Profesorica Gimnazije iz Sremske Mitrovice Tijana Bojić: Pomirenje nam je potrebno i u Srbiji i u BiH i u Hrvatskoj

28.09.2019.

Profesori i učenici iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske imali su priliku sudjelovati u četvrtoj sesiji Modela međunarodnog krivičnog suda (MICC WeB), koja je održana je od 20. do 27. septembra u Sarajevu, te učiti o međunarodnom pravu, ljudskim pravima, ali i medijima. Ova aktivnost realizovana je u okviru projekta „Mobilizing Youth for Reconciliation – Be the Inspiration” (Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija) koji je podržan od strane Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH), a implementira ga Nacionalni Demokratski Institut (NDI BiH) u saradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom INFOHOUSE (IH). Profesorica Gimnazije iz Sremske Mitrovice Tijana Bojić je poručila kako je aktivnost MICC sesije animirala mlade iz tri različite zemlje da se druže i saznaju više jedni o drugima.

UČENICI UČE LEKCIJE KOJE NEMAJU U NASTAVNIM PLANOVIMA I PROGRAMIMA: „Učešćem u projektu Budi inspiracija su saznali tumačenja termina genocid, datume nastanka Ujedinjenih nacija i slične forme koje dosada nisu poznavali“.

INTERVIEW.BA: Koliko je simulacija Međunarodnog krivičnog suda bitna u kontekstu pomirenja među mladima iz tri zemlje učesnice na sesiji?

BOJIĆ: Potpuno je nevažno iz koje zemlje dolaze učenici koji učestvuju u sesiji jer je jedino važno da svi dođemo sa jednom idejom o tome šta se desilo. Ipak, malo toga znamo o tome kako druga strana razmišlja zbog čega je ovo sjajna prilika da se upoznaju sa istorijskim činjenicama koje nisu znali kao i da saznaju kako funkcionišu sudovi. U dosadašnjim razgovorima sam zaključila da ima učenika koji su oduševljeni, ali i onih koji su razočarani, sredine nema.

INTERVIEW.BA: Da li prema Vašem mišljenju djeca dobivaju dovoljno informacija u školskim klupama kada je riječ o sukobima na području bivše Jugoslavije? Uče li o pomirenju?

BOJIĆ: U sklopu postojećeg nastavnog plana i programa učenici uče činjenične podatke jer tema rata ne postoji u okviru tog programa. Postoji samo obrada teme rata kao istorijskog događaja. Učešćem u projektu Budi inspiracija su saznali tumačenja termina genocid, datume nastanka Ujedinjenih nacija i slične forme koje do sada nisu poznavali.

INTERVIEW.BA: Kakva je sredina iz koje dolazite, da li ima srednjoškolaca druge nacionalnosti? Postoji li određeni vid netrpeljivosti?

BOJIĆ: Vojvodina je poznata kao multikulturalna sredina koja ima mnogo nacionalnih manjina. Mitrovica je kao opština sastavljena od uglavnom iste religijske ili nacionalne grupe pa se do sada nismo susreli sa problemima netrpeljivosti.

INTERVIEW.BA: Koliko je bitno pomirenje za države poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske?

BOJIĆ: Sesija im pomaže da se suoče s prošlošću za pozitivnu budućnost što govori o tome da su ovakvi događaji donijeli više koristi nego štete na planu pomirenja. Potrebno nam je, i u Srbiji i u BiH i u Hrvatskoj.

INTERVIEW.BA: Smatrate li da mladim učešće u ovakvim aktivnostima mogu pomoći da u budućnosti budu više uključeni u svakodnevnicu?

BOJIĆ: Moram naglasiti da je uključenje mladih u svakodnevnicu jedan od ciljeva pa se nadam da će ih aktivnost animirati i probuditi interesovanje bar kod određenog broja učesnika. Ukoliko se to desi, onda se nadam da smo ovdje uradili dobar posao kako bi mladi radili pozitivne stvari za svaku od ovih zemalja.

INTERVIEW.BA: Jeste li ranije učestvovali na MICC sesijama i da li biste se ponovo prijavili?

BOJIĆ: Tri puta sam imala priliku učestvovati na MICC sesijama i naravno da bih došla ponovo. Kada smo se prvi put uključili u projekat prihvatili smo to raširenih ruku kao što bismo prihvatili i svaku novu priliku u kojoj se mladi povezuju.

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Bosna i Hercegovina: Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija” koji se  sprovodi uz podršku USAID BiH, a implementira ga Nacionalni demokratski institute BiH (NDI BiH) uz podršku YIHR BiH I Fondacije INFOHOUSE. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije.

Idi naVrh

Don't Miss