a8a446ba805a808cbe966b5e124a60f2
a8a446ba805a808cbe966b5e124a60f2

Kandidatkinja za premijerku BPK Aida Obuća: Mnogo je prepreka za žene u politici, ali one mogu istrajati

24.04.2019.

Aida Obuća jednoglasno je predložena za mandatarku buduće Vlade Bosansko – podrinjskog kantona Goražde, a mogla bi postati i prva premijerka od osnivanja ovog kantona. Rad u politici joj nije stran, jer je u svojoj desetogodišnjoj karijeri bila predsjedavajuća Općinskog vijeća BPK Goražde, ali i prva žena koja je bila predsjedavajuća Skupštine ovog kantona. Obuća je za Interview.ba govorila o ženama i političkom angažmanu u BiH, te kako je odgajana da se poslovi ne dijele na muške i ženske, već na radnike koje znaju dobro ili loše raditi svoj posao.

POSLOVI SE NE DIJELE NA MUŠKE I ŽENSKE: “Zato nikada nisam doživljavala da se poslovi dijele na muške i ženske, već na one koji dobro i loše rade svoj posao”.

Interview.ba: Koliko Vam je kao ženi bilo teško izboriti se za svoje mjesto u bh. politici?

Aida: To je rezultat mog dugogodišnjeg rada, kako u profesionalnom smislu kao diplomiranog pravnika, tako i mog angažmana u Stranke demokratske akcije. Sve je krenulo prije deset godina kada sam izabrana u Općinsko vijeće Općine Goražde i tada počinje moj politički angažman, gdje sam se nadograđivala i usavršavala. Zatim sam došla u Skupštinu BPK-a, a sada sam dobila mogućnost da postanem mandatar ovog kantona. U stvari, jedan kontuiran rad i konstantno usavršavanje na kraju je prepoznalo Predsjednistvo SDA.

Interview.ba: Rekli ste kako ste se počeli baviti politikom prije deset godina. Kako je izgledao Vaš početak, šta vas je inspiralo na politički angažman?

Aida: Mogla bih reći da sam se počela aktivno baviti politikom tek kada sam se profesionalno usavršila, odnosno nakon završetka Pravnog fakulteta u Sarajevu, te kada sam se zaposlila i imala iza sebe neku karijeru, ali i kada sam se izgradila u profesionalnom smislu i shvatila da se trebam početi više društveno se angažovati. Taj društveni angažman uslijedio je kroz politički. Smatram da, ukoliko želimo kvalitetno pomoći zajednici iz koje dolazimo, ali i ženama, onda ne možemo prepustiti da se stvari dešavaju i prolaze pored nas. Moramo krenuti stvari postepeno mijenjati u onom pravcu u kojem mi hoćemoJa nisam željela nijemo posmatrati da se stvari dešavaju pored mene, već sam željela aktivno se uključiti i u svom domenu doprinijeti određenim promjenama. Smatram da stvari kreću u pozitivnom pravcu.

Interview.ba: U Bosni i Hercegovini se politika i dalje smatra poslom kojom se većinom bave muškarci. Da li ste kod višegodišnji angažman i sami nailazili na neke prepreke i predrasude, samo zato jer ste žena?

Aida: Često sam slušala žene koje govore da im je jako teško da se bave politikom jer je to prevashodno posao rezervisan za mušku populaciju. Međutim, ja to nisam nikada tako doživljavala iz razloga što sam u svojoj porodici odgajana tako da nema muških i ženskih poslova, već da se svaki posao može raditi na kvalitetan način, ukoliko je osoba kvalitetna. Zato nikada nisam doživljavala da se poslovi dijele na muške i ženske, već na one koji dobro i loše rade svoj posao. Da budem iskrena, unutar SDA sam stalno imala podršku muških kolega, podjednako kao i ženskih kolegica. Nikada nisam naišla na osporavanje samo zbog toga sto sam žena, već je dolazilo do razmimoilaženja oko nekih stvari jer nemamo iste stavove, ne zbog toga jer to predlažem kao žena. Nisam naišla na osporavanja, a dokaz tome je i sama kandidatura za mandatara kantona, koja je rezultat jednoglasne podrške svih članova Predsjedništva SDA i Kluba poslanika koju čine tri muškarca i dvije žene.

Interview.ba: Mali broj žena prisutan je na bh. političkoj sceni, ali se i to polako mijenja. Koliko žene mogu uraditi da se ova situacija promijeni kako bi se što veći broj žena angažovao u političkom životu?

Aida: Sve je do žena. Žene su te koje moraju odlučiti da, ukoliko žele da se bave politikom, istrajati na tom putu jer prepreka je mnogo. Također, mnoge od nas će radije možda izabrati lagodan život, mimo stresnih situacija koje politika i politički angažman sami po sebi donose, ali žene mogu ustrajati na tome ukoliko se odluče. Uvijek kažem da su žene te koje, ukoliko se odluče odraditi neki posao, onda će ga odraditi kvalitetno i do kraja. Posebno me raduje sto je moja kandidatura toliko odjekula u mojoj političkoj partiji, a nadam se i u drugim jer, ukoliko jedna žena može biti mandatar vlade, znači da je sve počelo da se kreće u tom pravcu. Jesam prva, ali se nadam da će to sada krenuti lančano, te da će biti više žena na ovim rukovodećim pozicijama.Žene jesu prisutne u politici, ali ne onim pozicijama na kojima se odlučuje, a ovo je upravo mjesto gdje se odlučuje i povjereno je jednoj ženi.

Interview.ba: Uskoro biste mogli postati mandatar, a kasnije i prva premijerka BPK Goražde. Imate li plan kako poboljšati život građana?

Aida: Ja se aktivno bavim politikom deset godina. U prethodnom mandatu sam bila predsjedavajuća BPK Goražde, a dobila sam i mogućnost da budem prva mandatarka i, ako se sve završi kako smo planirali, ubrzo bi se moglo desiti da postanem premijer vlade BPK-a. Četiri godine u prethodnom mandatu sam bila jako aktivna, uz premijera sam radila na mnogim projektima, pomagala sam kao prva žena zakonodavne vlasti, a sada ću to nastaviti raditi kao neko ko je na čelu izvršne vlasti. Nadam se nastavku pozitivnog trenda rasta ovog kantona, dovršiti započete projekte, a posebno smo ponosni na historijski projekat putnog povezivanja Sarajevo – Goražde, za koji sam vezana i u kojem sam učestvovala od početka. Smatram da je najbitnije raditi na finansijskoj stabilnosti kantona jer smo jedan od kantona koji ne može funckionisati bez finansijske pomoći FBiH, to je neka finansijska injekcija od FBiH. Jako je bitno i da naš rad bude timski, zakonski i transparentan, te da budemo socijalno osjetljivi, pravedni i odgovorni.

Ovaj tekst je urađen u okviru projekta “Čitaj više, misli više“, koji se sprovodi uz podršku Heinrich Boll Stiftung organizacije u BiH, a implementira ga Fondacije INFOHOUSE. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost redakcije.

Idi naVrh

Don't Miss