Jasenko Selmović: BiH se ne treba izvlačiti da je komplikovana država sa komplikovanim Ustavom, nije jedina

12.03.2019.

Poslanik Švedske u Evropskom parlamentu, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Jasenko Selimović poručuje bh. zvaničnicima da moraju ubrzati reforme, da će evropski put BiH zavisiti od provedbe presuda Suda u Strazburu, ali i sprovođenja ekonomskih i socijalnih reformi koje se od BiH traže. Selimović je zastupnik iz grupe Saveza liberala i demokrata Evrope (ALDE) u Evropskom parlamentu i inicijator osnivanja Grupe prijatelja BiH, u razgovoru za Interview.ba govorio je o putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji, Ustavu i odnosu prema BiH u očekivanju izbora za Evropski parlament.

PUT BIH KA EU POPLOČAN UVJETIMA: “Evropski put BiH će zavisiti od provedbe Sejdić/Finci presude, ostalih presuda Suda u Strazburu i sprovođenja ekonomskih i socijalnih reformi koje se od BiH traže. Ne treba se izvlačiti na to da je BiH komplikovana država sa komplikovanim ustavom. I Belgija je jedna izrazito kompleksna država, i Cipar, i Velika Britanija, i Švicarska također, ali su te zemlje ipak uspjele”. 

INTERVIEW.BA: Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio je u Briselu odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije. Bosanskohercegovačke institucije završile su odgovore na dodatnih 655 pitanja ali s 5 mjeseci zakašnjenja. Da li će ovi odgovori biti dovoljni da Bosni i Hercegovini osiguraju kandidacijski status?

SELIMOVIĆ: Dobro je što su odgovori na pitanja poslati, mada se to trebalo učiniti ranije. To je korak unaprijed, ali ipak ostaje još dosta posla. Ovaj set pitanja koje je Evropska komisija poslala služe isključivo kao osnova za stvaranje mišljenja Evropske komisije o tome koliko je zakonski okvir Bosne i Hercegovine kompatibilan sa zakonskim okvirom Evropske unije. Za to je potrebna i pozitivna ocjena Komisije, saglasnost Evropskog parlamenta a i Savjeta tj. zemalja članica Evropske unije. Dakle, mnogo je tu brana. Naivno zvuče političari koji kažu kako je BiH kandidacijski status trebala dobiti još prošle godine, s obzirom na to da su odgovori za pitanja predati tek prošle sedmice.

INTERVIEW.BA: Koliko se evropski put BiH u ovom trenutku čini ozbiljnim, koliko su bh vlasti zaista shvatile reformski put ozbiljno?

SELIMOVIĆ: Mislim da evropski put Bosne i Hercegovine treba da bude prioritet svim političarima u BiH. Reforme koje se očekuju od Bosne i Hercegovine ne trebaju samo Evropskoj uniji, nego su tu s ciljem da svim građanima Bosne i Hercegovine bude bolje, socijalno, politički i ekonomski. Kako bi se bilo kakve reforme sprovele, potrebno je formirati sve nivoe vlasti. Jer, bez formirane vlasti koja će sprovesti reforme, nema pomaka. Nadam se da BH političari shvataju da put ka EU nema alternativu i da je stvaranje evropske Bosne i Hercegovine jedina garancija za bolji i sigurniji život. Članstvo u Uniji je jedan nadnacionalni projekat koji treba da bude u interesu svima, bez obzira na etničku ili stranačku pripadnost.

INTERVIEW.BA: U Rezoluciji o BiH koju je EU parlament usvojio većinom glasova, EU očekuje jedinstvenu, cjelovitu i funkcionalnu BiH. Rezolucija poziva i na provođenje presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, ali paralelno s presudama Evropskog suda u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci, Ilijaz Pilav i Azre Zornić?

SELIMOVIĆ: Evropski put BiH će zavisiti od provedbe Sejdić/Finci presude, ostalih presuda Suda u Strazburu i sprovođenja ekonomskih i socijalnih reformi koje se od BiH traže. Ne treba se izvlačiti na to da je BiH komplikovana država sa komplikovanim ustavom. I Belgija je jedna izrazito kompleksna država, i Cipar, i Velika Britanija, i Švicarska također, ali su te zemlje ipak uspjele. Treba izgraditi demokratske i stabilne države zasnovane na vladavini prava. Neke od njih su članice Evropske unije, neke zajedničkog tržišta, kao Švicarska. Ustav BiH nije savršen, to je tačno, i moguće je da se u budućnosti treba mijenjati, ali činjenica je da su zemlje s isto tako komplikovanim ustavima, postale dio Evropske porodice. Dakle nije samo do ustava. Ove godine smo uspjeli izbjeći spominjanje federalizacije u izvještaju, što je jedan jako važan napredak. Isto tako, poštivanje ljudskih prava je jedan važan dio izvještaja. Bez poštivanju ljudskih prava nema stabilne demokratske države. Država mora prije svega, svim svojim građanima omogućiti dostojan život i poštivanje njihovih prava bez obzira na religijsku, etničku, seksualnu ili bilo koju drugu pripadnost. O tome se ovdje radi, i ja sam siguran da će se o tome čitati i u narednim izvještajima sve dok BiH ne bude stvorila okvir za dosljednije poštovanje prava svih svojih građana.

INTERVIEW.BA: Koliko je BiH u ovom trenutku uopšte interesantna zvaničnom Briselu s obzirom na izbore koji slijede? Koliko je Unija spremna za nova proširenja?

SELIMOVIĆ: U sljedeća tri mjeseca je predizborna kampanja u toku, te se političari uglavnom bave pitanjima kako da budu ponovo izabrani. Proširenje EU sigurno nije jedna od tema na kojima mogu osvojiti velike glasove u zemljama članicama s obzirom na porast populizma. Region Zapadnog Balkana populisti vide kao izvorište korupcije, kriminala i problema i pokušavaju da dobiju poene na toj priči. No, ovo ne treba obeshrabriti Bosnu i Hercegovinu. Ovaj naredni period od tri mjeseca se mora iskoristiti za sprovođenje novih reformi, kako bi uspješno započeli saradnju s novim sazivom Parlamenta i Komisijom. Još od Samita u Solunu je evropska perspektiva Zapadnog Balkana određena. I jedino što je sigurno jeste da, ukoliko Bosna i Hercegovina, ispuni ono što se traži kao osnova za dobivanje kandidatskog statusa, taj status će biti odobren.

INTERVIEW.BA: U Evropi postoji bojazan od rasta radikalne desnice, koja je protiv proširenja Unije. Da li to može usložniti evropski put BiH?

SELIMOVIĆ: Činjenica je da su desničarske partije u Evropskoj uniji dobile na snazi. Ipak, desnica nikada neće imati većinu u ovoj kući, jer će pro-Evropske stranke (Konzervativci, Socijalisti, Liberali, Zeleni, pa donekle i ljevica) uvijek imati većinu. Vjerujem da će biti veći broj desničarskih zastupnika, ali ipak njihovo prisustvo ovdje neće moći znatno utjecati na odluke koje ovdje donosimo, i oko kojih ima konsenzus među pro-Evropskim strankama.

INTERVIEW.BA: Vi ste zastupnik u EU parlamentu. Često ste istupali protiv zastupnika koji dolaze iz Hrvatske koji su čini se prije svega zastupali HDZ BIH. Mnogo toga se moglo čuti u Parlamentu od radikalnog islama i prijetnji po nacionalnu sigurnost do majorizacije Hrvata, preglašavanja i sl. Kako se danas BiH doživljava u evropskom parlamentu?

SELIMOVIĆ: Ljudi su ovdje svjesni situacije u BiH. Mislim da su rad i reforme najbolji odgovor na sve što se priča o BiH. Bosna i Hercegovina ima prijatelje u EP-u koji glasno govore o situaciji u zemlji. Nisam usamljen. I što se bude bolje radilo u BiH, to će još više ojačati proevropske zastupnike i stranke da rade na proširenju Unije. Svi ovdje smo svjesni da Bosni i Hercegovini treba pomoći, ali i BiH treba sebi pomoći. Svojim radom i reformama, BiH će stvoriti još više prijatelja, i nadam se da to političari znaju.

Idi naVrh

Don't Miss