a56589445a38edd73bc0ff0f18b80ca8
a56589445a38edd73bc0ff0f18b80ca8

Oliver Mićić Bućić: Ako ostavimo prošlost nedovršenu, naša budućnost ne može biti sigurna i prosperitetna

27.02.2019.

Profesora istorije u Ekonomskoj školi Užice Olivera Mićića Bućića upoznali smo na edukativnoj sesiji Modela međunarodnog krivičnog suda (MICC Web-a), na kojoj su sudjelovali profesori i učenici šest škola iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Ova aktivnost dio je šireg projekta “Budi inspiracija” kojeg uz podršku USAID BiH implementira NDI BiH s partnerima Fondacijom INFOHOUSE i YIHR BiH. Profesor Mićić Bućić je za Interview.ba govorio o važnosti suočavanja mladih s prošlošću, pomirenju u kontekstu Srbije, ali i o tome kako mladi mogu biti inspiracija.

MLADI MOGU BITI INSPIRACIJA: “Oni imaju entuzijazam, volju, žele da nauče nešto, i vide da postoji nešto drugačije od onoga što oni proživljavaju. Na osnovu znanja koja steknu mogu vršiti komparaciju školskog gradiva i onog što ih interesuje. Mnogo faktora postoji koji  indirektno Ili direktno mladima daju osnovu za budućnost i šire znanje o događajima iz bliske prošlosti. 

INTERVIEW.BA: Koliko je važno da se mladi suočavaju s prošlošću?

MIĆIĆ BUĆIĆ: Smatram da je to neophodno za moderno učenje i za njihovo uključivanje u život i društvo, koje ima svoj potpuno novi tempo i dimenziju, zato što ako ostavimo prošlost nejasno iskazanu ili nedovršenu, naša budućnost ne može biti sigurna i prosperitetna. Bitno je da mladi  to znaju i da se kroz učenje suoče sa teškim temama ma kako bile bolne, jer mi prošlost često procenjujemo kao dobru ili lošu, izražavajući naš vrednosni odnos prema onome što se desilo. Posebno je dobar model suđenje vezano za Nirnberški proces,  jer sada imamo jednu vremensku distancu i vrlo često se to gleda sa jedne nove tačke. Ovim putem se grade veze između još živih elemenata prošlosti – onoga što zovemo nasleđem – i naših proklamovanih ciljeva i formiranje stavova vezanih za međunarodno pravo.

INTERVIEW.BA: Da li se zaista mladi ljudi, koji ni na koji način nisu doživjeli rat, mogu suočiti s prošlošću?

MIĆIĆ BUĆIĆ: Vrlo je bitno da se suoče sa prošlošću na način koji je potkrepljen činjenicama, argumentima, a ne model koji bi im bio prezentovan posrednim putem, što otvara prostor za manipulacije i predrasude. Današnji mladi su rođeni posle ratnih sukoba, posle svih ovih turbulentnih vremena. Oni imaju svoj život, ne treba ih opterećivati prošlosti, svoju budućnost i trebaju da je grade našim pozitivnim iskustvima, autentičnoj tradiciji i postignućima iz kojih izvlače pouke.  Smatram da se neophodno u suočavanju sa prošlošću izbegnuti i preduprediti revizionizam i falsifikovane tradicije, jer su mnogi procesi i događaji još uvek sveži i aktuelni, i mnoge ličnosti su još uvek žive. Sumnjam da će danas moći da se izvede suočavanje na onaj pravi način na koji mi to želimo da postignemo, ali  ovakvim seminarima se otvara put za takvo nešto.

INTERVIEW.BA: Šta znači pomirenje u kontekstu Srbije?

MIĆIĆ BUĆIĆ: Posebno veliki teret rata na prostoru BiH, u kome nije učestvovala, posredno je osetila Srbija. Političke okolnosti, međunarodni poredak i istorijski trenutak odredili su njenu ulogu. Mislim da je mladima u Srbiji potrebno da se u raznim vidovima informišu sa svim onim što je u nedavnoj prošlosti učinjeno u ime pojedinca,  grupe i zajednice. Da identifikujemo i osudimo sva zla dela koja su juče počinjena i da mladi steknu osnovna znanja kako međunarodni pravni mehanizam funkcioniše.

INTERVIEW.BA: Kako mladi mogu biti inspiracija?

MIĆIĆ BUĆIĆ: Mladi mogu biti inspiracija samim time što imaju entuzijazam, volju, žele da nauče nešto,  što vide da postoji nešto drugačije od onoga što oni proživljavaju. Na osnovu znanja koja steknu mogu vršiti komparaciju školskog gradiva i onog što ih interesuje. Mnogo faktora postoji koji  indirektno Ili direktno mladima daju osnovu za budućnost i šire znanje o događajima iz bliske prošlosti.

Idi naVrh

Don't Miss