Edin Višća: Nadam se plasmanu BiH na Euro

19.02.2019.

Fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Višća igra odličnu sezonu u vodećoj ekipi turskog prvenstva Istanbul Basaksehiru, koja je na pravom putu da osvoji prvu titulu prvaka u klupskoj istoriji. Višća je jedan od nosilaca igre Basaksehira. Ove sezone postigao je osam golova i upisao 11 asistencija, pruživši veliki doprinos prvoj poziciji istanbulskog tima. Koliko je cijenjen naš 28-godišnji krilni fudbaler, pokazuje i to da je među kandidatima za najboljeg fudbalera Turske u 2018. u izboru uglednog turskog lista Milliyet, koji tradicionalno organizuje izbor najboljih sportista ove države u nekoliko kategorija. Višća je u dresu bh. selekcije odigrao 42 utakmice i dao osam pogodaka. Briljirao je u trijumfu nad Južnom Korejom sa 3:1 na gostovanju u prijateljskom meču 1. juna prošle godine, postigavši svoj prvi hat-trick u dresu Zmajeva. Standarni bh. reprezentativac igra veoma uspješno već osmu godinu za Istanbul Basaksehir. Prethodno je nastupao za Željezničar, sa kojim je bio prvak BiH u sezoni 2009/10. i osvajač Kupa BiH sezonu kasnije, te za banovićku Budućnost. Za Interview.ba Višća je govorio o plasmanu BiH u A diviziju Lige nacija, šansama da naš tim izbori prvi put plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine, protivnicima u kvalifikacijama, prednosti Istanbul Basaksehira i mogućnosti da osvoji naslov prvaka Turske, te aktuelnom trenutku najtrofejnijeg bh. kluba Željezničara.

DOLAZAK PROSINEČKOG: „U takmičenju B divizije Lige nacija, prikazali smo disciplinovanu igru, što nam je omogućilo plasman među najbolje evropske reprezentacije. Dolaskom i izborom Roberta Prosinečkog za selektora, dobili smo novu energiju. Zajedništvo se najbolje vidi na terenu kroz iskazanu maksimalnu borbenost u svim utakmicama Lige nacija. Zato smo nagrađeni prvim mjestom u grupi i načinili smo pravu uvertiru uoči kvalifikacija za Euro, ujedno priredivši radost navijačima“.

INTERVIEW.BA: BiH je osigurala prvu poziciju sa 10 bodova u grupi 3 B divizije Lige nacija kolo prije kraja u konkurenciji Austrije sa sedam i Sjeverne Irske bez bodova. Šta je bilo presudno za uspjeh naše reprezentacije?

VIŠĆA: Od prve utakmice Lige nacija u gostima kod Sjeverne Irske do posljednjeg duela sa Austrijom u Beču, odigrali smo kao kolektiv jako dobro i organizovano. To je ono što donosi rezultat i bitno je da odgovoran odnos imamo u kvalifikacijama kako bismo ostvarili dobre rezultate. Podatak da smo od svih selekcija koje su se takmičile u prve dvije divizije Lige nacija, osvojili najviše bodova i uz Dansku, primili najmanje – samo jedan gol, pokazuje da smo zasluženo osvojili prvo mjesto i plasirali se u elitni rang novog takmičenja.   

INTERVIEW.BA: U narednoj sezoni Lige nacija BiH je izborila status člana A divizije, u kojoj će nastupiti 12 najboljih evropskih selekcija. Može li BiH, koja je obavila smjenu generacija, parirati najjačima?

VIŠĆA: Moramo još puno raditi kako bismo ravnopravno parirali najboljim reprezentacijama. Posjedujemo kvalitet, što je potrebno da bismo mogli igrati bolje protiv favorita i iznenaditi ih. Uz ovako veliko trčanje u svim utakmicama i odnos na terenu, mislim da ćemo biti bolji iz utakmice u utakmicu. Imamo prostora da napredujemo. Kombinacija iskustva i mladosti, zajedno sa homogenošću tima, može donijeti željene pobjede.    

INTERVIEW.BA: Naša selekcija nalazi se sa Italijom, Grčkom, Armenijom, Finskom i Lihtenštajnom u grupi J kvalifiakcija za EP. Može li se BiH plasirati direktno na Euro i da li je uz Italiju favorit za prve dvije pozicije?

VIŠĆA: Zadovoljan sam ishodom žrijeba. Smatram da je grupa dobra, ali je isto tako nezgodna. Protivnici su opasni, no mislim da je sve do nas. Moramo biti pravi i kontinuirano igrati dobro. Kvalitet imamo i možemo se nadati direktnom plasmanu na Euro. Favoriti smo na papiru i prema sadašnjem rejtingu reprezentacija. Međutim, moramo to potvrditi igrama na terenu jer niko se neće predati bez borbe.    

INTERVIEW.BA: Kakvo je vaše mišljenje o ostalim protivnicima u grupi?

VIŠĆA: Svi danas igraju fudbal i zbog toga moramo biti na visini zadatka od starta kvalifikacija. Idemo od utakmice do utakmice. U prva dva susreta dočekujemo Armeniju i Grčku. Bilo bi odlično da startujemo sa pobjedama u ovom ciklusu, čime bismo dodatno dobili na samopoudanju. Ponavljam, sve je do nas. Više volim da mi gledamo sebe i radimo na poboljšanju naše igre, nego da pričamo o drugim reprezentacijama.

INTERVIEW.BA: Istanbul Basaksehir igra izvanredno i vodeći je u Superligi Turske. Vjerujete li da ćete osvojiti naslov prvaka?

VIŠĆA: Imamo šest bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Glatasaray, koji je i aktuelni prvak Turske. Još je 12 kola do kraja prvenstva i slijedi nam žestoka trka za titulu jer se stvari u fudbalu mijenjaju jako brzo. Za sada igramo najljepše i moramo nastaviti još bolje i u jačem tempu, ukoliko želimo titulu. Vjerujem da ćemo uspjeti i radovati se na kraju sezone.

INTERVIEW.BA: Jeste li zadovoljni svojim učinkom u dosadašnjem toku sezone?

VIŠĆA: Svojim učinkom sam zadovoljan, no moram se stalno dokazivati pošto su takvi zahtjevi fudbala. Konstantno radim da budem još bolji i unaprijedim igru. Želim titulu sa Basaksehirom i plasman na Evropsko prvenstvo sa našom reprezentacijom.

INTERVIEW.BA: Sa Željezničarom ste bili prvak i osvajač Kup BiH. Nakon povratka Amara Osima za trenera, kakve su mogućnosti tima sa Grbavice u nastavku Premijer lige BiH?

VIŠĆA: Mislim da su se desile pozitivne promjene u Želji. Amar Osim je mene doveo u Željezničar i tada kao 19-godišnjaka gurnuo u prvih 11 pored Mirsada Bešlije i Seada Bučana. Očekujem da će Amar napraviti dobar posao. Naravno, ova sezona će biti teška jer prvi dio je bio jako slab i zaostatak za vodećima je veliki. Vjerujem da će Željo izaći u Evropu. Igrači moraju znati kakav je klub Željezničar, a to će im najbolje objasniti Amar Osim.Vjerujem u novu klupsku strukturu i na duže staze da ćemo vidjeti jedan novi i bolji Željezničar.

Idi naVrh

Don't Miss