ea2d8573bc338b4b8580ffd31f8023a6
ea2d8573bc338b4b8580ffd31f8023a6

POVRATAK OTPISANE Dženana Alađuz: Ho,ho,ho eto nama jedan veliki, debeli, sredovječni …za sretnu Novu 2019!

28.12.2018.

Naša kolumnistica je dala kratku ali slatku retrospektivu 2018-te sa nimalo optimističnim pogledom na prestojeću 2019. Da li je tome kriva loša probava ili opšta situacija, ostaje da se vidi.

Piše: Dženana Alađuz za Interview.ba

Šta očekivati od 2019.? Pogotovo kad nas u nju uvodi Hari Mata Hari, Sarajlija sa dva hita i isto toliko Harija u imeni. Čuda se dešavaju, ali ne tolika. 

Slobodno mogu reći da ćemo dobiti ono isto što i 2018 u koju nas je uveo jedan drugi Sarajlija- koji sa pravim čarobnjakom Merlinom dijeli samo dugovječnost na sceni.

Kad pogledam iza sebe, prvo vidim ogroman red lidera, očeva i sinova nacija, dušebrižnika i spasioca, koji grabe i lijevom i desnom rukom u naše džepove, u naše socijalno, zdravstveno, u naše gaćice, tanjire i kante za smeće. Nije ih stid, vidite li, naprotiv, ne stižu ni ljubavnice naći, ni piće popiti, napraviti ugovor, projekat bar… ne stižu jer ruke moraju biti brze, brze…. tako mnogo para, a tako malo vremena.

A iza njih, odmah u drugom redu – propale investicije, nikad napravljeni putevi, lažne fasade, prazna arapska naselja, hiljaduijedna partiju progresa sa drevnim Vođama…

Nije sve tako crno. Puno sam naučila ove godine. 

Za život nije potrebna voda a ni zrak, to bar Sarajlije mogu posvjedočiti.

Sigurnost je precjenjena. Živim u naselju gdje pale auta svako drugo veče. U tom naselju su ubijena dva policajca a ubice nisu ni okrznute, ni uhapšene.

A dostojanstvo? Ono više ne stanuje u BiH.  Što zna svaki pacijent kliničkog centra koji je imao nesreću ležati gore.

Šta smo to dobili i šta nas čeka? Dodika kako vodi demonstracije za istinu o ubijenom dječaku iz geta? Tužilaštvo koje radi svoj posao u slučajevima Agić,Memić možda? Da Izetbegovići sjašu s naroda? Čovića koji ispravlja krivu rijeku? Komšića koji cijeni kolegice? BH blok sa foteljom za ženu?

Teško. Jer vidim, s oba oka, kako ide prema nama,  eno s kraja reda se probija naprijed, jedan Veliki, dlakavi, sredovječni, sa tendencijom da se krivi u desno…. kako da to kažem pristojno…falus …u čelo. Stari su Rimljani su to najbolje rekli “Bonus penis pax en domus.”

Sretna nam nova 2019., potpuno ista kao i prošla.





Idi naVrh

Don't Miss