181d8f3f8609eaa5d861611d996741ad
181d8f3f8609eaa5d861611d996741ad

Jakob Finci: BiH je jedna od rijetkih zemalja u kojoj je antisemitizam gotovo nepostojeći

08.11.2018.

80-a je godišnjica Kristalnachta, nasilja nad Jevrejima u Njemačkoj i Austriji. Prema službenim podacima u tim „demonstracijama“ ubijeno je više od 90 Jevreja, spaljene su skoro sve sinagoge u Njemačkoj i Austriji. Porazbijano je i opljačkano oko 7500 trgovina čiji su vlasnici bili Jevreji. Po razbijenom staklu izloga taj pogrom je dobio ime. Za Interview.ba govorio je predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci o godišnjici Kristalne noći, ali i o tome kako je bitno govoriti o prošlosti.

ANTISEMITIZAM U BIH NEPOSTOJEĆI: BiH je jedna od rijetkih zemalja u kojoj je antisemitizam gotovo nepostojeći. Postoji istina iz političkih razloga izražen antiizraelizam, ali to je nešto drugo. Antisemitizam prema Jevrejima koji žive u ovoj zemlji već gotovo 500 godina stvarno ne postoji. Nije već jako dugo srećom bilo neki antisemitskih akata, ako izuzmemo jednu parolu u jednom haustoru u Sarajevu i jedan kukasti krst na vratima u Tuzli.

INTERVIEW.BA: Da li se na neki način obilježava u BiH i Sarajevu osamdeset godina od Kristalne noći?

FINCI: Da. U Muzeju Jevreja je postavljena izložba fotografija o Kristalnoj noći od koje je prošlo 80 godina. Svi zainteresovani mogu doći da je pogledaju. Izložba je postavljena već duže vrijeme i dobro je posjećena.

INTERVIEW.BA: Koliko je važno govoriti o ovoj godišnjice koja je podsjetnik gdje je nacizam vodio, kada je ubijen 91 Jevrej, spaljene skoro sve sinagoge u Njemačkoj i Austriji?

FINCI: Uvijek je dobro govoriti o prošlosti, jer ko ne zna prošlost teško može da predvidi budućnost. Mi smo previše okupirani svojom sadašnjošću i svojom nedavnom prošlošću. Sve što se desilo desilo se za našeg života. Mnogo je toga što ne pamtimo, uključujući i porast nacizma, Kristalnu noć, zločin Holokausta koji je neprevaziđen u 20. stoljeću. I nadam se da se tako nešto neće više nikada ponoviti. Međutim, da se ne bi ponovilo treba o tome šta se desilo i kako se desilo pričati da nam se ne bi ponovilo.

INTERVIEW.BA: Prema anketi koju je objavila Evropska unija, više od tri četvrtine Jevreja u Evropi smatra da je antisemitizam u porastu u njihovim zemljama, naročito na internetu. Kako to komentarišete?

FINCI: Ako tako smatraju biće da je tako u njihovim zemljama. Međutim, Bosna i Hercegovina nije bila obuhvaćena tom anketom tako da je očito da se to ne odnosi na BiH. BiH je jedna od rijetkih zemalja u kojoj je antisemitizam gotovo nepostojeći, ali je iz političkih razloga izražan antiizraelizam. Antisemitizam prema Jevrejima koji žive u ovoj zemlji već gotovo 500 godina stvarno ne postoji. Nije već jako dugo srećom bilo neki antisemitskih akata, ako izuzmemo jednu parolu u jednom haustoru u Sarajevu i jedan kukasti krst na vratima u Tuzli.

INTERVIEW.BA: Rekli ste da o Kristalnoj noći, te o Holokaustu treba govoriti, te da posebno treba o tome učiti mlade ljude. Koliko je važno njegovati kulturu sjećanja u našoj zemlji?

FINCI: Jako je bitna kultura sjećanja. Nije malo onih koji misle da je genocid počeo i završio u Srebrenici. Zaboravljaju da je bilo zločina i prije toga, daleko većih zločina nego što je zločin u Srebrenici koji je, naravno, ni na koji način ne trebamo zanemariti, i zaboraviti. Nažalost, istorija se ponavlja. Mada je još 1955. godine rečeno nikada više. Očito je da ako je istorija učiteljica života, očito je da smo mi loši đaci. Ne učimo iz toga. I ponavljamo greške koje su bile učinjene.

 

Idi naVrh

Don't Miss