4a117be6b67870faae4bfb89a6a9f0e4
4a117be6b67870faae4bfb89a6a9f0e4

Mirsad Hadžikadić: Platforma za progres nudi građanima BiH drugačiji pristup politici i društvu

20.10.2018.

Politička priča Mirsada Hadžikadića počela je u Bosni i Hercegovini 2018. godine, kada se prvi put odlučio predstaviti domaćoj javnosti. Ovaj Banjalučanin je 1984. godine napustio Bosnu i Hercegovinu i otišao u Sjedinjene Američke Države na doktorski studij. Nakon završenog studija s porodicom se vratio u Bosnu i Hercegovinu 1989. godine, kako bi ponovo otišao početkom rata. Tokom godina provedenih u SAD-u postao je profesor na Koledžu za informacione tehnologije Univerziteta Sjeverne Karoline u američkom gradu Šarloti. Hadžikadić se 2018. godine vratio u svoju rodnu zemlju i kandidovao za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a nakon što nije prošao s 57.000 osvojenih glasova, najavio je zvanično osnivanje političke stranke Platforma za progres. Za Interview.ba Hadžikadić govori o prošlosti i budućnosti, o nadama i očekivanjima.

PLATFORMA ZA PROGRES VS DRUGE STRANKE?! „Platforma za progres je pokret koji prihvata u svoje članstvo i ljude koji su članovi drugih stranaka, a koji prihvataju principe na kojima je zasnovana Platforma za progres. Čak i druge stranke su pozvane da učestvuju u radu Nacionalnog vijeća u kojem će se kreirati prijedlog dugoročne strategije za razvoj Bosne i Hercegovine, i kroz koji će stranke članice moći da usaglašavaju svoje aktivnosti u odnosu na druge stranke“.

INTERVIEW.BA: Na dan državnosti Bosne i Hercegovine 25. novembar najavili ste osnivačku skupštinu Platforme za progres. Šta će to ponuditi ova politička stranka/organizacija građanima BiH?

HADŽIKADIĆ: Platforma za progres nudi građanima BiH veoma drugačiji pristup politici i društvu. Njen politički program je baziran na građanskoj državi, državi prava, koja tretira sve građane isto na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i koja prihvata različitost građana kao izvor njene snage, a ne kao izvor problema. Platforma za progres ima fokus na tri programska elementa: poboljšanje funkcionalnosti države kao prvi kriterij za procjenu vrijednosti svih inicijativa, zakona i projekata; stvaranje zakonskih okvira za jačanje ekonomije i posvećivanje posebne pažnje mladima kao neophodan element budućeg jačanja stabilne i prosperitetne države. To se može postići samo sa sposobnim ljudima visokog stepena integriteta koji stavljaju Bosnu i Hercegovinu prije svega ostalog. Da bi se to sve ostvarilo Platforma za progres insistira na definisanju i prihvatanju dugoročnih ciljeva za Bosnu i Hercegovinu i na preuzimanje lične odgovornosti građana za stanje u kojem se država nalazi.

INTERVIEW.BA: Ko će sve moći postati dio Platforme za progres? Koji su to politički profili?

HADŽIKADIĆ: Član Platforme za progres, iskra u našoj terminologiji, može biti bilo ko bez obzira na njegovu ili njenu stranačku pripadnost, vjeroispovijest, etnički identitet, spol ili bilo koju drugu osobnu karakteristiku. Mi smatramo da Platforma za progres može pozitivno utjecati na prečišćavanje svih stranaka. Naravno, kada budemo birali naše kandidate za različite pozicije na svim nivoima vlasti ili kandidate za upravne organe Platforme za progres insistiraćemo na kandidatima koji nisu članovi niti jedne postojeće političke organizacije i koji uvijek stavljaju Bosnu i Hercegovinu u prvi plan.

INTERVIEW.BA: Po čemu se Platforma za progres razlikuje od drugih stranaka u BiH?

HADŽIKADIĆ: Platforma za progres je pokret koji prihvata u svoje članstvo i ljude koji su članovi drugih stranaka, a koji prihvataju principe na kojima je zasnovana Platforma za progres. Čak i druge stranke su pozvane da učestvuju u radu Nacionalnog vijeća u kojem će se kreirati prijedlog dugoročne strategije za razvoj Bosne i Hercegovine, i kroz koji će stranke članice moći da usaglašavaju svoje aktivnosti u odnosu na druge stranke.

INTERVIEW.BA: Šta vas je ponukalo prije svega da dođete u BiH iz SAD-a, a zatim i da ostanete ovdje i radite na vašem političkom angažmanu?

HADŽIKADIĆ: Na povratak u Bosnu i Hercegovinu me je ponukao moj osjećaj odgovornosti prema domovini. Ova zemlja me je formirala kao osobu. Vrijeme je da joj vratim dug. 

INTERVIEW.BA: Na Općim izborima u Bosni i Hercegovini 2018. pojavili ste se kao neko ko bh. javnosti nije toliko poznat. Da li je to utjecalo na ovakav izborni rezultat?

HADŽIKADIĆ: Pa sigurno da jeste. Bilo nam je potrebno dugo vremena da se predstavimo bh. građanima. Međutim, kad je to ostvareno onda je pokret počeo da raste munjevitom brzinom. Na primjer, u zadnjih desetak dana kampanje prije izbora 7. oktobra mi smo rasli 3-4 puta brže nego bilo koja druga politička opcija. Da smo imali još 2-3 mjeseca kampanje mi bismo pobijedili na ovim izborima.

INTERVIEW.BA: Ako se vratimo korak-dva unazad, koliko se zadovoljni s ostvarenih 57.000 glasova?

HADŽIKADIĆ: Ja sam izuzetno zadovoljan sa tim brojem glasova. Morate razumjeti da sam ja bio relativno nepoznat građanima BiH do janara ove godine. Osim toga, mi nismo imali stranačku infrastrukturu, niti novac za finansiranje kampanje. Uz to, neki mediji su nas potpuno blokirali. Sve u svemu, mislim da je rezultat izvanredan.

INTERVIEW.BA:  Naveli ste da nije bilo izbornih krađa da bi rezultat bio drugačiji. Koliko drugačiji?

HADŽIKADIĆ: Osim izbornih krađa, mi smo se suočavali sa ljudima koji su mislili da nemam nikakvu šansu za pobjedu, pa su svoj glas dali drugome iako su vjerovali da sam ja najbolji kandidat.

Također, bilo je građana koji su glasali za Komšića, kako Dragan Čović ne bi prošao, iako su vjerovali da sam ja mnogo bolji kandidat za člana Predsjedništva BiH nego Željko Komšić. Sve u svemu mislim da naša baza simpatizera u ovom trenutku broji oko 100,000 članova.

Idi naVrh

Don't Miss