06e9a5d2f10dcf2487f032355c6a556d
06e9a5d2f10dcf2487f032355c6a556d

Sanjin Latifić: Marsovci su na aparatima, u Saransku se zakuhalo pravo

19.06.2018.

Sanjin Latifić je pjevač i frontman kultnih bendova “Lezi Majmune,” “ZOCH” i navodni dvojnik jednog od članova “Validne Legitimacije,” te web dizajner, scenarista, autor pozorišnih songova i još mnogo toga. Za interview.ba govori o nečem sasvim drugačijem – svojoj ulozi voditelja programa „Svi mi selektori“ u kojem svakodnevno sa zanimljivim gostima komentariše aktuelne utakmice na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Nedavno je jedan bh. novinar o njemu napisao „jedan je i jedini Sanjin Latifić-Lutvo, besprijekorni fudbalski znalac, doajen u najboljim godinama i fanatični poštovalac najvažnije sporedne stvari na svijetu.“ Za interview.ba Latifić govori o tome ko je prvak svijeta i favorit protiv svakoga, gdje se kriju najveća iznenađenja Mundijala, te šta da čine muškarci koji ne gledaju fudbal a šta trebaju raditi žene.

ŠTA LATIFIĆ PORUČUJE ŽENAMA: Ženama bi, barem onima koje drže do sebe, najpametnije bilo da počnu/nastave pratiti nogomet jednom u 4, ili one ambicioznije u dvije godine (Mundo/EURO) i tako budu u savršenoj harmoniji sa svojim muškarcima i ostatkom planete. To zaista nije neki podvig, niti oduzima previše vremena. Mjesec ili 21 dan u svakoj parnoj godini – prelaka zadaća i za netom izlegla ptića, priznat ćete.

INTERVIEW.BA:Da li je bilo nekih očekivanih rezultata u dosadašnjem dijelu Prvenstva, odnosno jel’ bilo nekih većih iznenađenja? Npr. Njemačka, Argentina?

LATIFIĆ: Po meni je senzacija broj 1 prvog kola SP u Rusiji pobjeda Meksika nad Njemačkom. Prvo zbog toga što „El Tri“ nikada na Mundijalima nije savladao “ Die Mannschaft“, a sastali su se 3 puta (’78, ’86 i 1998. godine), a samo jednom ih dobio u 11 međusobnih duela i to u prijateljskom meču davne 1985. Njemačka je Meksiko na prošlogodišnjem Kupu konfederacija „poderala“ sa 4:1 i to sa „B“ postavom. Drugo, Njemačka je aktuelni prvak svijeta i favorit uvijek i protiv svakoga. Iznenađenje mi je remi Brazila i Švicarske. Argentina protiv Islanda nije, „La Albiceleste“ je sa baš ozbiljnim problemima došla na ovo SP. Upravo gledam kako Japan vodi protiv Kolumbije sa 1:0 i ima igrača više. E to bi mi, također, bilo iznenađenje. I to veliko.

INTERVIEW.BA: Koje reprezentacije više simpatišete, a koje „organski“ ne podnosite? Ko su autsajderi ove godine? Zašto?

LATIFIĆ: Obično simpatišem autsajdere, slabije i „manje“ reprezentacije, posebno one koje dolaze iz egzotičnih krajeva. Na ovom Mundijalu ih je, hvala fudbalskom Manitu-u, dovoljno da bar, dok je grupna faza u toku, uvijek imam za nekog da navijam. Ima tu, naravno, i timova koji igraju ružan i destruktivan fudbal, pa su mi manje simpatični i ne volim ih, ali samo iz sportskih razloga. Ne mrzim nikoga.

Najveći autsajderi su, po u prvih 14 utakmica prikazanom, „timidne termindžije“ iz Saudijske Arabije. Ali možda su postili na otvaranju protiv Rusije, bili preimpresionirani/zbunjeni…pa se u narednim mečevima poprave? Nikad se ne zna

INTERVIEW.BA: Da li su žene „opravdano“ zanemarene od muške raje u ovih mjesec dana?

LATIFIĆ: Ženama bi, barem onima koje drže do sebe, najpametnije bilo da počnu/nastave pratiti nogomet jednom u 4, ili one ambicioznije u dvije godine (Mundo/EURO) i tako budu u savršenoj harmoniji sa svojim muškarcima i ostatkom planete. To zaista nije neki podvig, niti oduzima previše vremena. Mjesec ili 21 dan u svakoj parnoj godini, prelaka zadaća i za netom izlegla ptića, priznat ćete. No, ima i muškaraca koji ne gledaju fudbal „ako ne igra Džeko“ ili ga uopšte ne vole. Ti su najjači. Neka s njima sjede na romantičnim hridima i gledaju kako Sunce tone u okean. Mi, preostali, ćemo se posvetiti okeanu ‘dbale ovog mjeseca. Izvinite.

INTERVIEW.BA: Bilježimo gafove tv komentora. Smaraju nas neki od njih zbog kojih mijenjamo kanale. Koliko je tu pripremljenosti uloženo, realno?

LATIFIĆ: Što se lokalne TV kuće koja radi prenose tiče, oni su do prije par mjeseci, koliko znam, prodavali prava za ovaj Mundijal putem javnog tendera na kojem to niko nije pokušao/želio/uspio kupiti. Koliko im se radi i kakvo je stanje tamo možete zaključiti po emisijama koje uređuju i na koje imate primjedbe. Ja sam im zahvalan na signalu, a komentara/komentatora ne mora ni biti. Mi svakako ovog Mundijala svoje komentare furamo javno u Pivnici Sarajevo. Zamračivanje ostalih (regionalnih) kanala tokom prenosa, a pogotovo specijalnih emisija uoči i nakon utakmica kakve radi HRT na primjer, baca već godinama državnu televiziju u sivilo i mračne hodnike iz kojih zaista teško može izaći kakav super kvalitetan proizvod.

INTERVIEW.BA: Kako izgleda jedan dan Sanjina Latifića dok traje SP u Rusiji?

LATIFIĆ: Pa, s obzirom da sam tokom cijelog Svjetskog prvenstva u Pivnici Sarajevo angažovan kao moderator/voditelj programa „Svi mi selektori“ odmah po ranom ustajanju i prvoj jutarnjoj kafi pišem najave za mečeve koje ćemo tog dana i večeri gledati u bašti Pivnice. Pripremam se za razgovor sa gostom komentatorom kojeg imamo svaki dan na drugoj (17:00) i trećoj (20:00) utakmici dana. Pratim vijesti i proučavam sastave svih zemalja učesnica, okeani su to meni dragih informacija, a dok traje Mundo i posebno uzburkani, pa je nemoguće upratiti baš sve. Preko ramena gledam prvi meč od 14:00 sati, jer moram kao i upravo sada, i između ostalog, i da odgovaram na pitanja ovog tipa. U 16:00 u preugodnoj atmosferi i potpuno natkrivenoj „Cabrera Areni“ dočekujem goste sa kojima gledam utakmice i pričam o svemu. O ‘dbali, razumljivo, ponajviše. Marsovci su na aparatima, a i vi sad odlazite u fadeout jer Kolumbija je, u međuvremenu, izjednačila na 1:1 i u Saransku se zakuhalo pravo.

 

Idi naVrh

Don't Miss