68fe62d3ba13150344af7fcbd5be6891
68fe62d3ba13150344af7fcbd5be6891

Otac oslobođenog Selmira Mašetovića: Sina vrlo brzo očekujem kod kuće u BiH

13.06.2018.

Selmir Mašetović, mladić iz Bosne i Hercegovine, koji studira u Turskoj uhapšen je 22. maja ove godine u gradu Ušak zbog sumnje da je povezan sa FETO organizacijom, koja se u Turskoj smatra terorističkom organizacijom. Prema navodima iz medija, Mašetović se koristio aplikacijom koju su pripadnici FETO organizacije koristili za međusobnu komunikaciju. Nakon reakcija iz BiH, ali i Turske, te tri sedmice provedene u pritvoru, Mašetović je sinoć u 20.00 sati pušten na slobodu, a trenutno se nalazi kod prijatelja u Ušaku, jer cjelokupni proces nije u potpunosti završen. Za Interview.ba otac ovog mladića Husein Mašetović govorio je o tome kako se njegov sin osjeća nakon izlaska iz pritvora, kako su ga tretirali u pritvoru, da li je njegov sin koristio spomenutu aplikaciju, te o tome kada će se vratiti u Bosnu i Hercegovinu.

APLIKACIJA BYLOCK NEPOTVRĐENA INFORMACIJA:  „To vam je ono čula-kazala, nepotvrđene informacije. Oni govore da je on koristi aplikaciju u noći 15. jula kada uopće nije boravio u Turskoj. Pogrešno se tumači ta aplikacija. Ne zna se čak ni kako je to sve povezano s aplikacijom. Mislim da se samo njegovo ime povezuje s aplikacijom, a da je imao na telefonu tu aplikaciju, to ne znam, čak nam ni advokat to nije potvrdio“.

INTERVIEW.BA: Nakon što je pušten iz zatvora, kako je Vaš sin i da li je imao ikakve primjedbe na pritvor?

MAŠETOVIĆ: Puno je bolje. Osjeća se dobro otkako je izašao iz zatvora. Čim niste u zatvoru sve bolje izgleda. Sama pomisao na zatvor asocira na ustanovu gdje je sve orgranično. Najbitnije je da je na slobodi! Nije imao nikakvih primjedbi na zatvor. Kazao je da je sve bilo u redu za to vrijeme što je proveo u zatvoru. Mislim da je tri sedmice bio. Rekao je da je sve bilo krajnje korektno. Jedini problem je bio što nije mogao da uspostavi kontakt s nama, jer to po njihovim propisima nije bilo dozvoljeno. Kada je konzul krenuo njemu u posjetu onda je uslijedio i taj poziv. 

INTERVIEW.BA: Gdje se on trenutno nalazi? 

MAŠETOVIĆ: On se sada nalazi u gradu Ušak, gdje je i boravio. Trenutno je kod prijatelja pošto su mu iz doma prebačene stvari, jer je sad kraj školska godina, tako da ne znam da li će se tamo moći vratiti. Vjerovatno će ostati kod tog druga, pošto on radi u Ušaku, pa bi Selmir mogao boraviti kod njega određeno vrijeme.

INTERVIEW.BA: Kako je uopće došlo do toga da Vašeg sin optuže da je član FETO organizacije?

MAŠETOVIĆ: Meni je to potpuno nejasno. On je aplicirao za stipendiju u jednu sarajevsku fondaciju. Međutim, iz Turske sad navode da je ta fondacija bila finansirana sredstvima FETO organizacije. Moj sin je otišao u Tursku regularnim putem, završio je medresu u Tuzli. Stipendiju su ponudili djeci dobrog vladanja i dobrog uspjeha. Dvije godine je bilo sve u redu. Studirao je na istom fakultetu kao i sad. Njega ništa nije zanimalo osim učenje. Sto puta sam ponovio da krivično djelo koje se stavlja na teret mom djetetu nije opravdano, on uopće nije bio u tom periodu u Turskoj, on je bio u Bosni i Hercegovini, a ti se navodi mogu potvrditi.

INTERVIEW.BA: Kako komentarišete navode da je na telefonu Vašeg sina bila instalirana aplikacija byLock, koju su pripadnici organizacije FETO koristili za međusobnu komunikaciju? 

MAŠETOVIĆ: Navode o tome ne potvrđujem. To vam je ono čula-kazala, nepotvrđene informacije. Oni govore da je on koristi aplikaciju u noći 15. jula kada uopće nije boravio u Turskoj. Pogrešno se tumači ta aplikacija. Ne zna se čak ni kako je to sve povezano s aplikacijom. Mislim da se samo njegovo ime povezuje s aplikacijom, a da je imao na telefonu tu aplikaciju, to ne znam, čak nam ni advokat to nije potvrdio.

INTERVIEW.BA: Kako ste se osjećali kada ste čuli da je Vaš sin uhapšen? 

MAŠETOVIĆ: Kako ću se osjećati…grozno! Znao sam da je dijete tamo već petu godinu. Učio je jezik četiri godine tom fakultetu koji sad treba ako Bog da završi. Bio sam šokiran tim postupkom, poslije toliko vremena da se takvo nešto dogodi. Da se sumnje stave na njegovo ime, tako da sam samo mislio na njega, kako mu je i kako se on osjeća, jer se nikad s tim nije susretao. Stvarno mi je loše bilo. Meni su misli bile uperene samo prema njemu, na sebe nisam ni mislio. Kompletna porodica i grad Gradačac, svi su bili pogođeni tom šokantnom viješću.

INTERVIEW.BA: Kada ste se čuli da li Vam je rekao zašto Vas prvo nije kontaktirao? 

MAŠETOVIĆ: U vezi tog poziva malo je medijski pogrešno protumačeno. Prvi poziv je uslijedio meni, a njegova prijateljica u Turskoj je zvala kada je čula tu vijest. Smatrao sam da će nam ona moći pomoći u vez svega toga. Mislio sam tada da je neka zabuna u pitanju, nisam uopće znao šta mu se stavlja na teret. 

INTERVIEW.BA: Da li ste se vi vidjeli s njim? 

MAŠETOVIĆ: Nisam se vidio s njim. Imao sam samo jedan kontakt otkad je priveden. Mislim da je to bilo u srijedu prošle sedmice. Poziv sam dobio iz ustanove gdje je bio pritvoren. Čuli smo se s njim i to mi je bilo najbitnije. U tom pozivu on je potvrdio da je sve u redu, te da je okružen dobrim ljudima. Tu su bili profesori, nastavnici, koji su bili pod sumnjom, ali ništa protiv njih nije bilo konkretno dokazano kao ni kod mog sina. 

INTERVIEW.BA: Koliko će dugo ostati u Turskoj? 

MAŠETOVIĆ: Kako sam razumio postoji neki proces. Potrebno je sačekati da se te navodne sumnje u potpunosti odbace. Tako da mislim da bi to moglo da se desi u što skorije vrijeme, eventualno mjesec-dva. Nadam se da će prvo završiti fakultet, pa se vratiti kući. 

INTERVIEW.BA: Kada ćemo dočekati Selmira u Sarajevu? 

MAŠETOVIĆ: Vidim da su institucije aktivne, i njihova i naša ambasada, tako da se nadam da će to ubrzo biti da ga dočekam da se vrati svojoj kući. 

 

 

 

Idi naVrh

Don't Miss