154d89525927e500b031a956e29e58de
154d89525927e500b031a956e29e58de

Bodo Weber: Erdoganov skup u Zetri zloupotreba slabosti BiH

11.05.2018.

U Bosni i Hercegovini je tokom proteklih dana nastao opšti haos kada je u pitanju dolazak predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana. Dokaz tome su brojne negativne reakcije bosanskohercegovačkih lidera, ali i građana. Međutim, mišljenja su podijeljena, dok jedni osporavaju dolazak Erdogana i navode kako će to narušiti ugled BiH u Evropskoj uniji, drugi navode kako će rado otići na skup koji će biti održan 20. maja u Zetri. Naime, podijeljena su i mišljenja korisnika Facebooka, tako da su formirane dvije stranice. Na jednoj građani navode da stiže “naš babo i brat”, a na drugoj žustro osuđuju dolazak predsjednika Turske navodeći da to nije dobro za državu i građane BiH. O aktuelnim dešavanjima u vezi Erdoganove posjete BiH za Interview.ba govorio je njemački politički analitičar i ekspert za njemačku i EU politiku na Balkanu Bodo Weber.

ERDOGAN DOLAZI RADI SEBE ILI SDA? „Može biti da u tajmingu posjete predsjednika Erdogana ima određeni element povratne usluge SDA-u. Ali pošto je odnos vodeće bošnjačke politike s Erdoganom prilično jednostran tj. u korist Ankari, može biti da je datum i okvir Erdoganove posjete Sarajevu isključivo određen njegovim političkim interesima“.

INTERVIEW.BA: Njemačka je odbila održavanje Erdoganovog predizbornog skupa, iako ima veliki broj građana koji su porijeklom iz Turske. Zašto su odbili?

WEBER: Svjedoci smo da je prošle godine, u vremenu kada se pripremao referendum u Turskoj, Erdogan započeo javni konflikt s vladama država članica Evropske Unije, gdje živi najveći broj turskih građana. Sve je to bio dio kampanje namijenjene za unutrašnju političku upotrebu, kao i za Turske glasače u Njemačkoj, Holandiji i drugim evropskim zemljama. Nije u Njemačkoj sporno da vlade vode izborne kampanje prema svojim građanima. Međutim, ovdje se radi o tome da se Turska, na moju veliku žalost, brzim tempom kreće ka predsjedničkoj diktaturi, u kojoj izbori nisu niti slobodni niti fer. Za takvo stanje dijelom krivim i evropsku politiku prema Ankari. Njemačka vlada ove godine primjenjuje postojeći princip da održavanje izbornih događaja nije dozvoljeno tri mjeseca prije glasanja na izborima.

INTERVIEW.BA: Dolazak predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana u BiH izazvao je brojne reakcije građana, ali i bh. lidera. Prema pisanju medija on dolazi zbog održavanja predizbornog skupa u Zetri, a povodom prijevremenih izbora u Turskoj zakazanih za 24. juni. Da li su negativne reakcije građana i lidera opravdane? Šta znači Erdoganova posjeta?

WEBER: Mislim da su negativne reakcije opravdane. Mišljenja sam da se radi o svojevrsnoj zloupotrebi slabosti BiH kao države. Pošto u ovoj zemlji, kao ni u regionu, očito nema toliko turskih državljana da bi oni predstavljali relevantan dio glasača, očigledno je da se radi o svojevrsnoj zamjeni za nedozvoljene tribine unutar EU. Ne vjerujem da će se značajniji broj potencijalnih turskih glasača uputiti iz EU u Sarajevo, osim naravno onih koje će ogranci AKP-a iz država članica Unije organizovano dovesti u BiH. Nažalost, čini se da u ovom slučaju, odnos između SDA, odnosno njenog lidera Bakira Izetbegovića prema Ankari ne izgleda puno drugačije od, recimo, odnosa Dodika prema Moskvi, ili Dragana Čovića prema Zagrebu. Time vodeća bošnjačka stranka proturiječi onome na čemu insistira, tj. onome što je politika stranke – odbrana države BiH.

INTERVIEW.BA: Kako će održavanje Erdoganovog predizbornog skupa u BiH imati utjecaja na izbore koji će biti održani u BiH 7. oktobra 2018. godine?

WEBER: Doprinijet će međusobnom rasplamsavanju međuetničkih tenzija između vodećih etničkih stranaka u BiH. Dakle, poslužit će svima njima! Neće služiti samo Bosni i Hercegovini i njenim građanima i građankama.

INTERVIEW.BA: Erdogan u BiH stiže u isto vrijeme kada se u Stranci demokratske akcije (SDA) donosi odluka ko će biti kandidat za člana Predsjedništva BiH. Da li u politici postoji slučajnost?

WEBER: Ne volim političke špekulacije. U politici naravno postoji slučajnost, kao i neplanirani, nenamjerni događaji koji su splet loših i pogrešnih političkih procjena. Na Balkanu i dalje je dominantna percepcija po kojoj je svako činjenje, pogotovo političko, izravna posljedica neke namjere, nekog plana. To je inače jedna od glavnih karakteristika autoritarne ličnosti. Na Balkanu, tokom ratne decenije, taj mentalni sklop imao je ogroman utjecaj na nasilnu eskalaciju političkih konflikata.
Nezavisno od toga, može biti da u tajmingu posjete predsjednika Erdogana ima određen element povratne usluge SDA-u. Ali pošto je odnos vodeće bošnjačke politike s Erdoganom prilično jednostran tj. u korist Ankari, može biti da je datum i okvir Erdoganove posjete Sarajevu isključivo određen njegovim političkim interesima.

OVAJ INTERVJU PUBLICIRAN JE UZ PODRŠKU FONDACIJE HEINRICH BOLL!

Idi naVrh

Don't Miss