260afc7301b0052cda4c96560cbc2587
260afc7301b0052cda4c96560cbc2587

VREMEPLOV S JASNOM DIKLIĆ: Teatarska i filmska umjetnost ima budućnost

07.05.2018.

Poznata bosanskohercegovačka glumica i direktorica JUVENTAFESTA Jasna Diklić putovala je imaginarnim vremeplovom redakcije portala Interview.ba, odgovorivši na 5 blic pitanja. Govorila je o aktuelnim dešavanjima iz domena filma i teatra, ali i onim koja su se desila nekada davno. Kako ona kaže, sjećanju u kojem je postojala istina i ljubav rado se vraća. Diklić je pokrenula ideju JUVENTAFESTA, koji već duži niz godina pokazuje da mlade snage u BiH, pa i šire, kada je riječ o teatru i filmu postoje, te da jačaju svake godine.

SVAKO VRIJEME NOSI SVOJE! „Svako vrijeme ima svoj, prije svega, historijski i politički koncept. Mene su uvijek zanimali relevantni autorski i umjetnički filmovi. Njih je bilo vrlo malo ili nikako u svim vremenima na ovim prostorima“.

INTERVIEW.BA: Kada bi postojao vremeplov, u koje vrijeme biste otputovali da glumite i zašto?

DIKLIĆ: Vremeplov bi se mogao nazvati i sjećanje, a tom sjećanju u kome je postojala istina, posvećenost i ljubav rado se vraćam.

INTERVIEW.BA: Zamislimo da vremeplov ima dva mjesta, koga biste poveli sa sobom i zašto? 

DIKLIĆ: Ne mogu da zamislim samo dva mjesta za drage ljude koje bih povela.

INTERVIEW.BA: Recimo da se radi o modernom vremeplovu koji ima mogućnost gledanja filmova tijekom putovanja, koje biste filmove pogledali i preporučili drugima da pogledaju?

DIKLIĆ: Kako bi mogao da izgleda moderni vremeplov u kojem ja gledam filmove? Možda je to ponovo sjećanje, a sjećanja su intenzivna kada se radi o filmu iz moje mladosti “Konje ubijaju zar ne?” i iz novije produkcije “Panov labirint”.

INTERVIEW.BA: Vremeplovom smo otišli u vrijeme SFRJ filma, pa smo se vratili u 2018. godinu, koje su razlike i sličnosti? 

DIKLIĆ: Svako vrijeme ima svoj, prije svega, historijski i politički koncept….mene su uvijek zanimali relevantni autorski i umjetnički filmovi. Njih je bilo vrlo malo ili nikako u svim vremenima na ovim prostorima.

INTERVIEW.BA: Da li postoji viza za budućnost u BiH kada je u pitanju film i gluma generalno?

DIKLIĆ: Ne znam da li postoji Viza za budućnost, ali teatarska  i filmska umjetnost ima budućnost.

INTERVIEW.BA preporučuje JUVENTAFEST!

Internacionalni festival srednjoškolskog teatra JUVENTAFEST ove godine počinje 6. septembra, a osnovni cilj  je edukovati srednjoškolace iz oblasti teatarske umjetnosti.  Svrha je omogućiti razmjenu njihovog stvaralaštva, tako što će se prikazivati predstave, filmovi, performansi koji su produkt rada mladih ljudi.

Jedan od najvažnijih ciljeva je razbijanje predsrasuda o različitostima, jer one su prednost i bogatstvo, a ne mana. Festival formira vlastiti stil, repertoarsku politiku i svoju publiku, uhodanim i efikasnim načinom rada.  Nastao je 2013. godine, a od tada sudionici su dolazili iz zemalja regiona, ali i šire. Festivalska aplikacija je otvorena za sve mlade ljubitelje teatra iz svih krajeva svijeta, a jedini uslov je da su svi izvođači na sceni srednjoškolci.

Idi naVrh

Don't Miss