9235e82b6a83a3f7f4988d5ef38e9803
9235e82b6a83a3f7f4988d5ef38e9803

Vernes Begović: Ginekolozi najbolje znaju erogene zone žena

02.05.2018.

Činjenica da još nismo spremi pričati o zdravstvenim problemima zbog konzervativnosti društva neosporiva je i danas u 2018. godini. Koliko je važno posjećivati ginekologa, te koji su to problem s kojim se žene najčešće susreću govorio je za Interview.ba ginekolog Vernes Begović.

HISTORIJSKA TAJANSTVENOST KLITORISA: „Klitoris je bitan u postizanju ženskog seksualnog zadovoljstva i na kraju orgazma, ali nije jedini. Kroz historiju ljudskog roda žene su kad je riječ o tom organu “sakaćene”, kako bi im se smanjila potreba za seksualnim zadovoljstvom. Nažalost postoje žene koje ne znaju da se taj dio tijela zove klitoris, ali znaju da je to vrlo osjetljiva i nadražajna regija.

INTERVIEW.BA:  Da li je biti ginekolog bio vaš dječački san (ako jeste zašto)?

BEGOVIĆ: Biti ginekolog je bio moj dječački san prevashodno iz ljubavi prema ženama, a i radi neosporne činjenice da omogućiti dolazak novog života na svijet predstavlja najveću radost koju čovjek može doživjeti.

INTERVIEW.BA: Da li ginekolozi vole žene?

BEGOVIĆ: Mislim da ginekolozi vole i cijene žene.

INTERVIEW.BA: Da li su Vam dolazile žene koje su se žalile na veličinu njihovih grudi?

BEGOVIĆ: Naravno da ima i žena kojima smeta veličina grudi. Neke od njih su radi zdravstvenih razloga morale biti podvrgnute redukciji volumena dojki. Broj tih žena je relativno mali.

INTERVIEW.BA: Da li ginekolozi bolje znaju zadovoljiti žene od partnera koji imaju drugo zanimanje na primjer vozač kamiona ili političar?

BEGOVIĆ: Ginekolozi su ti koji znaju ponajbolje erogene zone kod žena, tako da sigurno koriste ta svoja znanja, ali to ne znači da i ostali ne mogu biti kvalitetni na tom području. 

INTERVIEW.BA: Klitoris i njegovu funkciju kroz stoljeća otkrivaju i poništavaju mnogi ljekari. Da li imate pacijentice koje ne poznaju ovaj organ? 

BEGOVIĆ: Klitoris je veoma bitan dio ženskog trakta i organ je s masom osjetljivih nervnih vlakana izmiješanim  gustom mrežom kapilara. Bitan je u postizanju ženskog seksualnog zadovoljstva i na kraju orgazma, ali nije jedini. Kroz historiju ljudskog roda žene su kad je riječ o tom organu “sakaćene” kako bi im se smanjila potreba za seksualnim zadovoljstvom. Nažalost postoje žene koje ne znaju da se taj dio tijela zove klitoris, ali znaju da je to vrlo osjetljiva i nadražajna regija.

INTERVIEW.BA: Kod mnogih djevojka koje imaju povećan klitoris ili barem misle da je tako postoji sram. Šta označava povećani klitoris?

BEGOVIĆ: Povećan klitoris može biti razlog hormonskih poremećaja, kao i poremećaja samog razvoja organa. Ponekad može biti izrazito naglašen kada kod žena izaziva neprijatan osjećaj, pa čak i sram. Veoma često se ima pogrešno uvjerenje o stvarnoj veličini klitorisa.  Sve se te potencijalne nedoumice otklanjaju pregledom .

INTERVIEW.BA: Kako liječite strah pacijentica od ukrućenog penisa, tj. strah od penetracije?

BEGOVIĆ: Detaljnim pregledom i pojašnjenjem anatomije donjeg ginekološkog trakta, te uz dosta strpljiv razgovor se pobjeđuje ta vrsta straha.

INTERVIEW.BA: Da li pretjerana higijena kada je u pitanju ženski spolni organ može uzrokovati infekcije?

BEGOVIĆ: Veliko je pitanje šta znači “pretjerana” higijena. Nepravilna higijena može izazvati probleme pa i infekcije.

INTERVIEW.BA: Traže li muškarci savjete od vas i koje?

BEGOVIĆ: Muškarci rjeđe traže savjete od ginekologa. Oni prije svega idu urologu. Kad se obraćaju, to je u kontekstu spolnih infekcija.

INTERVIEW.BA: Zašto nemamo u BiH psihoseksologa – da li mi to nemamo problema kao društvo? 

BEGOVIĆ: Mi inače na ovim terenima imamo velikih problema, pa i psihoseksoloških , nadam se da će i to s razvojem društva biti riješeno.

Idi naVrh

Don't Miss