ae265ec8d02add74bcb0f72e47ec001b
ae265ec8d02add74bcb0f72e47ec001b

Alisa Bahić: Voljela bih krenuti stopama Branke Inić

31.10.2017.

Alisa Bahić, studentica Pravnog fakulteta u Sarajevu, prethodne je godine, zbog izuzetnih rezultata koje postiže, dobila stipendiju iz Fonda Branka Inić. Alisa je mlada osoba koja je, kao i većina drugih, na svojoj koži osjetila poteškoće odrastanja u BiH ali i jedna od rijetkih koja zaista vjeruje da će sebi ali i bh. društvu, nakon studija, donijeti promjene. O svemu tome Alisa Bahić govorila je za interview.ba.

PRAVO ILI PRAVDA? Jednom prilikom sam čula rečenicu da pravo ne znači pravda i to me zaintrigiralo. Kako pravo nije pravda? Šta je pravo? Tako sam se počela zanimati za to i sanjati da ću jednog dana biti ta promjena koja će donositi pravdu, zbog čega sam i upisala Pravni fakultet“.

INTERVIEW.BA: Prošle školske godine, zbog izvanrednih rezultata koje postižete, dobili ste stipendiju iz Fonda Branka Inić. Koliko Vam je taj novac pomogao?

BAHIĆ: Stipendija Fonda Branka Inić mi je zaista bila od velike pomoći. Budući da sam na Pravnom fakultetu redovan-samofinansirajući student, ovim novčanim sredstvima sam pokrila troškove svoje školarine, što je znatno rasteretilo i moju mamu jer mi je i sestra na drugom ciklusu studija na Univerzitetu u Sarajevu, kao i mlađi brat.

INTERVIEW.BA: Jedan od uslova da dobijete stipendiju bio je i da se bavite volonterskim radom. Kako ste doprinosili ili još uvijek doprinosite zajednici?

BAHIĆ: Volonterski rad me je uvijek privlačio jer sam željela dati dio sebe odnosno pomoći svojoj zajednici. Savršenu priliku za to sam dobila kada je Fondacija Mozaik i njihov program Omladinske banke došao u moje mjesto. Pomoću zajedničkih projekata omladine i same Fondacije koja je učestvovala, kako moralno tako i finansijski, ostvarili smo mnogo, kao što je uređivanje parka, igraonica za djecu i mnogi drugi projekti. Budući da trenutno živim u Sarajevu, prijavila sam se na volonterski program Stariji brat i starija sestra.

INTERVIEW.BA: Upisali ste četvrtu godinu na Pravnom fakultetu u Sarajevu. Zašto ste se odlučili za studij prava?

BAHIĆ: Jednom prilikom sam čula rečenicu da pravo ne znači pravda i to me zaintrigiralo. Kako pravo nije pravda? Šta je pravo? Tako sam se počela zanimati za to i sanjati da ću jednog dana biti ta promjena koja će donositi pravdu, zbog čega sam i upisala Pravni fakultet. Zbog svega toga svoje znanje svakodnevno nadopunjavam raznim pravnim časopisima i knjigama.

INTERVIEW.BA: Znate da je pokojna advokatica Branka Inić bila poznata po radu koji je obavljala pro bono. Želite li krenuti njenim stopama nakon studija?

BAHIĆ: Naravno da bih željela jer ja sam upisala studij prava iz ljubavi, a ne radi materijalnih koristi. Nadam se da će ovaj moj san postati realnost.

INTERVIEW.BA: Kako je biti mlada u Bosni i Hercegovini?

BAHIĆ: Biti mlada osoba u BiH je zaista teško. Mnogima je poznata situacija u BiH, kako politička tako i ekonomska. I jedna i druga se direktno ili indirektno tiče i same omladine i njihovih ambicija. Mnogi se zapošljavaju jer su podobni, dok sposobni ostaju na birou. Zbog ekonomske situacije mnogi odlaze u druge zemlje kako bi ostvarili svoje snove, karijere. Oni koji ostaju svim silama se trude da budu promjena i da utječu na promjene.

ZAMISLI 2018!

INTERVIEW.BA: Hajmo zamisliti 2018. godinu i rezultate izbora, prva slika Parlamenta BiH i Vijeća  ministara. Koliko njih na slici su žene, koji procenat?

BAHIĆ: Naša država još uvijek je tradicionalno uređena i patrijarhalna zbog čega je i broj zastupljenih žena mali. Građani smatraju da su žene nedovoljno sposobne za obavljanje čelnih funkcija. Izborni zakon u BiH je usaglašen sa Zakonom o ravnopravnosti spolova gdje stoji da se mora voditi računa o ravnopravnoj zastupljenosti manje zastupljenog spola u upravljačkim strukturama, procesu odlučivanja i predstavljanju, no u praksi vidimo da se to jako malo ili nikako ne poštuje. Poražavajuća je činjenica da broj žena u zakonodavnoj vlasti ne prelazi 20%. Ako zamislimo izbore 2018., nadam se da će se ovaj zakon ispoštovati te da će broj žena biti veći od 50%.

INTERVIEW.BA: Ako biste birali tri žene za članice Predsjedništva, koga biste birali?

BAHIĆ: Teško je izabrati tri koje vidim kao članice Presjedništva, no jedna je zasigurno Maja Gasal-Vražalica, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i članica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

INTERVIEW.BA: Dajte nam jedan razlog zašto glasati za ženu?

BAHIĆ: Razloga je više, a neki od njih su ti da su žene bolje organizovane i predanije radu, ulažu mnogo više napora te rade za dobrobit svih građana. Žena je stub svake zajednice, veza koja drži na okupu.

OVAJ INTERVJU PUBLICIRAN JE UZ PODRŠKU FONDACIJE HEINRICH BOLL

Idi naVrh

Don't Miss