c5f7f8ba22bc61faa6aa803ae1139d1d
c5f7f8ba22bc61faa6aa803ae1139d1d

Belma Tvico-Stambol: Moda je igra, uživajte u njoj!

04.07.2017.

Belma Tvico – Stambol je dizajnerica iz Sarajeva, vlasnica studija „Belmadino.“ Njene prepoznatljive kreacije visoke mode nose mnoge javne ličnosti u našoj zemlji. Dobitnica je priznanja za kolekciju visoke mode 2015. – 2016. direkcije Europskog Festivala Dizajna – Sarajevo Fashion Weeka. U kratkom intervjuu govori o domaćoj modnoj sceni, uspjehu u poslu i tome šta možete postići samo ako hoćete.

PRIVATNI BIZNIS JE ISTINSKA BORBA „ Prvenstveno morate voljeti posao koji radite i biti spremni žrtvovati se. Koliko god mislili da je privatni bussines težak i da će vam biti teško, vjerujte da će biti bar tri puta teže. Sve što je u drugim zemljama normalno i što se podrazumijeva, kod nas je komplikovano i teško. Pri tome dosta vremena trošite na trivijalne stvari, a najmanje energije ostane za ono što je najvažnije – kreativnost“.

INTERVIEW. BA: Imali ste prilike raditi u Istanbulu ali niste ostali u ovom gradu. Moramo pitati  – zašto? 

TVICO – STAMBOL: Vjerujem da ima nade i prostora za svakoga u svim oblastima iako su moda i umjetnost općenito zadnji na ljestvici. Činjenica da opstajem, trajem, ali istovremeno i dalje napredujem i razvijam se, govori da se sve može ako se istinski želi i predano radi i ulaže u sebe.

INTERVIEW. BA: Vaše kreacije su prisutne na crvenom tepihu SFF-a, na primjer. Crveni tepih asocira na glamur, postoji li on u našoj sredini, ili?

TVICO – STAMBOL: SFF je naša svijetla tačka i za nas kreatore prava prilika da iskažemo svoju kreativnost u onom dijelu festivala, koji uz film „slavi“ i glamur, a to je crveni tepih. Sretna sam da postoji i da se svake godine sve veći broj dama ohrabri i odluči nositi toalete.

INTERVIEW. BA: Kako se odvažiti i pokrenuti vlastiti biznis u BiH?

TVICO – STAMBOL: Kada je riječ o privatnom  bussinesu, a pogotovo ako govorimo o modi, najbitnija je spremiti se za istinsku borbu da biste uspjeli. Prvenstveno morate voljeti posao koji radite i biti spremni žrtvovati se. Koliko god mislili da je privatni bussines težak i da će vam biti teško, vjerujte da će biti bar tri puta teže. Sve što je u drugim zemljama normalno i što se podrazumijeva, kod nas je komplikovano i teško. Pri tome dosta vremena trošite na trivijalne stvari, a najmanje energije ostane za ono što je najvažnije – kreativnost. Za 8 sati rada dnevno ništa ne možete stići, ali ako radite 10-12h … tada imate šanse za uspjeh. Konstantno napredovanje, učenje, rad na sebi, fleksibilnost i otvorenost su jako bitni. Treba imati hrabrosti, malo sreće i puno znanja.

INTERVIEW. BA: Vaš radni dan zna trajati i 12 sati, imate li privatni život uopšte?

TVICO – STAMBOL: Sretna sam da imam divnog muža, koji me podržava i olakšava duge radne dane. Prijatelji i porodica jednako imaju razumijevanja i znaju da je moj život moda.

INTERVIEW. BA: Rekli ste da je visoka moda u BiH luksuz? Da  li se dovoljno cijeni rad dizajnera kod nas?

TVICO – STAMBOL: Teško je, ali moguće. Ima jako puno klijentica koje su zaljubljene u gotovo svaki komad,  ali nisu u prilici priuštiti si ga. Naravno da ne možemo naplatiti rad, kvalitet materijala, izrade, talenat  i kreativnost . No tako je, kako već rekoh, sa umjetnošću generalno… nijedna oblast umjetnosti se ne cijeni. Ali ja vjerujem da će sve doći na svoje. Treba samo vrijedno raditi. Moji klijenti prepoznaju kvalitet, kupuju i na taj način podržavaju domaću proizvodnju. 

INTERVIEW. BA:  Nekad se čini da su današnje žene u fokus postavile prvenstveno svoj izgled (umjetni nokti, trepavice, obrve, kosa, usta, grudi itd.). Šta je sa drugim vrijednostima?

TVICO – STAMBOL: Duša je zapostavljen segment. Prednost se dala vanjštini, a bez rada na unutrašnjoj ljepoti, nema ni vanjske. Zato drage dame radite na sebi, ne priklanjajte se masama, budite svoje, osobene, hrabre, volite i dopustite da budete voljene. Jednostavno budite žene.

ZAMISLI 2018 !

INTERVIEW. BA: Hajmo zamisliti 2018. godinu i rezultate izbora, prva slika Parlamenta BiH i Vijeća ministara. Koliko njih na slici su žene, koji procenat?

TVICO – STAMBOL:  Moja želja je znatno veća brojka od trenutne, da ne govorim u procentima, a realnost je da ćemo ih moći prebrojati na prste ni dvije pune ruke.

INTERVIEW. BA: Ako biste birali tri žene za članice Predsjedništva, koga biste birali?

TVICO – STAMBOL: Recimo …. Bisera Turković, Lamija Tanović i Adisa Arapović.

INTERVIEW. BA:  Dajte nam jedan razlog zašto glasati za ženu?

TVICO – STAMBOL: Zato što su žene u mnogim situacijama hrabrije, neustrašive, veći borci. Zato što je žena empatičnija na društvene probleme i potrebe pojedinca, onih čije interese, na koncu, i zastupa.

OVAJ INTERVJU PUBLICIRAN JE UZ PODRŠKU FONDACIJE HEINRICH BOLL

Idi naVrh

Don't Miss