471bd07fdaa7b040f7ab8b2a13f8f35b
471bd07fdaa7b040f7ab8b2a13f8f35b

Helem Nejse: Depresija je za ljude kojima je dosadno

08.06.2017.

Helem Nejse nije samo hip-hop dvojac kojeg čine Čika Gagara i Stihomir Klepić. Ovo je priča iza koje stoji kreativni, produkcijski i psihološki rad. Helem Nejse je organizacija gdje pored Stihija i Gage marljivo rade Urednik, Ajda, Momo, Duško i Toshi. Za interview.ba govore o situaciji kod nas iz svog vrlo specifičnog ugla. Mladima poručuju – možete dobiti kafu i kiselu ali račun plaćate sami.

KAKO IZAĆI IZ TUNELA? „Izlaz iz tunela je svakodnevni rad, napredak, pozitivno razmišljanje, osmijeh, zajebancija, volja i mentalna snaga. Depresija je za ljude kojim je dosadno. Svjetlo na kraju tunela mogu biti i farovi od najnovijeg modela voza kojeg je Bosna i Hercegovina dobila kao donaciju od grada Istanbula, a mogu biti uspjesi na poslovnom, ljubavnom i porodičnom planu. Samo se treba dobro organizovati. Voli vas Helem Nejse“.

INTERVIEW.BA: Zašto „Helem Nejse“ – ima li to veze sa onim pitanjima, Šta ima kod tebe? Ništa jel’de? Ili jednostavno nema veze?

HELEM NEJSE: Nema apsolutno nikakve veze. Vjerovatno je glavni razlog za izbor ovog naziva bio u njegovom tursko-jezičnom porijeklu, kako bismo pratili demografske trendove u Sarajevu. Inače, fraza se koristi za potrebe izlaska iz digresije. Kada krenete razgovarati na određenu temu pa u toku razgovora skrenete u drugu temu, kažete samo „Helem nejse“ i vratite se na pravi put.

INTERVIEW.BA:  Pjesma “Vodič kroz Sarajevo” je svojevrsna poruka Isa-begu Isakoviću, osnivaču Sarajeva, šta je Sarajevo danas iz vašeg ugla?

HELEM NEJSE: Isa Beže, stvari su ipak malo teže. Sarajevo iz našeg ugla je glavni grad Bosne i Hercegovine i mjesto koje je pretrpilo brojne peripetije kroz svoju bogatu historiju. Mjesto u kojem smo se rodili i mjesto u kojem odrastamo već skoro 26 godina. Mjesto gdje svakodnevno primjećujemo zanimljive ljude u zanimljivim situacijama. Sarajevo je horizont, tačka gdje se spajaju čudnovata sreća i teška tuga. Sarajevo je život.

INTERVIEW.BA Izdvajamo neke stihove iz hit pjesme „Bosnia “ „Bosna mala bara ali puna debila,“  „Bosnia nikad nije bila ljepša i ponosnija, “ Fabrike imaju tu moć da ostaju u stečaju što nikad neće proć…“ –, tunel  iz kojeg dvojac „Helem Nejse“ kaže da postoji  izlaz!  

HELEM NEJSE: Izlaz iz tunela je svakodnevni rad, napredak, pozitivno razmišljanje, osmijeh, zajebancija, volja i mentalna snaga. Depresija je za ljude kojima je dosadno. Svjetlo na kraju tunela mogu biti i farovi od najnovijeg modela voza kojeg je Bosna i Hercegovina dobila kao donaciju od grada Istanbula, a mogu biti uspjesi na poslovnom, ljubavnom i porodičnom planu. Samo se treba dobro organizovati. Voli vas Helem nejse.

INTERVIEW.BA:  Tekstovi pjesama kroz dobru satiru tretiraju ozbiljnu problematiku naše svakodnevnice, što je  jedan od načina uticaja na našu svijest , mislite li da smo mi u dubokom glibu u ekonomsko/političkom smislu?

HELEM NEJSE:  Bosna i Hercegovina se nalazi u jednom ozbiljnom političko-ekonomskom sunovratu. Ne smijemo zaboraviti sve probleme oko nezaposlenosti, zdravstva, neimaštine, nacionalizma, korupcije, itd. Onako kako mi vidimo, rijetko kome to smeta, rijetko ko se buni, pa tako da ljudima kojima je ovakva situacija zadovoljavajuća i ne zaslužuju bolje. Jako je važno da se ljudi počnu baviti sobom, pa tek onda kuhinjom, wc-om i dnevnim boravkom. Mi smo našli svoje način da opstanemo u ludilu. Mi ga dajemo.

INTERVIEW.BA:  Kad i kako ste shvatili, nakon satirične radijske emisije ”Helem Nejse – rejdio šou”, da je vrijeme da se predstavite i široj publici? Kakav je feed back?

HELEM NEJSE: Pokretanjem cjelokupnog koncepta i priče oko radijske emisije krenulo je predstavljanje široj publici. Stvari jednostavno idu svojim tokom, a mi smatramo da imamo dosta toga za ponuditi pa samim tim radimo dosta toga. Feedback je generalno dobar i polako se naša priča širi i navikava publiku na sveprisutnost iste. Naša publika raste zajedno sa nama i nadamo se da ćemo ih činiti sretnima dokle god je to moguće. Jako marljivo radimo i ne planiramo sebi dopustiti da stanemo.

INTERVIEW.BA:  Otišli ste i korak dalje i do pozorišta sa predstavom „za djecu i odrasle“  koja se, također, zove  Helem Nejese – šta poručujte mladima, ali i drugim generacijama?  

HELEM NEJSE: Zapravo, predstava se zove „Sarajevski dani terorizma“ u izvedbi organizacije Helem Nejse. Mladima možemo poručiti po kafu i hladnu kiselu. Račun će morati platiti sami.

Idi naVrh

Don't Miss