5483e331a9bace540b3a2478fc014e25
5483e331a9bace540b3a2478fc014e25

Suzana Lovrić: Odričem se polovice načelničke plaće u korist sugrađana

30.09.2016.

Specijalistica oralne hirurgije iz Fojnice želi svoje iskustvo u realnom sektoru iskoristiti za reorganizaciju lokalne samouprave.

Suzana Lovrić kandidovala se na predstojećim izborima za načelnicu Općine Fojnica. Rođena je 1967. godine u Fojnici, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Stomatološki fakultet upisala je u Sarajevu,  a završila u Zagrebu. Specijalizirala je oralnu kirurgiju. Vlastitu stomatološku ordinaciju vodi od 2012. godine. Suzana je glavna urednica lokalnog časopisa „Fojnička škrinja“, koji izlazi od 2009 godine. Autorica je  tri zbirke poezije, od kojih je prva višestruko nagrađivana. Predstavljala je BiH na međunarodnim pjesničkim susretima u Sloveniji, Njemačkoj i Litvi. U slobodno vrijeme bavi se vrtlarstvom i fotografijom. 

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti kandidatkinja pod okriljem političke stranke, a ne samostalna kandidatkinja?

LOVRIĆ: Samostalno kandidiranje je izuzetno skupo i naporno,  pa pretpostavljam kako to može samo netko tko je već bio članom neke stranke ili je značajno ekonomski neovisan. Kako ne ispunjavam niti jedan od tih preduvjeta,  pristala sam na poziv stranaka HDZ BiH, HDZ 1990, HKDU i HSS Stjepan Radić da budem njihova zajednička kandidatkinja na predstojećim lokalnim izborima. Ponavljam, nisam članica niti jedne stranke.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj Vašeg političkog programa?

LOVRIĆ: Glava mog programa je reorganizacija općinskih službi i edukacija kadra u cilju iskorištavanja sredstava EU fondova. Većina natječaja namijenjenih lokalnoj zajednici podrazumjeva usvojen Prostorni plan općine, što mi imamo samo u prednacrtu, tako da je njegovo usvajanje žurno. Poslije toga su otvorena vrata za sustavno rangirane projekte, koji zapravo uvjetuju jedni druge, to je domino efekt koji nam poboljšava kvalitetu života u svim sferama.

INTERVIEW.BA: Šta Vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali baš za Vas?

LOVRIĆ: Jedina sam od trojice mojih protukandidata čeličila radne navike u privatnom poduzetništvu, a jedinstvena sam i po tome što nisam članica niti jedne stranke. Moji sugrađani već znaju koliko predano radim na svemu čega se prihvatim. Mnogi su se osvjedočili u čovjekoljublje koje sam naučila od svojih roditelja, pa ću se time vođena odreći polovice načelničke plaće u korist svojih sugrađana.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

LOVRIĆ:  Prije svega očekujem zadobiti i povjerenje vijećnika, zajedno s njima kreirati radnu atmosferu u kojoj nikome ništa neće biti teško niti neizvodivo. Usvajanje Prostornog plana Općine je primarno, uporedo će se raditi na edukaciji općinskih službenika, poslije toga idu projekti koji će nam zadržati mladost na ovim prostorima.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u Vašem gradu?

LOVRIĆ: Nezaposlenost, koja se ne može riješiti sitnim podsticajima za poljoprivredu. Treba privući strane investicije i domaće poduzetnike stimulirati na odrednicama razvoja općine kao atraktivne destinacije za kontinentalni turizam. Zbog toga je na drugom mjestu zaštita okoliša, očuvanje prirodnih bogatstava, humano i odgovorno upravljanje njima, proizvodnja eko hrane…Na trećem mjestu se ravnopravno nalaze problemi komunalne i prometne infrastrukture,  te problemi vezani za strategiju razvoja sporta. Svi oni se, zapravo, međusobno prepliću, zajedno s ništa manje važnim problemima iz drugih oblasti života.

INTERVIEW.BA: Kakav je Vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović?

LOVRIĆ: Konačno jedno lagano pitanje! Merkel, kao balans između pretjeranog rada i discipline s jedne strane i suosjećajnosti s druge strane. Dugo usamljena u skupini G8,  donosila je i loše odluke, ali činjenica da je otvorila vrata izbjeglicama iz Sirije, sa svim rizicima koji su dolazili rušiti sigurnost njene fotelje ili sigurnost velike Njemačke, govori u prilog dobrog odgoja, duhovnosti, čovječnosti.

Idi naVrh

Don't Miss