c1572c59821062c96d0fc33ad32a2983
c1572c59821062c96d0fc33ad32a2983

Adriana Poljaković: Borit ću se protiv svih koji uživaju nezaslužene privilegije

14.09.2016.

Uzor joj je Angela Merkel, koja je smanjila stopu nezaposlenosti i omogućila mladima bolji život, što je ambicija i mlade kandidatkinje iz Srebrenika.

Adriana Poljaković rođena je 30. augusta 1990. godine u Tuzli, a nastanjena  u Dubokom Potoku, općina Srebrenik. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Brčkom, smjer Menadžment. Bila je angažovana u brojnim projektima, a trenutno je na poziciji sekretarke Gorske službe spašavanja u Srebreniku. Kandidovala se kao nezavisna kandidatkinja na predstojećim izborima, jer želi raditi za dobrobit sugrađana. Za Interview.ba iznijela je svoje programske ideje.

INTERVIEW.BA: Zašto ste odlučili biti nezavisna kandidatkinja, a ne dio postojećih stranačkih struktura?

POLJAKOVIĆ: To što sam nezavisna kandidatkinja smatram prednošću, jer neću morati da radim za dobrobit stranke, već ću svoju poziciju koristiti da se borim protiv onih koji uživaju sve počasti ove države. Ne želim biti dio takvog pokvarenog društva ili bolje rečeno interesne grupe kojoj bih morala polagati račune ili ispunjavati njihove želje kako bi njima bilo dobro i ugodno, a običnom narodu kako bude. Ja ću raditi za narod, ako budem radila dobro, dobit ću pohvalu. Ali neću zanemariti ni kritike.

INTERVIEW.BA: Šta je temelj Vašeg političkog programa?

POLJAKOVIĆ: Prije svega, društveni program za dobrobit i korist naroda, smanjenje nezaposlenosti, a odmah zatim i poticanje proizvodnje i ukidanje vlasti političkih stranaka nad građanima. Vrlo su važni i poštivanje ljudskih prava i sloboda, zalaganje za građansko društvo i vladavinu prava prema standardima demokratskih zemalja, kao i ravnopravna zastupljenost žena u svim segmentima društva.

INTERVIEW.BA: Šta Vas izdvaja od drugih kandidata i kandidatkinja? Zašto bi građani i građanke glasali baš za Vas?

POLJAKOVIĆ: Ono što me izdvaja od ostalih jeste to što sam nezavisna kandidatkinja, što je po meni najbolje rješenje, jer neću morati svoje mišljenje tražiti u stranci, niti raditi za interese iste, već ću jasno i glasno iznijeti svoje stavove i mišljenje. Birači treba da znaju da se na dan izbora može nešto promijeniti. Bez obzira koliko oni bili sumnjičavi kada smo mi mladi u pitanju, trebali bi nam dati šansu da pokažemo ko smo, šta smo i koliko možemo, a vjerujem da možemo mnogo.

INTERVIEW.BA: Šta planirate uraditi u prvih 100 dana mandata, ako dobijete povjerenje birača?

POLJAKOVIĆ: Ono što sigurno mogu reći jeste to da ću raditi sve po zakonu. Nastojat ću da se u što kraćem vremenskom roku konstituiše lokalna vlast, kako bismo odmah mogli krenuti ka rješavanju nagomilanih problema u općini. Naročitu pažnju bih posvetila omladini jer je ona temelj, glavni resurs i potencijal svakog društva. Njima se apsolutno ništa ne nudi. Posljedica toga i jesu stalni odlasci mlađe populacije iz naše države.

INTERVIEW.BA: Koja su tri najveća problema u Vašem gradu?

POLJAKOVIĆ: Nezaposlenost, korupcija u javnom sektoru te vodosnabdijevanje i loša putna komunikacija.

INTERVIEW.BA: Kakav je Vaš stil liderstva? Trump, Hillary ili Merkel? Dodik, Čović ili Izetbegović

 

POLJAKOVIĆ: Definitivno Merkel. Ona je žena čiji su glavni ciljevi bili smanjenje nezaposlenosti i unapređenje privrede. Angela Merkel je veliki uzor mladim ljudima, čak i kao žena u šezdesetim godinama. Svoje stavove, kao ni interesovanja, nije promijenila uprskos velikoj moći koju ima. Ono što bih posebno istakla kod Merkelove jeste da je ona uspjela Njemačku izvesti iz ekonomske krize kao još  jaču državu. Rezultat toga jesu niska nezaposlenost i visoka stopa ekonomskog rasta. Tako da našim liderima poručujem da se ugledaju na nju, kako bi svojim građanima omogućili  bolji život i našu državu podigli na viši stepen razvijenosti. Možda tada ljudi neće bježati glavom bez obzira iz svoje zemlje.

Idi naVrh

Don't Miss