48ee1e8a0a8f50dce4f8cb9ab418e211
48ee1e8a0a8f50dce4f8cb9ab418e211

Anila Gajević: Podršku države nisam ni očekivala

12.06.2016.

O uspjehu casting agencije Zona i njenom pozicioniranju na svjetskom tržištu, te o značaju tog uspjeha za bh. kulturu, govori talentirana i uspješna menadžerica

Anila Gajević osnivačica je agencije Zona Talent Agency, koja zastupa glumce iz BiH, ali i zemalja regiona te Bugarske, Italije i Turske. Screen International ju je prepoznao kao najboljeg budućeg filmskog lidera. No, njeno najvažnije priznanje je povjerenje koje joj glumci poklanjaju i činjenica da su, skupa s njom, došli do globalnog filmskog tržišta.

INTERVIEW.BA: Ideja o osnivanju agencije za talente bila je pionirska u BiH. Koliko je bilo teško početi i koliko su ljudi vjerovali u vaš uspjeh?

GAJEVIĆ: Nije bilo lako s obzirom da je Zona prva agencija ove vrste u BiH. Kada sam je prije osam godina osnivala, u šifrarniku djelatnosti nije postojao termin agent, nego je najpribližnije bilo menadžer samostalnih stvaralaca. Ovo govorim kako bih objasnila da naš sistem nije ni poznavao posao kojim se ja danas bavim, pa samim tim je bilo teško i povjerovati u uspjeh. Moja porodica i prijatelji su mislili da idem u veliku avanturu i da se upuštam u rizik. Ja i dalje mislim da to jeste bilo i hrabro i ludo, ali sam vjerovala u svoju viziju. Na koncu, propitivala sam strano filmsko tržište, ostvarivala kontakte i pravila mrežu potencijalnih klijenata, tako da nisam baš krenula grlom u jagode.

INTERVIEW.BA: Film je ozbiljna industrija i tržište u čiji ste vrh i sami dospjeli. Koliko su institucije koje trebaju brinuti za kulturu u BiH imale sluha za Vas i općenito za koncept filma kao tržišta?

GAJEVIĆ: Ne mogu reći da sam imala neku bitniju podršku države, ali je nisam ni očekivala, moram biti iskrena. Od samog početka sam bila opredijeljena ka stranim tržištima. Istina jeste da je moja djelatnost iz oblasti kulture, ali svugdje u svijetu ovo je biznis. Ova naša mala država jedva da ima za penzije, a kamoli za neku ozbiljniju strategiju kada je kultura u pitanju. Postoji Fondacija za kinematografiju FBiH, ali ona jedva da može isfinansirati jedan cijeli film godišnje sa svojim budžetom.

INTERVIEW.BA: Postoji li neki zakonski okvir koji bi regulirao ovu oblast ili se sve svodi na dobru volju pojedinaca?

GAJEVIĆ: Zvanično postoje institucije kao što su ministarstva kulture, fondacije i ministarstvo civilnih poslova na državnom nivou, ali mislim da svi koji se bave bilo kakvom produkcijom u oblasti kulture moraju podršku tražiti dalje od toga, bilo da su u pitanju koprodukcije u regiji, društveno odgovorne kompanije, sponzori, pa i pojedinci. Da smo u Evropskoj uniji, sigurno bi i izvori finansiranja kulture bili daleko veći.

INTERVIEW.BA: Ne zastupate samo glumce iz BiH već i iz regiona i šire. Šta je glumce iz drugih zemalja okrenulo baš ka bh. agenciji Zona?

GAJEVIĆ: Zanimljivo je to kako se od početka priča o osnivanju agencije proširila među glumcima u cijeloj regiji i svi su željeli biti dio nje. Ponosna sam da je Zona prvo prepoznala neke mlade talente koje smo predstavili inozemnim casting direktorima kao što su, naprimjer, Amila Terzimehić, koja je igrala s Piercom Brosnanom u November Manu, ili Igor Skvarica, kojemu je partner bio Sean Bean u TV seriji Legends. S druge strane, sretna sam da su sa Zonom i glumci koji su već gradili ozbiljne karijere u svojim zemljama poput: Miraja Grbića, Jasne Bery, Emine Muftić, Feđe Štukana, Selme Alispahić i Ermina Sijamije iz BiH, Gorana i Bojana Navojca, Slavka Sobina te Marije Škaričić iz Hrvatske, Sebastiana Cavazze iz Slovenije, turske zvijezde Nesrin Cavadzade, Rumunke Laure Vasiliu… Više je razloga zašto nam glumci pristupaju: osim želje za internacionalnim radom, mislim da nas preporučuju i dosadašnji projekti, kao i pozicioniranje na evropskom i svjetskom tržištu. A vjerovatno i moja velika ljubav i dobronamjernost prema glumcima, što oni prepoznaju.

INTERVIEW.BA: Dobili ste nagradu, odnosno priznanje za najboljeg budućeg filmskog lidera u izboru časopisa Screen International. Šta to znači za nastavak Vašeg rada?

GAJEVIĆ: Nije baš riječ o nagradi, ali sigurno jeste značajno priznanje od prestižnog svjetskog filmskog časopisa. Važno je to ne samo za mene lično nego i za sve naše glumce. A mogu reći i za našu kompletnu kulturnu zajednicu s obzirom da je Zona, kao bh. agencija, u ovom izboru jedina iz jugoistočne Evrope. Polaskana sam što je redakcija iz Londona prepoznala moj rad i što sam se našla u strogoj svjetskoj selekciji. Rezultati se već vide. Još u Cannesu, na filmskom festivalu, uspostavila sam nove kontakte, a intenzivno nam se javljaju casting direktori s kojima nismo ranije sarađivali, nudeći castinge i uloge našim glumcima. Zanimljivo je da i kolege iz nekoliko evropskih zemalja žele da uspostave saradnju s nama, što je novi aspekt umrežavanja, vrlo koristan za sve nas.

Idi naVrh

Don't Miss