94d43e327d9303539cb1e2aac7032668
94d43e327d9303539cb1e2aac7032668

Dragan Markovina: O Mostaru bi morali odlučivati građani, a ne stranke!

28.05.2016.

O Mostaru bi morali odlučivati građani, a ne stranke! Hoće li rješenje za Mostar biti pronađeno, kamo vodi saga o ovom gradu te koliko je ljevica kriva za jačanje desnice u regionu, govori istaknuti bosanskohercegovački i hrvatski povjesničar

NI HDZ NI SDA: “Logika koju HDZ hoće za Mostar ne može se dosljedno primijeniti na federalnoj razini. I SDA ne može ono što želi na federalnoj razini dosljedno primijeniti na Mostar. Uvede li se princip preglasavanja u Mostaru, onda ga mora biti i na razini Federacije, što će HDZ-u odgovarati u Mostaru, ali ne u Federaciji. Ako se uvede princip teritorijalne podjele, onda se mora dati treći entitet, jer nema logike dati jedno, a ne dati drugo”
Doc. dr. Dragan Markovina mladi je povjesničar poznat po britkim političkim stavovima, znanstvenom radu i knjigama koje umnogome prevazilaze uobičajeni akademski diskurs. Jedan je od najuvaženijih hroničara Mostara i političkog iživljavanja nad ovim gradom koje traje godinama.

Interview.ba:  Ponovno se aktualiziralo traženje rješenja za Mostar i po ko zna koji put došlo se u političku i ustavnu mrtvouzicu. Kako vidite budućnost Mostara?

MARKOVINA:: Situacija je neodrživa, a ključni razlog je što o prijedlozima odlučuje Parlament. Mislim da bi svi prijedlozi trebali ići na referendum građanima Mostara, i onima koji žive u Mostaru i onima koji su vani. Vjerujem da će se naći neki koji će me napasti zbog toga što majoriziram ove ili one. Trebalo bi napraviti nekoliko prijedloga da građani izglasaju ono što žele, jer je to poštenije nego da se nacionalističke partije dogovaraju.

Interview.ba:  Svodi li se Mostar opet na naraciju koja služi za jačanje pozicija nacionalističkih partija, umjesto rješavanja problema?

MARKOVINA: Slažem se. Stanje u Mostaru uslovljava stanje u Federaciji i obratno. Logika koju HDZ hoće za Mostar ne može se dosljedno primijeniti na federalnoj razini. I SDA ne može ono što želi na federalnoj razini dosljedno primijeniti na Mostar. Uvede li se princip preglasavanja u Mostaru, onda ga mora biti i na razini Federacije, što će HDZ-u odgovarati u Mostaru, ali ne u Federaciji. Ako se uvede princip teritorijalne podjele, onda se mora dati treći entitet, jer nema logike dati jedno a ne dati drugo. To je pat-pozicija u kojoj i jedni i drugi znaju da su dovedeni u bezizlaznu situaciju.

Interview.ba: Mostar se predstavlja kao isključivo bošnjačko-hrvatska priča. Šta je s mostarskom ljevicom i Srbima? Kako vidite njihov položaj i potencijal u rješavanju problema?

MARKOVINA: Treba građanima dati da odluče o tome kakav grad žele, što ih niko nije pitao ni kad se donosio Statut niti kad je, nakon pobjede Koalicije za jedinstveni Mostar 1996, grad podijeljen. Imate situaciju u kojoj Srbe, Jugoslavene i ljevicu niko ne percipira, kao ni uopće građane Mostara. Logika u kojoj se dvije nacionalne stranke dogovaraju je perverzna i gora od svega što bi građani mogli odlučiti.

Interview.ba:  Sve češće se govori o regionalnom jačanju desnice i tome kako su mu doprinijeli ratno naslijeđe i presude u Haagu. Koliko mu je doprinijela slabost ljevice i u kojim se narativima ta ljevica uopće pozicionira?

MARKOVINA: Nakon rata, ljevica nije osvijestila uzroke vlastitog poraza. A poražena je. Sama činjenica da se desio rat svjedoči tome. Ne može se voditi suvisla lijeva politika ako se ne osvijesti zašto je nakon 45 godina vlasti lijevog narativa došlo do onakvog rata. S obzirom na ovo, ljevica nema intelektualnu snagu da se suoči s posljedicama. U svim državama je napravljena koalicija najkonzervativnijih i najdogmatskijih snaga Saveza komunista i klerikalnih elita koji su prilično neuk narod poveli u dodatnu neukost i obezbijedili masovnu podršku ratnim narativima. Ljevica se pogubila. S jedne strane su ustuknuli u strahu od onoga što se dogodilo. A onda ih je dodatno sablaznila činjenica da je radništvo – koje bi moralo biti baza ljevice – masovno podržalo desne politike. Prvi refleks ljevice je pokušaj okretanja zapadnim vrijednostima ne bi li se sačuvali fizički i društvo koje ih zastrašuje povukli prema zapadnim vrijednostima. To je bila normalna prva reakcija, ali je idejno zaustavljena u času kada se ljevica prestala intelektualno razvijati i pratiti što se događa na europskom prostoru.

Interview.ba: U kulturološkom smislu, znak skretanja udesno je ono što se događa Oliveru Frljiću. Šta je građanima poručeno tim?

MARKOVINA: Atmosfera u Hrvatskoj je potpuno neoustaška, a SDP to nije spriječio. Čak lijevo-liberalna scena u Rijeci ima tezu da je to bio miran grad do Frljića. To najbolje objašnjava prvi refleks hrvatskog društva, posebno lijevog koje bi trebalo podržati Frljića, a to je izbjegavanje konflikta s nacionalističko-klerikalnom desnicom. Frljić jedini radikalno iskazuje da za njega Jugoslavija i dalje postoji. On nikako ne priznaje novonastale koncepte i zato smeta. Posebno što je kvalitetan režiser i što je, zahvaljujući čudu Vojka Obersnela i riječkog SDP-a, dobio priliku da vodi nacionalni teatar, a to desničare nervira. Činjenica da se njemu provaljuje u stanove i policija zaključi da je motiv bio pljačka, svjedoči progonu od državnih organa i mnogo govori o tome šta se u Hrvatskoj događa i u šta se to može izroditi.

 

Idi naVrh

Don't Miss