ISTOČNO NOVO SARAJEVO: Načelniku crna limuzina od 100.000 KM

24.10.2024.

Dok građani Istočnog Novog Sarajeva ovih dana prikupljaju finansijska sredstva za rad humanitarnog udruženja koje hrani 80 porodica, načelnik Opštine Jovan Katić iz budžeta nabavlja crnu limuzinu sa dodatnom opremom

Piše: Sanja VAKOVIĆ

Iz Opštine Istočno Novo Sarajevo prije par dana objavili su Obavještenje o nabavci vozila putem lizinga za potrebe Opštine Istočno Novo Sarajevo procijenjene vrijednosti 102.564 KM bez PDV-a.  Iz Opštine imaju i posebne uslove kakvo vozilo žele, odnosno kakvih tehničkih karakteristika, te obaveznu opreme vozila, za dodatnu neće se buniti.

Naime, nabavlja se limuzina i to crne metalik boje, automatik, godina proizvodnje 2024. Kada je riječ o drugim karakteristikama tražena snaga motora je 140 KW, dužina vozila minimalno od 4900 mm, širina od 1840 mm, dok je međuosovinski razmak minimalno od 2830 mm, broj stepeni prenosa sedam…

Za ugodniju vožnju

Da bi putovanja bila ugodnije, kao obaveznu opremu iz Opštine od ponuđača zahtijevaju MF kožni upravljač sa DGS komandama, prednja električna sjedišta, parking i druge senzore, “Area view” sistem kamera, “Lane assist” i asistent kod saobraćajnih gužvi…

– Ponuđeno vozilo ne može imati manje opreme od najnižeg paketa opreme u standardnoj ponudi proizvođača, a mora imati svu zahtijevanu opremu. Ponuđeno vozilo može imati i više opreme od zahtijevane, s tim što je ponuđač u obavezi da u ponudi dostavi i specifikaciju te opreme sa nazivom paketa opreme – navode iz Opštine.

Nakon zaključenja ugovora iz Opštine su se obavezali platiti 20.000 KM odmah, a ostatak putem lizinga na 36 mjeseci. Nakon uplate posljednje rate vlasnik vozila postaje Opština.

Nacrtan model

Često se dešava da ugovorni organ traži tačno određeni model vozila, odnosno predetaljnim opisom u velikoj mjeri nepotrebno ograniči tržište, a najvjerovatnije i “nacrta” samo model jednog vozila, što predstavlja kršenje Zakona o javnim nabavkama o čemu su često upozoravali stručnjaci za javne nabavke.

Tako je i prethodnik načelnika Jovana Katića, Ljubiša Ćosić, svojevremeno tenderom nacrtao škodu kakvu želi, što je medijima kasnije i potvrdio. Ipak, gradonačelnik je nešto skormniji pa je preuzimanjem gradonačelničke funkcije kupio službeni automobil vrijednosti 80.000 KM, opet škodu, koju i danas vozi.

Dva vozila za Opštinu u par mjeseci

Zanimljivo je da je Opština Istočno Novo Sarajevo prije dva mjeseca nabavila vozilo. Naime, početkom juna ove godine načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić pokrenuo je nabavku novog vozila putem lizinga, konkurentskim zahtjevom, procijenjene vrijednosti 45.000 KM bez PDV-a. “Sparkasse leasing” je bio željeni ponuđač, samo je u međuvremenu promijenio saradnika.

Nakon pristiglih ponuda u julu ove godine Komisija za javne nabavke ocijenila je da ponuda firme “Sparkasse leasing” doo Sarajevo i Auto moto centra Viba nije prihvatljiva iz razloga što u ponudi nije dostavljen dokaz da ista posjeduje dozvolu Agencije za bankartsvo RS za obavljanje poslova lizinga.

Katić ne odgovara na pitanja

Stoga je ova javna nabavka poništena, pa je uskoro raspisana nova sa istim zahtjevima. Ovog puta ponovo jedna ponuda, grupa ponuđača. Na tender se opet javila firma “Sparkasse leasing” ovaj put sa firmom “Berlijeta” doo Visoko. Cijena jedine i ujedno prihvatljive ponude bila je 50.245 KM sa PDV-om.

Zanimljivo je da je ovu javnu nabavku i portal Pratimo tender ocijenio rizičnom. Jedan od razloga je što se postupak nabavke nije provodio u vremenu predviđenom planskim dokumentima jer je naknadno uvršten.

Načelnik Jovan Katić ne žali građanima objašnjavati kako troši njihov novac, a ni njegovi saradnici. Za naš medij skoro nikada nije odgovarao na pitanja koja smo poslali. Čak su ignorisana upozorenja institucije Ombudsmena za ljudska prava koja je u više navrata intervenisala potvrđujući da su iz Opštine prekršili zakon i uskratili pravo na informacije.

Nakon što na prethodnim Lokalnim izborima nije imao konkurenciju, odnos prema medijima i opoziciji se pogoršao.

Načelnika Katića smo ovaj put pitali za koga nabavlja automobil s obzirom da je jedno vozilo kupljeno nedavno, no još uvijek nismo dobili odgovor.

(Spin portal)

Idi naVrh

Don't Miss