“PORODIČNO BLAGO”: Tužilaštvo saslušava svjedoke zbog korupcije u Fudbalskom savezu KS!

22.10.2024.

Iz Ministarstva navode da tri ili četiri porodice imaju ključnu ulogu u Fudbalskom savezu KS

Piše: A. DUČIĆ

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, potvrđeno je za Fokus.ba, saslušava svjedoke u vezi s prijavama o koruptivnom djelovanju u nekoliko fudbalskih udruženja u glavnom gradu BiH, a čiji su rukovodioci istovremeno i visokopozicionirani članovi nogometnih saveza KS, FBiH, kao i BiH.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić za Fokus je potvrdila da se, osim saslušavanja svjedoka, prikuplja i materijalna dokumentacija, a u svrhu provjera navoda po prijavama. Fokus je u proteklim sedmicama detaljno istražio navode o nepotizmu i korupciji koji sve više opterećuju, poglavito Fudbalski savez KS.

Šta piše u izvještaju Ministarstva

Naime, Ministarstvo kulture i sporta KS još u martu je zaprimilo zahtjev za kontrolu i nadzor nad radom Udruženja sportskih fudbalskih radnika, Udruženja fudbalskih delegata, Udruženja fudbalskih veterana te Udruženja fudbalskih trenera KS. Postupali su po prijavi Udruženja Fudbalski klub „Sarajevo“.

U izvještaju, koji je nakon provedenog nadzora sačinilo Ministarstvo, ustanovljeni su brojni propusti, malverzacije i nezakonitosti koje upućuju na nepotizam i korupciju. Iz Ministarstva kulture i sporta u izjavi za Fokus su naveli da spomenuta udruženja do danas nisu otklonila propuste niti su uskladila svoje akte s aktima Nogometnog saveza BiH i FBiH.

Faksimil izvještaja Ministarstva kulture i sporta KS
Faksimil izvještaja Ministarstva kulture i sporta KS
Faksimil izvještaja Ministarstva kulture i sporta KS

Navode i da se nijedno od navedenih udruženja nije očitovalo u pisanom obliku na zahtjev Ministarstva kulture i sporta KS u vezi s navodima Udruženja Fudbalski klub „Sarajevo“ o nepotizmu i izbornom inžinjeringu.

Čolpa, Fočo, Gvozden…

Iz izvještaja se, kako ističu, može uočiti da u Fudbalskom savezu KS ključnu ulogu imaju tri ili četiri porodice, što, kažu, nije nova pojava, već traje od završetka rata do danas. Ove osobe su, napominju, članovi određenih udruženja, uključujući predsjednike i sekretare skupština udruženja, te upravnih i izvršnih odbora.

Fuad Čolpa je potpredsjednik Fudbalskog saveza KS i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH, a on dolazi iz Udruženja sportskih fudbalskih radnika. Njegov sin je Ermin Čolpa, koji je u istom udruženju, inače zaposlen u FSKS kao generalni sekretar, a nalazi se i u Izbornoj komisiji FSBiH. Također, Salih Fočo je predsjednik Udruženja sportskih fudbalskih radnika, te predsjednik Skupštine FSKS. Njegov sin Adnan Fočo je delegat u Skupštini Fudbalskog saveza KS. Anida Šaljić, kćerka Fuada Čolpe, potpredsjednica je Udruženja fudbalskih delegata KS. Džan Šaljić, unuk Fuada Čolpe, generalni je sekretar Udruženja fudbalskih trenera KS – naveli su iz Ministarstva kulture i sporta KS za Fokus.

Sin, kćerka, unuk, sestra…

Također, potcrtali su iz Ministarstva, ustanovljeno je i da je Fedhija Čolpa, sestra Fuada Čolpe, certificirani računovođa koji ovjerava finansijsku dokumentaciju Udruženja fudbalskih radnika.

Nadalje, iz Ministarstva navode da je Miro Pandžić, zaposlen u Fudbalskom savezu KS u Odjelu za takmičenja, a ujedno je i član Izvršnog odbora FSKS, delegat na utakmicama Premijer lige i drugih takmičenja, te komesar omladinskih takmičenja u KS-u, itd. Napominju da je njegov sestrić Boris Pejić jedan od osnivača Udruženja fudbalskih delegata koji ima mjesto u Skupštini FSKS, a ujedno je i delegat na utakmicama nižih rangova. Mjesto u Skupštini, dodaju, ima i Ivan, sin Mire Pandžića.

Medžid Gvozden dolazi iz Udruženja sportskih fudbalskih radnika, te osim što je potpredsjednik Fudbalskog saveza KS, član je i Komisije za takmičenje NSFBiH, Njegov sin je Haris Gvozden. On je jedan od osnivača udruženja koje je član Fudbalskog saveza, a istovremeno je delegat na utakmicama najvišeg ranga fudbala u BiH, kao i na međunarodnim takmičenjima. Primjer je i Mihriđana Begović. Ona je na svim sjednicama posljednjih godina, uz Darka Barića, bila članica Verifikacione komisije. Mihriđana je jedna od osnivačica Udruženja fudbalskih delegata, te je zaposlenica u tri udruženja – ista adresa, Fudbalskom savezu i delegat na utakmica Premijer ženske fudbalske lige BiH. Njen suprug je Ermin Begović, predsjednik Udruženja fudbalskih delegata. Uz to je delegat na utakmicama nižeg ranga, gdje su mjesto našla i dva njihova sina – naveli su iz Ministarstva kulture i sporta u izjavi za naš portal.

Faksimil zapisnika Udruženja sportskih fudbalskih radnika

Zaboravili na zabranu nepotizma

Naglasili su da nisu primili samo prijavu Fudbalskog kluba „Sarajevo“ već su i drugi fudbalski klubovi podnijeli slične prijave sa istim informacijama.

Ove oklonosti dodatno ukazuju na potrebu za transparentnošću i reformama unutar udruženja. U statutu Fudbalskog saveza KS propisano je da se, osim statuta, pravilnika i poslovnika organa Saveza primjenjuju i odgovarajući akti FIFA-e, UEFA-e, kao i propisi i direktive, prije nego što se primijeni zakonodavstvo FBiH. Međutim, utvrđeno je da navedena udruženja nisu ugradila odredbe o nespojivosti funkcija i zabrani nepotizma u svoje statute, čime se očituje evidentna mogućnost postojanja nepotizma i diskriminacije – istaknuli su iz Ministarstva.

Uz naglasak da ne podržavaju bilo kakve insinuacije u vezi s postojanjem nepotizma, zbog čega su i predložene mjere, iz ovog ministarstva dalje napominju da advokat Fuad Čolpa zastupa udruženja po punomoći, a da delegati tih udruženja na izbornoj sjednici Skupštine Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo glasaju tajnim glasanjem za rukovodeće pozicije, uključujući njegov izbor za potpredsjednika.

Faksimil zapisnika Skupštine USFRKS održane u hotelu Nova Bentbaša

To dovodi u sumnju nezavisnost izbora i transparentnost unutar Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo. Tri udruženja imaju istu adresu (Marka Marulića br. 2/III), a zastupa ih advokat Čolpa, čija je advokatska kancelarija na adresi Besarina čikma broj 9, a to je upravo adresa Udruženja fudbalskih sudija i instruktora. Svako od ovih udruženja ima svoje delegate u Skupštini Fudbalskog saveza, što dodatno dovodi u pitanje nezavisnost i slobodu izbora. Uloga advokata Čolpe u ovom kontekstu može se dovesti u sumnju, posebno s obzirom na to da je glasanje za delegata tajno, a da je on, na osnovu takvog glasanja, izabran za potpredsjednika, dok je njegov sin sekretar Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo. Ove okolnosti zahtijevaju dodatnu pažnju i preispitivanje postojećih procedura i struktura unutar Fudbalskog saveza – naglasili su iz Ministarstva kulture i sporta.

Tražili smo stav i druge strane

Ministarstvo kulture i sporta KS, kako su nam potvrdili, dostavilo je Tužilaštvu KS kompletnu informaciju o provođenju nadzora.

Ova informacija jasno prezentira aktivnosti Ministarstva u vezi s prijavama koje su zaprimljene od FK „Sarajevo“, licenciranih trenera, Fudbalskog kluba „Vratnik“, te drugih klubova koji su ukazivali na postojanje nepotizma i drugih radnji koje se mogu smatrati koruptivnim i potencijalno rezultirati krivičnim djelima – zaključili su u Ministarstvu.

Faksimil dopisa licenciranih trenera na području KS

Fokus se pisanim putem obratio Fuadu Čolpi, no do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor. Između ostalog smo ga pitali za komentar na navode Ministarstva o zastupanju udruženja, zatim o njegovim te o funkcijama članova njegove porodice.

Pisali smo i Pandžiću, kao i Gvozdenu, suočivši ih, također, s informacijama koje smo dobili iz Ministarstva, ali odgovori su izostali. Ni iz Udruženja fudbalskih delegata nam nije odgovoreno na pitanja o djelovanju Mihriđane Begović, Darka Barića te Ermina Begovića. U slučaju da dobijemo odgovore na naše upite, naknadno ćemo ih objaviti.

(Fokus)

Idi naVrh

Don't Miss