U Jablanici klanjanja dženaza za 19 poginulih u poplavama u Donjoj Jablanici

15.10.2024.

Hiljade ljudi iz cijele Bosne i Hercegovine okupilo se na dženazi za 19 poginulih u poplavama koje su pogodile naselje Donja Jablanica na području Općine Jablanica. Obred je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović koji je za postrdale rekao da su šehidi jer u vjerskim knjigama stoji da su to i “utopljenici šehidi”.

“Svi smo mi smrtni ljudi, razlikujemo se samo po načinu na koji odlazimo s ovog svijeta… “, rekao je Kavazović zatraživši za porodice nastradalih strpljenje da na najbolji način podnesu kušnju kojoj su izloženi. Naglasio je da “poginuli ne smiju biti zaboravljeni, a njihove porodice ostavljene”.

Dženaza za 19 postradalih u poplavama u Donjoj Jablanici – preuzeto od N1

Dženazi su prisustvovali i brojna imena iz političkih struktura BiH.

Dženaza u Jablanici - pruzeto od N1
Dženaza u Jablanici – preuzeto od N1

Ukop 19 žrtava bit će obavljen na mjesnim mezarjima u Donjoj Jablanici Djevor i Zlate, dok će u Jablanici biti proučen tevhid. 

U bujičnim poplavama koje su u noći s 3. na 4. oktobar 2024. godine pogodile Jablanicu, Konjic, Fojnicu, Kreševo i Kiseljak nastradala je 21 osoba. U ponedjeljak je pronađena još jedna stradala osoba, a za jednom još uvijek traje potraga.

Porodice pogođene poplavama su još uvijek u improvizovanim smještajima ili kod porodica. Pomoć za njih stiže sa svih strana, ali mnogi još uvijek ne znaju kako i gdje će nastaviti život.

Štete samo u Jablanici su preliminarno procijenjene na oko 50 miliona KM dok štete na putnoj i željezničkoj infrastrukturi još nisu procijenjene. ni desetak dana nakon poplava nije uspostavljeno redovno snabdjevanje pitkom vodom, struja nije vraćena u sva pogođena naselja, a saobraćaj nije uspostavljen u potpunosti.

Idi naVrh

Don't Miss