UIO: Traže 7,2 miliona za nova odijela

13.10.2024.

I još 1,5 miliona za video nadzor jer se kamere stalno kvare

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine predložila je Vijeću vijeću ministara da iz državnog budžeta odobri višegodišnji projekat nabavke službenih odijela za zaposlene u ovoj instituciji.

Za ovu nabavku UIO traži traže 7,2 miliona KM i ovaj novac bi, prema prijedlogu, bio raspoređen na tri godine.

Neodložna potreba

Iz ove institucije navode kako je tokom godina povećan broj zaposlenika čije radno mjesto predviđa obavezu nošenja službenog odijela, a istovremeno su im iz Sindikata UIO-a u više navrata skrenuli pažnju na loš kvalitet i dostrajalost službenih odijela. 

Slijedom navedenog, a imajući u vidu da je riječ o dotrajalosti zimske i ljetne službene uniforme kao i o nedovoljnoj količini istih, ukazala se neodložna potreba da se zamjena i nabavka službenih odijela vrši u kontinuitetu – dodaju iz UIO-a u obrazloženju predložene odluke.

Tako planiraju kupiti ove godine do kraja ove godine potrošiti 700.000 KM za odijela, 3,5 miliona KM u idućoj godini i tri miliona KM u 2026. godini.

Nadzor granica

No, to nije sve u planu je još 1,5 miliona KM za nadogradnju video nadzora na graničnim prelazima te objektima koje koristi ova institucija.

U cijenu moraju biti uključeni troškovi nabavke, isporuke i instaliranja opreme na lokacijama koje su određene u tenderskoj dokumentaciji.

Vrijednost javne nabavke iznosi 1,5 miliona KM sa pripadajućim porezima.

Da bi zaniteresovane firme došle do ugovora moraju ispuniti određene uslove, a jedan od njih je i pozitivno poslovanje u 2023. godini.

Isto tako, moraju dokazati da su uspješno realizovali najmanje jedan ugovor koji je sličan uslovima koji su određeni u tenderu u posljednje tri godine, minimalne vrijednosti 800.000 KM bez uračunatog PDV-a.

Takođe, zainteresovani ponuđači trebaju imati na raspolaganju stalno zaposlenog ili angažovanog najmanje jednog inženjera elekrotehnike sa položenim stručnim ispitom i inženjera računske tehnike ili informatike, kao i najmanje jednog sertificiranog eksperta za rad na sistemima izdatim od strane proizvođača opreme koja je predmet ove nabavke.

Rok isporuke i instaliranja je 180 kalendarskih dana, od dana potpisivanja ugovora.

„Garantni rok za isporučenu i ugrađenu opremu je 12 mjeseci od dana primopredaje, ako za pojedinu robu nije predviđen duži rok, shodno rokovima koji su utvrđeni od strane proizvođača pojedinih roba“, precizirano je u tenderskoj dokumentaciji.

Pokvarene kamere

Rok za prijem ponuda je 27. novembar, a kriterijum za dodjelu ugovora je najniža cijena.

Sličnu nabavku UIO BiH realizovao je prošle godine kada je posao vrijedan oko 1,5 miliona KM dobila kompanija “Agencija Kamir” iz Širokog Brijega.

Ta firma je i ranije zajedo sa „Prointerom ITSS“ bila zadužena za uspostavljanje sistema video nadzora na graničnim prelazima u BiH. Za taj posao su u 2019. godini od UIO dobili 2,5 miliona KM.

Međutim, kako je pisao i Capital, dvije godine nakon isteka garancije veliki broj kamera je već bio pokvaren, pa je iz budžeta BiH na zahtjev BiH UIO dobila 4,5 miliona KM za njihovo održavanje. Na raspisanom tenderu posao popravke dobile su firme – Agencija Kamir i Prointer!

Idi naVrh

Don't Miss