JEDNI ZATVORENI, DRUGI OTVORENI: Ugovor sa ZZO i Sebija Izetbegović za početak rada nove klinike

11.10.2024.

Novi vlasnici, koji su preuzeli, preko noći zatvorenu kliniku za biomedicinski potpomognutu oplodnju, dobili su promptno i ugovor sa ZZO FBiH. Mjesto direktorice već popunjeno, ali će Sebija Izetbegović ipak dobiti posao. Nove vlasnike ne zanima njen problem

Piše: Senka KURT

Počeli smo sa radom, sav biološki materijal parova  – pacijenata za vantjelesnu oplodnju je sačuvan. Samo dva tri para odlučilo se otići iz naše klinike.

Tvrdi ovo za Interview dr. Mohammad Khamis, predstavnik američke grupacije Northwestern Medical Center, koja je nedavno preuzela vlasničku strukturu poliklinike „New life“ u Sarajevu.

Skandalozne informacije

O „New life“ poliklinici već su napisani mnogi redovi. Između ostaloga, da je naprasno zatvorila vrata pacijentima, nije ih na vrijeme obavijestila šta će se dešavati, nije im dala informacije o biološkom materijalu koji je bio pohranjen ovdje.

New Lidw: Zatvoreni preko noći (Foto:Fokus)

Najnovije, skandalozne informacije o neregularnostima objavio je Fokus ovih dana. Prije svega da je Zdravstveni inspektor KS jula izrekao zabranu rada glavnom doktoru u toj poliklinici Aliji Sevenu, jer nije imao licencu nadležne ljekarske komore.

No, dodaju dalje kolege iz Fokusa, to mu nije smetalo da nastavi raditi sedmicama nakon zabrane.

Zdravstvena inspekcije je pored upravne mjere izrekla i novčanu sankciju, dok je Federalnoj inspekciji upućen zahtjev za nadzor.

Jedna pacijentica je zbog toga što joj je bilo ugroženo zdravlje protiv odgovornih u „New life“ podnijela krivičnu prijavu. Ona je također zatražila od Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja tražila poništenje ugovora sa ovom poliklinikom.

No, do toga nije došlo. Tačnije, ugovor se samo prebacio na novi Northwest Medical Centar.

ZZO prebacio ugovor

Dr. Khamis tvrdi da su ga iz Zavoda praktično zamolili da se ugovor nastavi i da nova klinika nastavi raditi sa pacijentima koji su nakon zatvaranja „New Life“ poliklinike odlučili nastaviti procedure.  

Ugovor obnovljen s “New life”, pa “prebačen novom Centru

Cijelo vrijeme od zatvaranja poliklinike „New Life“ mi smo bili u kontaktu sa pacijentima. Nema govora da je biološki materijal propao. Sačuvan je, samo je nekoliko, dva, tri pacijenta odlučilo povući matarijal iz naše Centra. Mi imamo stručno, gotovo najbolje osoblje u regionu, jedna od naših djelatnosti upravo je vantjelesna oplodnja i u stalnom kontaktu smo sa pacijentima. Imamo ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja. I nema nikakvih problema da počnemo raditi u punom kapacitetu. Svi su zadovoljni – navodi dr. Khamis.

Sebija i politika

On dodaje da Northwest Medical Centar nema nikakve veze s „New Life“ poliklinikom.

Na naše pitanje da li je istina da će u ovoj ustanovi biti zaposlena i smijenjena direktorica Kliničkog centra Sarajevo dr. Sebija Izetbegović, koja je zbog lažiranih diploma ostala bez nastavničkog statusa, odnosno titula magistrice i doktorice medicinskih nauka, dr. Khamis odgovara da neće biti direktorica, ali će dobiti posao :

Neću da to komentiram. Ne znam da li je u pitanju politika. Ja dr. Izetbegović poznajem kao stručnjakinju i ne mogu suditi da li je ta priča o njenim diplomama stručno rađena. Uostalom, to nije naš problem. Ona ima dozvolu i može da radi kao ginekologinja.

Ističe kako je osim vlasništva nad novim Centrom grupacija Northwest iz SAD vlasnik i dva fakulteta u BiH – Goražde i Travnik, te uskoro počinje u Prači graditi i starački dom.

Ko stoji iza grupacije?

Na naše pitanje ko stoji iza grupacije dr. Khamis odgovara da je riječ o grupi kredibilnih doktora, uglavnom iz Chichaga.

Objašnjava na kraju zašto su se odlučili ulagati u BiH. Kaže „ova zemlja je zlatna, ima budućnost“.

Web stranica Northwest Univerziteta, čiji je dr. Khamis dekan

Kad mu kažemo da smo do sada zaista imali najave, pa i pokušaje velikih insvesticija iz inozemstva, koje su se pokazale kao propale ili Potemkinovo selo, što može biti razlog za skepticizam i u ovom slučaju, odgovara nam:

Vi imate nešto što ne znate cijeniti. Nama je cilj pomoći. Nama pare nisu cilj. I zato nije u redu šta nam radi politika.

Za početak, znamo šta radi politika. Činjenica da je Zavod zdravstvenog osiguranja ugovor o programu Biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) tek tako prebacio novoj klinici govori mnogo!

Idi naVrh

Don't Miss