CIK: Izlaznost na izborima manja nego prije četiri godine

06.10.2024.

Do 19 sati glasalo 47,72 posto birača

Predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić u 21 sat je na konferenciji za medije kazala da su sva biračka mjesta, osim dva, zatvorena u 19 sati.

Hadžiabdić je istaknula da je odaziv birača do 19 sati iznosio 47,72 posto, pri čemu u ovaj procenat nisu uračunati rezultati sa tri biračka mjesta – u Kotor Varoši, Istočnom Starom Gradu i Čapljini. Prošle godine izlaznost je iznosila 51 posto.

Testni rezultati

Predsjednica CIK-a je dodala da su objavljeni testni rezultati iz pilot projekta dva, koji podrazumijeva optičko skeniranje glasačkih listića.

Nakon deset minuta imali smo rezultate u nekim mjestima, što pokazuje da je ova tehnologija izuzetno efikasna u smislu brzog procesa, što je za nas veoma značajno – izjavila je Hadžiabdić.

Također je spomenula i drugi pilot projekat koji se odnosio na autentifikaciju birača, istakavši da je i ovaj proces prošao uspješno.

U Jablanici, Konjicu, Kiseljaku i Fojnici nisu održani izbori zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile dijelove Hercegovine i Srednje Bosne.

Idi naVrh

Don't Miss