DVA DANA NAKON POPLAVA: Nastavlja se potraga za nestalima, stiže pomoć, spasioci na terenu

06.10.2024.

Na terenu u Jablanici su mnogobrojne ekipe iz BiH i regiona, danas su na području Donje Jablanice izvučena dva tijela i sada je ukupan broj poginulih 20, a traga se za još najmanje deset nestalih. Kolone kamiona stižu da dostave pomoć. U Srednjoj Bosni čiste se posljedice vodene bujice. Žrtvama katastrofe u BiH može se pomoći pozivom na 0609011 ili uplatom mobilnim bankarstvom na donji barkod

Ekipa: Interview.ba

13:30 Pronađena još dva tijela

Broj mrtvih u katastrofi koja je pogodila Bosnu i Hercegovinu je, prema nezvaničnim informacijama, najmanje 20.

Posljednje zvanične informacije iz HNK su od sinoć i one govore da je ukupno 15 poginulih u poplavama i klizištima koja su pokrenuta prije tri dana. U Konjicu su pronađene dvije osobe, a preostalih 13 u Jablanici. Osim toga, tri osobe su pronađene u Fojnici (SBK), stoga je broj mrtvih do danas bio 18.

Međutim, tokom dana su spasioci pronašli još dva beživotna tijela u Donjoj Jablanici, na mjestu gdje se u blizini kamenoloma ogromna količina zemlje i otpada sručila u naselje.

Njih su našli ovdje prije sat vremena i odnijeli su ih dalje – potvrdio je i mještanin Fadžan Salko, koji je bio prisutan prilikom iskopa tijela ispod ruševina.

Zvaničnici podaci o broju stradalih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu će vlada objaviti tek večeras, objavio je Klix.

Još uvijek se traga za najmanje 10 osoba.

12:00 Počela trodnevna žalost u Jablanici

Načelnik općine Jablanica Damir Šabanović donio je odluku o proglašenju Dana žalosti koji će trajati od danas do 8. oktobra.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u subotu je saopćila da je u poplavama na području tog kantona stradalo 15 osoba, te da se traga još za deset.

Tri osobe smrtno su stradale u Fojnici, na području Srednjo bosanskog kantona.

11:50 Stižu ekipe iz Hrvatske, Srbije, EU

Spasilačke ekipe i danas nastavljaju sa raščišćavanjem terena i potragom za nestalima, a pridružuju im se i spasioci iz Hrvatske i Srbije.

Gotovo 60 spasilaca iz cijele BiH i Hrvatske jutros je, čim je svanulo, izašlo na teren u Jablanici. Pomažu stradalima u poplavama i odronima. Stanje na područjima pogođenim poplavama nepromijenjeno je u odnosu na sinoć, objavio je Stožer civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) sa psima za traganje sudjeluje u potrazi za nestalima na području Jablanice i Konjica – potvrdio je glasnogovornik Kriznog stožera Darko Juka.

Spasioci neumorno rade (Foto: FUCZ)

Dodao je kako se očekuje dolazak više desetaka spasilaca iz drugih zemalja nakon što je Bosna i Hercegovina aktivirala Mehanizam civilne zaštite pod okriljem EU. Spasilački timovi stižu iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja. U Jablanici je za njih pripremljen smještaj s 200 ležaja.

11:00 EU: Stojimo uz BiH

Novoimenovani šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca objavio je spremnost EU da pomogne BiH.

EU stoji uz BiH. Timovi za reagiranje stižu na mjesto događaja. BiH je punopravna članica EUCPM-a od rujna 2022. godine. Bosanskohercegovački timovi su sudjelovali u spasilačkim misijama u Sloveniji i Turskoj. Solidarnost na djelu – naveo je.

10:45 Pripadnici OS BiH na terenu klizišta

Oružane snage Bosne i Hercegovine već su treći dan na terenu i pomažu u otklananju posljedice razornih poplava i klizišta u najugroženijim dijelovima zemlje.

Danas su n a terenu inžinjerijske jedinice, služba traganja i spašavanja unesrećenih, helikopterski skvadron, pješadija sa logističkom podrškom.

10:40 Nova akcija Pomozi.ba

Humanitarna organizacija Pomozi.ba pokrenula je akcije za pomoć građanima BiH koji su stradali u poplavama i klizištima. I danas su tamo gdje su najpotrebniji, a iz Krajine i Mostara dolaze kolone vozila kako bi pomogle.

Desetak terenskih vozila na putu je prema odsječenim mjestima. Radi se o jednom dijelu ekipe koja dolazi iz pravca Mostara dok drugi dio naših ljudi koji su cijelu noć putovali iz Krajine čekaju da se sastanu i zajednički krenu dalje prema ugroženim područjima – navode iz Pomozi.ba.

10: 30 Osigurani antibiotici i vakcine protiv tetanusa

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Milenko Bevanda u Jablanici je održao sastanak s direktoricom Doma zdravlja Jablanica Almom Budim Hondo s kojom je u stalnoj komunikaciji. Nakon što ga je direktorica obavijestila kako su u velikoj potrebi za antibioticima i vakcinama protiv tetanusa, ministar je kazao kako su te potrepštine odmah osigurane.

“Potrebne su im i dvije sanitetske ekipe iz Mostara, što ćemo također osigurati, a oni će opskrbljivati osobe koje su uključene u poslove oko civilne zaštite”, kazao je ministar.

Idi naVrh

Don't Miss