MILIĆI: Dukić više nije gospodar života i smrti, u najavi i hapšenja

03.10.2024.

Javna je tajna da je Rajko Dukić, privrednik iz opštine Milići, zajedno sa svojom kompanijom „Boksit“ i njenim ćerkama firmama više od dvije decenije gospodario, ne samo ovom opštinom, nego i čitavom regijom Birač

MILIĆI – Ipak, unazad nekoliko godina stvari su se počele rapidno mijenjati, a Dukić je u tom procesu defitnitivno izgubio status „povlaštenog“ privrednika, navodi MISBIH.

Mnogi mediji su godinama unazad pisali i o kontroverznim odlukama koje je ovaj privrednik donosio, njegovim sumnjivim poslovima sa opštinom, ali i entitetskim budžetom i javnim preduzećima, a jedna od najvećih afera je bila pokušaj ubistva novinara i aktiviste Slobodana Vasiljevića iz Šekovića. Podsjećamo, Vasiljević je bio Dukićev veliki kritičar, a polovinom 2019. godine napadnut je od strane više osoba iz Milića i Vlasenice i gotovo nasmrt pretučen.

Iako su mnogi odgovarali za pokušaj Vasiljevićevog ubistva, Rajko Dukić nikada nije, iako ga je Vasiljević mnogo puta ranije spominjao kao čovjeka koji je bio naručilac ovog zločina.

“Kraljica” javnih nabavki

Sa druge strane, kompanija „Boksit“, kako smo i mi izvještavali, bila je „kraljica“ javnih nabavki u Milićima. Podsjećamo da su oni u Milićima radili gotovo sve što se može zamisliti, od rudarenja, poljoprivrede, peradarstva, prevoza putnika, građevinskih radova, zasipanja puteva i još mnogo toga.

Opština Milići, čiji je tadašnji načelnik Momir Lazarević (koji je bio kadar SNSD-a), potpisala je mnoge ugovore o javnim nabavkama sa firmama koje su u direktnoj ili indirektoj povezanosti sa Dukićem.

Tako je usluge osiguranja zaposlenih redovno vršila Drina osiguranje. Predsjednik upravnog odbora kompanije “Drina osiguranje” bio je Rajko Dukić, dok je njegov sin Aleksandar tada bio član upravnog odbora ove kompanije. Drina je osiguravala i JP “ŠUME REPUBLIKE SRPSKE” A.D. SOKOLAC, Univerzitetsko-klinički centar, vozila Narodne skupštine Republike Srpske, automobile Vlade RS, KPZ Istočno Sarajevo, Elektroprivredu i pregršt drugih javnih institucija, ustanova i preduzeća.

“Boksit” a.d. Milići su održavali i lokalne puteve na teritoriji ove opštine, zatim nabavljali robe koje su neophodne za potrebe reprezentacije u čajnoj kuhinji, te robe za potrebe čišćenja kancelarijskih i službenih prostorija itd.

Firma “Gramel” d.o.o. Milići (ćerka firma kompanije „Boksit“) je takođe uspješno sarađivala sa opštinom i prolazila mnogobrojne tendere. Firma se bavi proizvodnjom metalnih konstrukcija i njihovih dijelova, a zastupnik firme u to vrijeme bio je Jugoslav Dukić, bratić Rajka Dukića. Gramel je vršio izgradnje i rekonstrukcije vodovoda i kanalizacije, zamjene rasvjete u sportskom centru, održavao javnu rasvjetu, ali i lokalne puteve.

Ukratko, desetine miliona maraka godišnje se slivalo u kasu kompanije „Boksit“ i njenog predsjednika Rajka Dukića.

Izgubio status povlaštenog privrednika

Ipak, unazad nekoliko godina stvari su se počele rapidno mijenjati, a Dukić je u tom procesu defitnitivno izgubio status „povlaštenog“ privrednika.

Iako Boskit i danas „dobije“ poneki tender od opštine, to nije ni izbliza slika kakva je bila.

Tako npr. danas opština Miliće tendere za održavanje puteva dodjeljuje raznim privrednim subjektima, poput AD Komunalno Milići, Zvornik putevi i sl, javnu rasvjetu održava i MAPinženjering, a nabavku robe neophodne za potrebe reprezentacije u čajnoj kuhinji dobavlja Zvorničanka. Boskit danas uglavno dobija sitne poslove nabavke goriva, dok Gramel sa vremena na vrijeme dobija takođe sitne poslove održavanja javne rasvjete.

Ubrzo će biti hapšenja?!

Bivši odbornik u Skupštini opštine Milići Ljubiša Pantić za Infovezu kaže da je moguće i hapšenje Rajka Dukića.

„Prema mojim saznanjima koja nisu zvanična, u Milićima će ubrzo biti hapšenja, a prvi na tapetu je upravo Dukić, ali neće ostati imuni ni njegovi saradnici. Dok sam bio odbornik, jednom prilikom sam došao u Skupštinu u majici sa njegovim likom i „prigodnom“ porukom, a policija je dovela specijalnu jedinicu sa dugim cijevima. Danas ga ti isti ljudi pljuju na sve strane. Nama je svima jasno da Dukić više nije ni blijeda sjenka onoga što je bio, ali mene više brine jedna druga stvar, a to je da će Dukić samo biti zamijenjen nekim novim licem, a loša politička praksa će ostati ista“, objašnjava Pantić i dodaje da u Milićima narod treba da se zapita do koga je: Ljubiše Pantića, Rajka Dukića, Radovana Viškovića ili do samog naroda.

Idi naVrh

Don't Miss