ČELINAČKI KONCERTI, MOSTOVI I PARTIJSKA ZAPOŠLJAVANJA: Kako je korupcija četiri godine uveseljavala Čelinčane

21.09.2024.

Vozila Elektrodistribucije koriste se za postavljanje stranačkih bilborda u vrijeme predizborne kampanje. Bivši direktor Elektrodistribucije sadašnji načelnik opštine, prenosi MISBiH.

ČELINAC – Vlast u Čelincu, opštini nadomak Banjaluke, prethodne četiri godine organizovala je niz koncerata na otvorenom koji su finansirani novcem iz budžeta opštine. U međuvremenu, prethodni četverogodišnji period u ovoj opštini obilovao je dešavanjima koja mogu imati veze sa korupcijom. Čelinačka vlast, koju predvodi načelnik opštine Vlado Gligorić iz SNSD-a, bila je bez odgovora na pitanja Gerila info.

Vlado Gligorić je na čelo opštine Čelinac zvanično došao u decembru 2020. godine nakon lokalnih izbora održanih nešto ranije te istte godine. Mandat će mu, najviše, biti upamćen po organizaciji koncerata u tom gradiću na kojima su pjevale estradne zvijezde iz regiona, uglavnom iz Srbije, ali na kojima su se kao gosti pojavljivali predstavnici republičke i vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, članovi stranke iz koje dolazi i Gligorić, SNSD-a.

Čekala se Ceca, došla Karleuša

Gligorić je, ranije, tvrdio da opštinska administracija ne stoji iza organizacije tih koncerata, ali nikada nije zvanično objašnjeno ko organizuje koncerte i koliko su koštali. Čelinačka opozicija je uvjerena kako koncerte organizuje upravo lokalna vlast a da se oni koriste i za promociju politike najveće stranke u Republici Srpskoj i to uglavnom pred neke izbore.

Na trg u Čelincu ove godine trebalo je da dođe Ceca. Tako je bar najavljivano bilbordima i reklamnim panoima. Umjesto nje na čelinačkom trgu na, besplatnom, koncertu pjevala je Jelena Karleuša.

Povod za koncert pjevačice iz Beograda, u julu ove godine, bio je dan opštine Čelinac. Nema zvaničnih informacija koliko je koncert koštao građane Čelinca.Prije tri godine 2021., takođe u julu, na Dan opštine organizovan je koncert više estradnih zvijezda. Koncertu su prisustvovali Milorad Dodik, tadašnji član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, tadašnja predsjednica Republike Srpske i Vlado Đajić, tadašnji i sadašnji direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i prvi čovjek banjalučkog SNSD-a.

Na tom koncertu organizovano je i prikupljanje potpisa za peticiju protiv tada aktuelnih odluka Visokog predstavnika u BiH.

Prije dvije godine,2022. godine, na koncertu istim povodom je organizovan koncert na kojem su, pored više pjevačkih zvijezda večeri, pjevali i Milorad Dodik i Vlado Đajić.

Političke poruke uz turbo folk

Ono što je zajedničko za sve čelinačke koncerte jeste to da su sa njih okupljenim građanima slate političke poruke koje su nerijetko dolazile pred samu kampanju za neke od izbora u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Iz kabineta načelnika ove opštine nisu odgovorili na pitanja u vezi organizacije koncerata posljednje četiri godine ali ni na konkretno pitanje koliko je iz budžeta potrošeno novca na ovogodišnji koncert Jelene Karleuše i pratećih estradnih zvijezda.

Načelnik Čelinca Vlado Gligorić 2022. je tvrdio da opština nije organizovala koncert za Dan opštine.

Problemi u sjeni koncerata

U oktobru 2022. godine Čelinac je potresla afera stranačkog zapošljavanja u tamošnjoj školi. Sve u režiji Ujedinjene Srpske čiji je, tadašnji, članica Natalija Trivić, u to vrijeme bila ministar prosvjete Republike Srpske.

Priča sa ozbiljnom sumnjom u partijsko zapošljavanje dolazi iz Čelinca, tačnije iz OŠ Miloš Dujić odakle nam se javio jedan od učesnika konkursa sa tvrdnjama da je konkurs koji je bio u OŠ Miloš Dujić u Čelincu uređen tako da na njemu prođe kandidatkinja koja je supruga Bojana Đenića, direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, inače kadra Ujedinjene Srpske.

Naš izvor je tada tvrdio da pitanja za test nisu pitanja u skladu sa nastavnim planom i programom koji je važeći u Republici Srpskoj. Po Pravilniku ih priprema ili Stručni aktiv škole ili nastavnik iz tog predmeta za koji se konkuriše.

Zapošljavanje preko štele

Naš sagovornik tvrdio je da su skoro svi prisutni kandidati bili šokirani kada su dobili pitanja za test, kao i da su od deset prisutnih kandidata, njih osam napustilo  testiranje, dok su dvije kandidatkinje, među njima i Vanja Đenić, ostale i polagale test.

Test nosi maksimalno četiri boda, dok se intervju boduje sa tri. Od deset kandidata, dvoje je odmah odustalo i od intervjua.

Aktuelni načelnik je dvije godine, od 2018. do 2020.godine, bio na čelu novoformirane jedinice Elektrodistribucije Čelinac.

To Čelincu, međutim, nije pomoglo da u protekle četiri godine obezbijedi kvalitetno snadbijevanje električnom energijom građanima, naročito onima koji žive po selima, tvrde u čelinačkoj opoziciji.

Jedan od najvećih problema u našoj opštini je isporuka električne energije koja nije u skladu sa zakonom i tu građani su prinuđeni da redovno plaćaju a isporuka ne postoji pogotovo po selima. Postoji ugovor iz 2019. između Elektrokrajine i Elektroobnove. Tome je posredovala Evropska banka za obnovu i razvoj. Taj ugovor nikada nije realizovan“, rekao je Miloš Šašić, član Liste za pravdu i red iz Čelinca.

Iz kabineta načelnika Vlade Gligorića nisu odgovorili na pitanja u vezi problema sa snadbijevanjem električnom energijom kao ni realizacijom ugovora koji je trebalo da riješi taj problem. U međuvremenu vozila čelinačke Elektrodistribucije koriste se za postavljanje stranačkih bilborda u vrijeme predizborne kampanje.

Vodovod bez vode

Zanimljivo, Gligorić je od 2012. do 2018. godine bio na čelu čelinačkog Vodovoda a opština ima problema sa vodosnadbijevanjem. Samo u vodovod Bjelobor uložena su ogromna sredstva, tvrdi čelinačka opozicija, bez realizacije projekta. Opština Čelinac je prije nekoliko godina podigla kredit od 3,5 miliona maraka od čega je oko 1,2 miliona maraka uloženo u vodovod Bjelogor u Snjegotini Srednjoj. Vodovoda, međutim, i dalje nema.

Još građani nisu dobili vodu. Takođe veliki bazen se pravi u Šnjegotini Donjoj, međutim, stiče se utisak da uopšte nije cilj da narod dobije vodu jer je to veliko selo gdje je potrebna velika mreža a nikakvog projekta nema. Kao da je cilj da se jednostavno peru pare u tim velikim projektima“, kaže Šašić za Gerila info.

Iz opštine Čelinac nije bilo odgovora ni na pitanja u vezi sa projektom Bjelobor.

Miloš Šašić kaže da je ove godine u budžet Čelinca ove godine uplaćeno oko 300 000 maraka od eksploatacije šume na području opštine. Tvrdi, međutim i da se kamioni pretovaraju, da se izvlače ogromne količine drveta a da se pri tome uništavaju lokalni putevi bez bilo kakve reakcije lokalnih vlasti. U budžet se slijeva dosta manje novca od onoga koliko bi na osnovu izvučene i posječene šume trebalo kao i da je jasno da je na djelu moguća korupcija.

Čekanje mosta

U Čelincu je pred lokalne izbore 2020. godine najavljena gradnja mosta u sklopu projekta regulacije toka Vrbanje. Od mosta četiri godine kasnije nema ništa. U blizini kupališta Zelenac postavljeni su temelji i to je ono što i sada jednino stoji od započetog projekta. Most je, inače, i planiran na tom mjestu, tvrde u čelinačkoj opoziciji jer se u blizini nalaze kuće nekih od funkcionera SNSD-a.

Građani moraju znati kako se troše javna sredstva a načelnik je dužan dati odgovore na pitanja ko je donio odluku o izgradnji ove kapitalne investicije, zašto su radovi prekinuti i ko je odgovoran za nastalu štetu“, rekao je 2023. godine, narodni poslanik iz Čelinca Željko Dubravac.

Dubravac, danas za Gerila info, kaže da je jasno da je prethodni četverogodišnji mandat u Čelincu obilježen brojnim aferama.

Gradnja mosta čije finansiranje je najavljeno sredstvima Vlade RS je i dalje potpuna misterija. Tobož neće koštati građane Čelinca. Šta se desilo? Gdje su pare? Ko je krivac za promašenu konstrukciju nosača mosta? Sada moraju to da ruše a narod čeka da vidi kako izgleda rušenje betona ali i narodnih para. Sada su uperili kreditna sredstva da finansiraju rušenje i završetak radova na mostu“, kaže Željko Dubravac.

Slična priča u Čelincu je i sa izgradnjom tribine na stadionu F.K. Čelinac. U proteklih nekoliko godina organizovano je više donatorskih večera na kojima su prikupljana sredstva za izgradnju tribine ali tribina nikada nije izgrađena.

FK su preuzeli ljudi iz SNSD koji ga koriste u političke svrhe. Velika zloupotreba fudbalskog kluba u te svrhe. Tribine su posebna priča. Organizovane su donatorske akcije za te tribine a niko ne zna koliko novca je skupljeno a tribine nikada nisu završene“, kaže Miloš Šašić iz Liste za pravdu i red.

Na čelu Fudbalskog kluba Čelinac je Dragan Predić odbornik SNSD-a u toj opštini.

Iz opštine Čelinac nisu odgovorili ni na jedno pitanje u vezi navedenih tvrdnji.

(GERILA.INFO)

Idi naVrh

Don't Miss