Ko je sakrio TNT: U krugu Vitezita inspekcija pronašla tonu eksploziva!

11.09.2024.

Ko može biti prijavljen odnosno odgovoran za pronađeni skriveni eksploziv? Prije svih, stečajna upraviteljica i nadležne osobe za sigurnost unutar Vitezita

Mnogo toga su mogli očekivati članovi inspekcije Federalne direkcije za namjensku industriju prilikom prošlosedmične kontrole Vitezitovih skladišta, ali sigurno ne i da će otkriti skrivenu gotovo jednu tonu TNT (trinitrotoluen)  eksploziva!

Eksploziv je pronađen u objektu 02 pogona „R“, potvrdili su Žurnalovi izvori iz Vitezita kao i oni bliski resornom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije. Skladište je bilo zaključano i kako niko iz Vitezita navodno nije imao ključ,  vrata su nasilno otvorena.

Nepoznato porijeklo

Nije poznato porijeklo tog eksploziva. Nema ga na spisku stečajne upraviteljice Behrije Huseinbegović kao uskladištenog vojnog materijala. Objekat 02 proizvodnog pogona „R“ nije imao status magacina odnosno skladišta, a TNT nikada nije niti je bilo moguće proizvoditi u Vitezitu, kao ni na području bivše SFRJ.

Prema saznanjima Žurnala zvaničan izvještaj o ovome biće uskoro dostavljen Tužilaštvu SBK na daljnje postupanje. Ko može biti prijavljen odnosno odgovoran za pronađeni skriveni eksploziv? Prije svih, stečajna upraviteljica i nadležne osobe za sigurnost unutar Vitezita.

Žurnal je pisao o provalama u krugu Vitezita gdje su i skladišta sa minsko-eksplozivnim sredstvima, a sada je jasno da su nekom poslužila i za skrivanje opasnog materijala koji je izuzetno tražen od strane terorističkih grupa i pojedinaca zbog velike razorne moći sa malom količinom eksploziva.

Otkriveni eksploziv komplikuje situaciju i kupcu Vitezita, zagrebačkom WDG prometu. Iako je stečajni sudija to zabranio, stečajna upraviteljica je 22. avgusta, uvela ovu firmu i vlasnika Matiasa Zubaka „u djelimičan posjed“.

Nelegalno posjedovanje

Sada i odgovorni iz „WDG prometa“ teoretski mogu biti ispitivani na te okolnosti i biti pod sumnjom za nelegalno posjedovanje ove eksplozivne materije!

Vjerovatno će pravdanje biti u pravcu da su to zaostale količine od nezavršene tzv delaboracije (uništavanja) minsko-eksplozivnih materijala. No, opet se nameće pitanje: zašto nije bilo evidentirana tolika količina i zašto je čuvana skrivena izvan predviđenog skladišnog prostora za te namjene?

Tu sada dolazimo i do onoga o čemu je Žurnal pisao, o svojevremenoj proizvodnji tzv civilnog baruta „na crno“ (kada su radnici bili plaćeni „kešom“ na kraju smjene), a za što se kao jedna od sirovina koristi TNT.  Ime firme za koju je tako proizvođen barut namjenjen preprodaji poznato je Žurnalu.

(zurnal.info)

Idi naVrh

Don't Miss