KAD “HE NA DRINI” ČASTE: Za uslugu reklame i propagande 212.000 KM

04.08.2024.

Postavljanje web banera i linkova sa obilježjima ugovornog organa na web stranici, isticanje logotipa na press panou, reklamni tekstovi u promo TV najavi, podjela promo materijala u outdoor kampanji procijenjeni su na 100.000 KM

Piše: Ljupko MIŠELJIĆ

Javno preduzeće “Hidroelektrane na Drini” dodijelilo je 19. jula ugovor za usluge reklame i propagande vrijedan 212.000 KM bez PDV-a ili 248.000 sa PDV-om.

Cijena ponude agencija za reklamiranje, trebinjskog XPLODE-a i bijeljinske Sigme, bila je 12.000 KM veća od ukupne relativne vrijednosti posla. Iako je HE na Drini predvidio 250.000 KM bez PDV-a za ovaj posao, spisak zahtjeva u projektnom zadatku koncipiran je za vrijednost od 200.000 KM. Tender je raspisan za vrijednost 50.000 KM veću od ukupne vrijednosti posla prema procjeni HE na Drini, da bi dodijeljeni ugovor bio veći za 12.000 KM od procijenjene vrijednosti posla.

Ima se, može se

Postavljanje web banera i linkova sa obilježjima ugovornog organa na web stranici, isticanje logotipa na press panou, reklamni tekstovi u promo TV najavi, podjela promo materijala u outdoor kampanji procijenjeni su na 100.000 KM.

Oglašavanje u sportskim dvoranama, kroz sportske aktivnosti, na dresovima sportskog kluba, na društvenim mrežama, na majicama, flajerima, plakatima i bilbordima procijenjeno je na dodatnih 100.000 KM.

Ipak, ugovor je dodijen s 12.000 KM većim iznosom.

HE na Drini su 26.1.2024. dodijelile i ugovor za medijsko predstavljanje vrijedan 250.000 KM bez PDV-a i to preduzeću “A MEDIA”, za poslove koje može i treba da obavlja Sektor za odnose s javnošću, bez favorizovanja određenih medija.

Usluga obuhvata izradu, oblikovanje i objavljivanje informacija od značaja za MH „Elektroprivreda Republike Srpske“, a.d.  Trebinje ZP „Hidroelektrane na Drini“ a.d. Višegrad , te posjedovanje ljudskih resursa, odgovarajuće tehničke  osposobljenosti i iskustva u procesima predstavljanja, promocije i kreiranja poslovnog imidža preduzeća – piše u kratkom izvještaju o nabavci.

Usluge bez potrebe

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimo Tendere, kaže za InfoRadar da je u pitanju nabavljanje usluga za kojima nema nikakve potrebe.

S obzirom da ovaj ugovorni organ objektivno nema nikakvu konkurenciju na tržištu, ne postoji razumno objašenjenje kakva je svrha ovoga postupka. Praksa pokazuje da ovakvi postupci najčešće služe za plaćanje medijske promocije rukovodilaca u ugovornim organima u političkim kampanjama. Razlika između procijenjene vrijednosti i vrijednosti u Aneksu 2, koji je sastavni dio tenderske dokumentacije, govori o tome da je ovdje najvjerovatnije riječ o grešci. S obzirom da prema podacima sa Portala javnih nabavki nije bilo izmjena tenderske dokumentacije, žalbi ili pitanja od potencijalnih ponuđača, ovaj postupak će najvjerovatnije biti dodiljenjen ponuđaču kome je već unaprijed bio dodijenjen – kaže Golubović.

Iznos zaključenog ugovora mogao je biti veći od procijenjene vrijednosti posla i za 50.000 KM. S obzirom da su Hidroelektrane na Drini u Planu javnih nabavki za 2024. godinu planirale čak 750.000 KM bez PDV-a za usluge reklame i propagande, ostaje upitno je li ovaj ugovor kraj priče o oglašavanju i propagandi. Na to pitanje HE ne Drini ne odgovoraju ni nakon tri sedmice, pravdajući se da je službenica za odnose s javnošću na godišnjem odmoru.

(Inforadar)

Idi naVrh

Don't Miss