FPN podržao Turčilo: Razmotrit ćemo pravne opcije ukoliko bude bilo potrebe

10.07.2020.

Povodom učestalih, neosnovanih i neargumentovanih napada na Odsjek Komunikologija/Žurnalistika i šeficu Odsjeka profesoricu Lejlu Turčilo, menadžment Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu iskazao je punu podršku svim članovima Odsjeka na čelu sa Turčilo.

– Na Odsjeku Komunikologija/Žurnalistika rade časni i odgovorni profesionalci, koji već 45 godina obrazuju novinare i PR stručnjake, ugledne članove bosanskohercegovačkog društva i kao Fakultet ne možemo dopustiti da se rad tih ljudi, njihova naučna i nastavna postignuća negiraju, nipodaštavaju, te da se članovi Odsjeka, prije svega prof. dr. Turčilo, neosnovano etiketiraju, da im se pokušava uništiti reputacija i da se na njihov račun iznose neistine. Prof. dr. Turčilo, kao šefica Odsjeka, u značajnoj je mjeri unaprijedila sve aspekte rada sa studentima, povezanost Odsjeka sa tržištem rada, naučnu produkciju Odsjeka, te kontinuirano radila na promociji kako Odsjeka, tako i Fakulteta – saopšteno je,

Kako navodi, riječ je o “nastavniku koji je godinama među najbolje ocijenjenim od strane studenata, istraživaču sa više od 120 citata na Google Scholaru, osobi zavidne reputacije u domaćim i međunarodnim intelektualnim krugovima i javnosti”.

– U tom kontekstu, menadžment Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu u potpunosti stoji iza prof. dr. Turčilo i Odsjeka za komunikologiju u njihovim nastavnim i naučnim naporima. Ukoliko za tim bude potrebe, kao menadžment Fakulteta razmotrit ćemo i opcije pravne i svake druge zaštite ne samo Odsjeka Komunikologija/Žurnalistika, nego i svih naših nastavnika i saradnika. Kao institucija koja baštini i zagovara pune akademske slobode i nezavisnost nećemo dopustiti da naši nastavnici i saradnici budu ugroženi zbog svog naučnog djelovanja, nastavnog rada i/ili javnog istupanja – zaključeno je.

(Interview.ba)

Idi naVrh

Don't Miss