NAKON TERORISTIČKOG NAPADA U USK: Tužilaštvo provjerava da li iza maloljetnika stoje ekstremne grupe

25.10.2024.

Maloljetnik koji nema još ni 15 godina upao u policijsku stanicu, ubio jednog, teško ranio drugog policajca. Nije od ranije poznat policiji. Grad je u šoku

Tužiteljstvo Unsko-sanskog kantona saopćilo je da provjerava da li iza maloljetnika koji je sinoć ubio jednog, a ranio drugog policajca stoje ekstremne grupe.

Direktor Uprave policije USK Amel Kozlica dan nakon upada u policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi, što je kvalificirano kao teroristički čin iznio je detalje ovog slučaja.

Napad nožem

On je istakao da se napad na stanicu dogodio sinoć u 20:40 sati, te da je maloljetnik nožem nanio povredu dvojici policajaca.

Od zadobijenih povreda, nažalost, policajac je podlegao, dok je kolega drugi prebačen u Kantonalnu bolnicu te je njegove stanje stabilno nakon operacije – rekao je Kozlica.

Prema njegovim riječima maloljetnik koji je izvršio ovaj zločin nije bio poznat policiji.

Nije utvrđeno da li je uzvikivao određene povike ili riječi. Nakon provedenog istraživanja i saslušavanja svjedoka, mi ćemo izaći u javnost. Zbog stanja sigurnosti i daljeg sprečavanja uznemiravanja građana u kantonu i gradu, nećemo izlaziti u javnost sa špekulacijama – poručio je.

U sinoćnjem napadu ubijen je policajac Ognjen Maran (1971.), a teško ranjen Avdo Hasnović.

U Bosanskoj Krupi zavladao je veliki šok. No, policija tvrdi da je situacija pod kontrolom, te da su na snazi dodatne mjere sigurnosti.

Kozlica i Mešanović: Poduzete sve mjere da se slučaj rasvijetli

Glavna tužiteljica Merima Mešanović potvrdila je da je maloljetnik zatečen na mjestu zločina te je uhapšen.

Ona je istaknula da je riječ o terorističkom činu, a nezvanično motiv je napad na instituciju, odnosno policijsku stanicu s ciljem zastrašivanja stanovništva.

Počinilac je maloljetnik. Nakon hapšenja, izvršen je pretres kuće. Oduzeti su predmeti koji su važni i potrebni za dalji krivični postupak. U ovaj događaj uključeno je više agencija te da će se istraga provoditi prioritetno. Ne možemo govoriti o radnjama koje ćemo dodatno poduzimati, u cilju zaštite istrage. Ovaj će se događaj pretresti u skladu s nadležnostima. Provjerit će se, pored motiva, da li je podstrekivan na ovo i da li stoje neke ekstremne grupe iza njega – rekla je tužiteljica.

Propisana kazna

Kazala je da je izvršilac ima nepunih 15 godina i da se prema Krivičnom zakonu smatra maloljetnikom.

Propisana je kazna najmanje 10 godina ili doživotna kazna. Ipak, prema zakonu, njemu se ne može izreći takva kazna niti kazna zatvora jer je mlađi od 16 godina. Ne radi se o starijem maloljetniku već o mlađem te se mogu izreći zavodske mjere, odnosno upućivanje u odgojno-popravni dom, najduže pet godina – zaključila je.

Grad je u šoku

Na licu mjesta neposredno nakon napada bio je gradonačelnik Armin Halitović.

Istakao je da je cijeli grad šokiran, te je izrazio podršku ožalošćenim porodicama.

Mi smo jedan miran i tolerantan grad i ovo što se desilo nas je sve duboko potreslo. Bosanska Krupa je grad bez većih problema, i nadam se da će nadležne institucije provesti sve moguće istrage kako bi se otkrio pravi razlog ovog tragičnog događaja – izjavio je Halitović, apelirajući na građane da ostanu smireni i ne podliježu glasinama.

Naveo je da je pojedinosti o tinejdžeru koji je sinoć brutalno ubio jednog i teško ranio drugog policajca saznao tek sinoć.

Ne mogu sada o tome govoriti da ne bih utjecao na istragu. Mislim da je trenutno samo najbitnije da se u javnosti plasira samo istina. Ja sam i sinoć u izjavama za medije pozvao građane i Bosanske Krupe i kompletne države da vjeruju portalima koji šire samo istinu. Mi ćemo sada imati sijaset lažnih portala i profila koji će praviti uzbunu među ljudima, imat ćemo sigurno dežurne komentatore i botove koji će stvarati još jedan veći strah među ljudima. I jako je bitno da ostanemo mirni da neko ne bi napravio neku glupost i vrlo je bitno da vjerujemo institucijama – tužilaštvu, policiji i sudstvu da se ovo istjera na čistac i da nam ovo bude zadnji put – istakao je Halitović.

Iznenađeni brutalnim napadom

I ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Adnan Habibija izrazio je zaprepaštenje zbog činjenice da je napad izveo četrnaestogodišnjak.

Iznenađujuće je to što se radi o maloljetniku koji ima samo 14 godina, a usudio se napasti policajce u samoj stanici. Policija provodi sve potrebne istražne radnje, a Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona i Tužilaštvo BiH su obaviješteni o događaju i uključeni u istragu – izjavio je Habibija, naglasivši da se očekuje da će daljnje istrage rasvijetliti okolnosti napada.

Vlada Unsko-sanskog kantona proglasila je dan žalosti na području USK na dan ukopa sahrane policajca policijske stanice Bosanska Krupa, koji je tragičnim slučajem ubijen.

Idi naVrh

Don't Miss