REVIZIJA UTVRDILA: Lutrija BiH krši Zakon o javnim nabavkama

24.10.2024.

Lutrija BiH ograničila konkurenciju navodeći u tenderskoj dokumentaciji gdje će biti izvršeno oglašavanje i precizirala tačno određeni web portal

Ured za reviziju FBIH potvrdio je pisanje portala Pratimo tendere kada je konstatovano grubo kršenje zakona od strane Lutrije BiH na tenderima za nabavku usluga oglašavanja na web portalima.

Kršili Zakon o javnim nabavkama

Ovo je druga institucija koja je potvrdila da Lutrija BiH krši Zakon o javnim nabavkama prilikom nabavke usluga oglašavanja.

Kod provedenog otvorenog postupka javne nabavke usluga oglašavanja na web portalima ugovorene vrijednosti 167.862 KM Društvo se nije pridržavalo osnovnih principa utvrđenih Zakonom, s obzirom na to da je tenderska dokumentacija za nabavku usluga oglašavanja na web portalima sačinjena na način da je u svakom lotu naveden web portal na kojem se Društvo želi oglašavati, kao i precizirana vrsta usluge oglašavanja od svakog portala. Navedeno nije u skladu sa članovima 3. i 54. Zakona o javnim nabavkama – naveli su federalni revizori u Izvještaju o finansijskoj reviziji Lutrije BiH za 2023. godine.

Iz revizorskog izvještaja

Podsjetimo postupak nabavke usluga oglašavanja na web portalima pokrenut je polovinom marta prošle godine. Procijenjena vrijednost nabavke je bila 168.880 KM bez PDV-a. Nabavka je bila podijeljena na 12 lotova. Svaki lot namijenjen je iskljuivo određenom ponuđaču jer je u nazivu lota naveden naziv portala na kojem se Lutrija želi oglašavati.

Netransparentno postupanje

Tehničkim i profesionalnim sposobnostima zahtijevana je samo ovjerena, potpisana izjava da je ponuđač u mogućnosti ispuniti zahtjeve ugovornog organa.

Nakon objavljenog javnog poziva 28 zainteresovanih ponuđača preuzelo je tendersku dokumentaciju, a zaprimljeno je 12 ponuda (za svaki lot po jedna ponuda). Ugovori za sve lotove zaključeni su polovinom maja 2023. godine sa izabranim dobavljačima. Ukupna vrijednost zaključenih ugovora iznosila je 167.862 KM (bez PDV-a).

Općim principima u članu 3. Zakona o javnim nabavkama utvrđeno je da je ugovorni organ dužan da postupa transparentno, da se u postupku javne nabavke prema kandidatima/ponuđačima ponaša jednako i nediskriminirajuće, na način da osigura pravičnu i aktivnu konkurenciju, s ciljem najefikasnijeg korištenja javnih sredstava u vezi s predmetom nabavke i njegovom svrhom. Također, članom 54. stav 9) Zakona o javnim nabavkama jasno je definisano da se u tehničkoj specifikaciji ne smije uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili bi se isključili određeni privredni subjekte ili određeni proizvodi. Takve napomene dopuštene su samo ako se predmet nabavke ne može dovoljno precizno i razumljivo opisati, ali se bez izuzetka moraju označiti sa dodatkom “ili ekvivalent- , naveli su federalni revizori.

Revizori su jasno naveli šta je protiv Zakona

Podsjećamo da je od 2022. godine do danas  raspisano nekoliko tendera, potrošeno desetine hiljada maraka, na nabavke koje su bile namijenjene samo određenim ponuđačima.

Obesmišljavali sistem javnih nabavki

Lutrija BiH godinama je obesmišljavala sistem javnih nabavki kada su u pitanju nabavke usluga oglašavanja navodeći u tenderskoj dokumentaciji medije kod kojih se želi oglašavati. Zbog toga nije jasno koji je smisao uopšte imalo raspisivanja tendera sa unaprijed poznatim pobjednicima i zašto Agencija za javne nabavke nije reagovala u ovim slučajevima.

Podsjetimo, Lutrija BiH isto je uradila i 2024. godini kada je raspisala dva tendera za oglašavanje vrijedna 440 hiljada KM. I tada je poratal Pratimotendere.ba upozorio da su u tenderskoj dokumentaciji  tačno navedene tv kuće i web portali kod kojih se žele oglašavati.

Tri mjeseca nakon raspisivanja tendera Ured za razmatranje žalbi poništio je tender  i naveo grubo kršenje zakona od strane Lutrije BiH. Razlog poništenja tendera je bila žalba koju je uložila firma Intersoft vlasnik portala Klix. Razlog žalbe nije činjenica da su tenderi unaprijed napisani između ostalog i baš za ovaj portal već zbog same vrijednosti tendera.

Iz Ureda za razmatranje žalbi tada su usvojili žalbu i poništili tender. A u obrazloženju poništenja tendera Ured je potvrdio pisanje portala Pratimo tendere u dijelu kada je konstatovao grubo kršenje zakona jer je Lutrija BiH ograničila konkurenciju navodeći u tenderskoj dokumentaciji gdje će biti izvršeno oglašavanje i precizirala tačno određeni web portal.

(pratimotendere.ba)

Idi naVrh

Don't Miss