DVA DANA NAKON POPLAVA: Nastavlja se potraga za nestalima, stiže pomoć, spasioci na terenu

06.10.2024.

Na terenu u Jablanici su mnogobrojne ekipe iz BiH i regiona, danas su na području Donje Jablanice izvučena dva tijela i sada je ukupan broj poginulih 20, a traga se za još najmanje deset nestalih. Kolone kamiona stižu da dostave pomoć. U Srednjoj Bosni čiste se posljedice vodene bujice. Žrtvama katastrofe u BiH može se pomoći pozivom na 0609011 ili uplatom mobilnim bankarstvom na donji barkod

Ekipa: Interview.ba

12:53 Šokantne tvrdnje iz FUCZ-a: “Niko u BiH nema potražnog psa istreniranog za traganje za mrtvim tijelima”

Niko u Bosni i Hercegovini nema potražnog psa koji je istreniran, obučen i certificiran za traganje za mrtvim tijelima – iznio je šokantne tvrdnje Sabahudin Spahović, iz Federalne uprave civilne zaštite, u programu N1 BiH.

Spahović je istakao kako je, zahvaljujući aktivaciji Mehanizma za civilnu zaštitu EU, tri dana nakon poplava na područje Donje Jablanice konačno došao tim sa potražnim psima iz Hrvatske.

Radi boljeg razumjevanja i informiranosti javnosti, niko u Bosni i Hercegovini nema potražnog psa koji je istreniran, obučen i certificiran za traganje za mrtvim tijelima. Mi smo sada dobili pse iz Hrvatske i oni kao licencirani mogu ući u teren i raditi. Svi koji su bez licence ne mogu ući, kako su tražili iz Tužilaštva – otkrio je.

Spahović je u razgovoru naglasio da se više ne radi o spašavanju, nego da se radi o “traganju za nestalim osobama”.

12:00 Počela trodnevna žalost u Jablanici

Načelnik općine Jablanica Damir Šabanović donio je odluku o proglašenju Dana žalosti koji će trajati od danas do 8. oktobra.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona u subotu je saopćila da je u poplavama na području tog kantona stradalo 15 osoba, te da se traga još za deset.

Tri osobe smrtno su stradale u Fojnici, na području Srednjo bosanskog kantona.

11:50 Stižu ekipe iz Hrvatske, Srbije, EU

Spasilačke ekipe i danas nastavljaju sa raščišćavanjem terena i potragom za nestalima, a pridružuju im se i spasioci iz Hrvatske i Srbije.

Gotovo 60 spasilaca iz cijele BiH i Hrvatske jutros je, čim je svanulo, izašlo na teren u Jablanici. Pomažu stradalima u poplavama i odronima. Stanje na područjima pogođenim poplavama nepromijenjeno je u odnosu na sinoć, objavio je Stožer civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) sa psima za traganje sudjeluje u potrazi za nestalima na području Jablanice i Konjica – potvrdio je glasnogovornik Kriznog stožera Darko Juka.

Spasioci neumorno rade (Foto: FUCZ)

Dodao je kako se očekuje dolazak više desetaka spasilaca iz drugih zemalja nakon što je Bosna i Hercegovina aktivirala Mehanizam civilne zaštite pod okriljem EU. Spasilački timovi stižu iz Srbije, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja. U Jablanici je za njih pripremljen smještaj s 200 ležaja.

11:00 EU: Stojimo uz BiH

Novoimenovani šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca objavio je spremnost EU da pomogne BiH.

EU stoji uz BiH. Timovi za reagiranje stižu na mjesto događaja. BiH je punopravna članica EUCPM-a od rujna 2022. godine. Bosanskohercegovački timovi su sudjelovali u spasilačkim misijama u Sloveniji i Turskoj. Solidarnost na djelu – naveo je.

10:45 Pripadnici OS BiH na terenu klizišta

Oružane snage Bosne i Hercegovine već su treći dan na terenu i pomažu u otklananju posljedice razornih poplava i klizišta u najugroženijim dijelovima zemlje.

Danas su n a terenu inžinjerijske jedinice, služba traganja i spašavanja unesrećenih, helikopterski skvadron, pješadija sa logističkom podrškom.

10:40 Nova akcija Pomozi.ba

Humanitarna organizacija Pomozi.ba pokrenula je akcije za pomoć građanima BiH koji su stradali u poplavama i klizištima. I danas su tamo gdje su najpotrebniji, a iz Krajine i Mostara dolaze kolone vozila kako bi pomogle.

Desetak terenskih vozila na putu je prema odsječenim mjestima. Radi se o jednom dijelu ekipe koja dolazi iz pravca Mostara dok drugi dio naših ljudi koji su cijelu noć putovali iz Krajine čekaju da se sastanu i zajednički krenu dalje prema ugroženim područjima – navode iz Pomozi.ba.

10: 30 Osigurani antibiotici i vakcine protiv tetanusa

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Milenko Bevanda u Jablanici je održao sastanak s direktoricom Doma zdravlja Jablanica Almom Budim Hondo s kojom je u stalnoj komunikaciji. Nakon što ga je direktorica obavijestila kako su u velikoj potrebi za antibioticima i vakcinama protiv tetanusa, ministar je kazao kako su te potrepštine odmah osigurane.

“Potrebne su im i dvije sanitetske ekipe iz Mostara, što ćemo također osigurati, a oni će opskrbljivati osobe koje su uključene u poslove oko civilne zaštite”, kazao je ministar.

Idi naVrh

Don't Miss