TRAGEDIJA: Sve je više mrtvih u strašnim poplavama u BiH

04.10.2024.

Najmanje 16 mrtvih, te više od 20 nestalih u poplavama i odronima na području Jablanice. Na terenu hitna pomoć, vojska, GSS, Civilna zaštita, nestale ceste, dijelovi pruge. Teško i na području Srednje Bosne, dvoje mrtvih u Fojnici

Obilne padavine koje su tokom noći zahvatile Hercegovačko neretvanski kanton i područje Srednje Bosne izazvale su tragedije, poplave, ogromne štete.

Nestala su cijela naselja u Jablanici, a sa vodenom stihijom bore se Konjic, Široki Brijeg, te u Srednjobosanskom kantonu Kiseljak, Fojnica, Kreševo.

Odsječen grad

Prema nepotvrđenim informacijama u Jablanici ima najmanje 16 žrtava, a grad je potpuno odsječen. Na terenu su pripadnici hitne pomoći, Oružanih snaga, Gorske službe spašavanja, Civilne zaštite.

Prema informacijama sa terena, oko 20 osoba je nestalo u katastrofalnim poplavama koje su pogodile Jablanicu – kazao je ministar odbrane BiH Zukan Helez.

Iz Jablanice je u osmom mjesecu trudnoće evakuirana žena i operirana u mostarskoj bolnici Dr Safet Mujić u Mostaru, te je odmah operirana. Stabilno je, ali je nažalost, izgubila bebu.

Tragični prizori iz Hercegovine stižu iz minute u minutu. Posebno su užasne one kod Komadinovog vrela, gdje su bujice i odroni potpuno odnijeli cestu.

Obustavljen je saobraćaj na putu Konjic-Jablanica-Mostar, te iz Jablanice ka Prozoru i Blidinju.

U potpunosti je obustavljen i željeznički saobraćaj na dionici Sarajevo – Mostar. Odroni su u jednom dijelu u potpunosti odvojili prugu od tla.

Posebno je teško u naseljima Zlate i u Donjoj Jablanici.

Selo Zlate kod Jablanice (Foto: Dževad Šašić/Facebook)
Foto: Planinarsko društvo Prenj-Glogošnica

Glasnogovornik Vlade HNK Darko Juka potvrdio da je do sada potvrđeno 15 smrtnih slučajeva, dodajući da su to oni koje su pronašle spasilačke ekipe dok na terenu ima mnogo prijava o nestalim osobama. 

Koja je točna brojka još ne znamo. Ne sjećam se ovakve krize od rata pa naovamo, razmjeri ove kaotične situacije su zastrašujući. U ovom trenutku, najkritičnije je stanje u Donjoj Jablanici, koja je potpuno odsječena od svijeta – kazao je Juka, pa dodao kako su “urušene ceste, kao i nekoliko mostova na rijeci Drežanki.”

Šire područje Konjica je također izolirano, a unesrećeni se evakuiraju čamcima koje koriste pripadnici Oružanih snaga BiH, Civilne zaštite i lokalnih klubova.

Sve raspoložive snage su na terenu – Civilna zaštita, policija, Gorska služba spašavanja i Crveni križ, dok susjedni kantoni nude pomoć – rekao je Juka.

Juka je apelirao na građane da shvate ozbiljnost situacije i da se ne upućuju prema Jablanici i Konjicu iz bilo kojeg smjera.

Policijski punktovi su postavljeni na Salakovcu kako bi se kontrolirao priljev vozila i osigurala sigurnost građana – poručio je.

Kreševo: Voda nosi mostove, aute, ušla je u kuće…

Agencija AA javlja kako je i u Kreševu sve pod vodom.

Nosi nam mostove, aute, ušlo je u kuće, u džamiju, kod crkve i samostana je strašan odron – kazao je Frano Martinčević.

Dodao je kako od jutros obilazi susjede i provjerava je li nekom potrebna pomoć.

Cijelo jutro obilazim i pitam je li nekome potrebna pomoć. Ulica nam je stradala skroz, a i po selima je užasna situacija. Kažu da je ušlo i u neka tvornička postrojenja i hale, kao i hotel Adriale – dodao je Martinčević.

Cesta prema Kiseljaku je blokirana, kao i prema Bjelovićima i Crnićima.  Stanovnici pokušavaju spasiti ono što se spasiti da. Mnogima je voda ušla u kuće. Jedna stanovnica je rekla da se s poplavama bore od dva sata iza ponoći.

Fojnica: Raste nivo vode

Situacija u selu Luke, nedaleko od Fojnice u Bosni i Hercegovini, i dalje je dramatična, a nezvanične informacije govore da u nevremenu ima i smrtno stradalih, javlja AA.

Robert Oroz, ekološki aktivista rekao je da se dramatična situacija u poplavljenom selu Luke kod Fojnice nastavlja nakon sinoćnjeg nevremena praćenog jakom kišom.

Kritično i kod Fojnice (Foto: Robert Oroz)

Dramatična situacija se nastavlja u cijelom slivu rijeke Željeznice, a kako se vidi na fotografijama iz zraka, selo Luke kod Fojnice je u potpunosti pod vodom.

Kiša je stala, ali nivo vode i dalje raste. Bio je u opadanju, sad ponovo raste – rekao je Oroz.

Nadležni su potvrdili da je su poginuli žena i muškarac na području Fojnice.

U tom gradu se od jutros bagerima evakuiraju građani iz kuća opkoljenih vodom.

Kiseljak: Štete nemjerljive, voda se povlači

Bujične poplave prouzročile su veliku štetu i u dijelovima Kiseljaka, gdje je baš kao i u Kreševu, Fojnici i Varešu proglašeno stanje prirodne nesreće.

O izborima sutra

Centralna izborna komisija (BiH) sutra će donijeti odluku o održavanju izbora u poplavljenim područjima, saopćeno je nakon sjednice.

Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić je tokom rasprave rekla da je u nekoliko općina i gradova situacija alarmantna te da je najkritičnija situacija u Jablanici, ali su problemi i u Konjicu. 

Lokalni izbori planirani su za nedjelju 6. oktobra i već je sada jasno da u nekim izbornim jedinicama neće biti održani. Član CIK-a Željko Bakalar je kazao da je i pitanje da li će se moći održati u drugim krajevima koji nisu pogođeni poplavama.

Mijatović: Sistem nije zakazao

Vlada FBiH proglasila je stanje prirodne nesreće na području Federacije.

Zamjenik premijera FBiH Vojin Mijatović na vanrednoj konferenciji za medije potvrdio je da je formiran krizni štab Vlade koji je u stalnom zasjedanju i ima zadatak da koordinira aktivnosti na spašavanju.

Mijatović je dodao da je Federalna uprava civilne zaštite zadužena da na zahtjev kantonalnih štabova CZ angažuje specijalizovane jedinice i da ljudski i materijalno-tehnički resursi budu stavljeni na raspolaganje za pomoć ugroženim područjima.

Predstavnici Civilne zaštite kazali su da “sistem nije zakazao”.

– Općine su prve koje trebaju reagovati kada je u pitanju spašavanje. Naše općinske civilne zaštite su prilično siromašne kada su u pitanju preventivne mjere. Mislim da je općina ipak uradila koliko je u njihovoj moći. Jablanica je općina koja nije posebno bogata. Sistem nije zakazao – istakao je Rukovodilac Federalne uprave civilne zaštite Aldin Brašnić.

Premijer Nikšić je sa nekim ministrima na terenu.

Idi naVrh

Don't Miss