ZABORAVLJENI PREDMETI Kako je HDZ BiH izvlačio novac iz Elektroprivrede HZ HB, te financirao stranku, kupovao članovima stanove…

02.10.2024.

Tužiteljstvo neke predmete nije mnogo čitalo, ne daj Bože istraživalo, nego bi čekalo istek vremena, pa ih arhiviralo. Jedan od tih predmeta je „Mondo“, famozna tvrtka u vlasništvu HDZ BiH

Piše: K. PERIĆ

Statistike ukazuju, barem broj uhićenja i procesa kada su u pitanju politički dužnosnici, da je Hercegovina najpoštenija regija u zemlji, da ne kažemo u Europi ili svijetu.

Nažalost nije tako. Mulja i blata u kojeg nitko nije dirao svugdje je oko nas, no Tužiteljstvo neke predmete nije mnogo čitalo, ne daj Bože istraživalo, nego bi čekalo istek vremena, pa ih arhiviralo. Jedan od tih predmeta je „Mondo“, famozna tvrtka koju je 1996. osnovao HDZ BiH kako bi kasnije preko nje izvlačio novac iz nacionalnog elektroprivrednog poduzeća i drugih institucija koje je pokrivao, te kasnije raspoređivao po modelu malo stranci, a malo dužnosnicima za nekretnine. Upravo preko „Monda“ su kupovani neki stanovi u zgradi zvanoj Ministarka u Mostaru, koja je i simpatični nadimak dobila po svojim stanovnicima – dužnosnicima – ministrima. No, o tome malo kasnije.

Arhivirali ga i ne žele govoriti više o njemu

Za status predmeta „Mondo“ obratili smo se Tužiteljstvu HNŽ-a i Financijskoj policiji koja je sačinjavala izvješće u istome. Odgovor Tužiteljstva je onakav kakav smo i očekivali, a nakon dužeg pismenog i usmenog traženja i Financijska policija nam je dopustila uvid u predmet.

Prije nego li nastavimo sa člankom donosimo što je reklo Tužiteljstvo HNŽ-a na naš upit oko predmeta „Mondo“.

Obavještavamo Vas da je uvidom u evidencije ovog Tužiteljstva utvrđeno da je navedeni predmet prije više godina bio predmetom rada i postupanja, odnosno, poduzimanja istražnih radnji u ovom Tužiteljstvu, te da je nakon toga pravomoćno okončan i arhiviran. Iz navedenih razloga, nismo u mogućnosti dati Vam više informacija o istom“, kaže na naš upit Ana Rajič, stručna savjetnica za odnose s javnošću – glasnogovornica Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar.

Dakle, tužiteljstvo je predmet više godina istraživalo, da bi ga kao rezultat te opširne istrage arhiviralo!?
No, idemo dalje.

Na naše dugotrajno usmeno i pismeno traženje Financijska policija dopustila nam je uvid u ovaj, u Tužiteljstvu zaboravljeni, preciznije arhivirani predmet. Nađosmo zanimljive podatke.

Iz izvješća koje je Financijska policija predala Tužiteljstvu HNŽ u srpnju 2003. detaljno se čita kako je HDZ izvlačio sredstva putem Monda, pa ga uvlačio u stranku.

Prema raspoloživim podatcima u vezi novčanih transakcija koje su obavljane preko računa poduzeća ‘Mondo’ utvrđeno je da je za financiranje Hrvatske demokratske zajednice BiH putem ovog poduzeća u 1998. i 1999. godini utrošeno 1.127.333.3o maraka, što čini 23, 74 posto dostupnih isplata ovog poduzeća sa računa koje je poduzeće Mondo d.o.o Mostar imalo otvoreno kod ZPP Filijala Mostar. Financiranje HDZ BiH putem poduzeća Mondo d.o.o. Mostar vršilo se putem davanja novčanih donacija istoj, plaćanje za predizborne aktivnosti, plaćanje predizbornih plakata i letaka itd…“, navodi u svom izvješću Financijska policija. Od gore navedenog iznosa u novčanim donacijama HDZ-u je isplaćeno 555.756 maraka, za predizborne aktivnosti( Ganga Music) 402.000 maraka, a za predizborne plakate( VMG Grafika) 169.587 maraka. Od navedenog iznosa donacija 25 tisuća je isplaćeno u korist pojedinca.

A kako se novac namicao u Mondo.

Poduzeće „Mondo“ Mostar je ispostavljalo račune Elektroprivredi HZ HB, za usluge koje nikada nije isporučilo. Naime, Mondo je od travnja do srpnja 1999. ispostavljalo vrtoglave račune za navodne usluge.
Radi se o računima: rn. br. 017/99 od 01.04.1999: 75.000, rn br. 018/99 od 01.04.1999: 100.000, rn. br. 019/99 od 01.04.1999: 100.000, rn. br. 021/99 od 01.06.1999: 200.000, rn. br. 022/99 od 01.06.1999: 200.000, rn. br. 030/99 od 30.09.1999: 800.000 maraka.

Račun br. 030/99 sadrži i neautoriziranu specifikaciju izvršenih usluga (15.07.1999. godine) sa slijedećim sadržajem – izrada idejnog rješenja za jambo plakate, izrada 400 komada plakata-javnih oglasa za plaćanje električne energije i prijavu neprijavljenih potrošača, postavljanje jambo plakata-panoa sa dvije strane na prostoru, vrijeme korištenja 2 (dva) mjeseca, mjesečna cijena usluga jedne strane panoa 500,00 DEM i konačna kalkulacija je Kalkulacija tog najvećeg računa je da je 400 x 500,00 DEM x 2 jednako 800.000,00 DEM.

Računi plaćeni, usluge nisu isporučene

Međutim, kako je napisala Financijska policija u svom izvješću u Javnom poduzeću “Elektroprivreda HZ HB” ne postoje dokazi da su zaista izvršene usluge po računu 030/99. Ne postoji izrađeno rješenje za jambo plakat (iz priložene specifikacije uz račun), ne postoji jedan primjerak plakata javnih oglasa, ne postoji osoba koja je autorizirala iste, te postoje osnovane sumnje da se radi o fiktivnim računima nastalim na osnovu neizvršenih usluga od strane poduzeća “Mondo” prema naprijed spomenutom ugovoru poslovnog suradnika.

Postupajućem inspektoru tada je isto opravdano nekakvom odlukom da “Elektroprivreda HZ HB” izdvaja 5 posto prihoda od naplaćene električne energije za financiranje zajedničkih institucija. Međutim, HDZ BiH svakako nije zajednička institucija, kao ni dužnosnici HDZ-a BiH kojima su kupovani stanovi u ministarki.
U vrijeme ovih uplata direktor Elektroprivrede HZ HB bio je Matan Žarić, i upravo njegovim dolaskom počinju gore navedeni računi. U travnju 1999. Žarić je imenovan na funkciju generalnog direktora JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar gdje ostaje do 2003. godine, kada preuzima funkciju savjetnika generalnog direktora i na njoj ostaje do svibnja. 2010. ga stranka nagrađuje pečatom, te je po stajalištu Večernjaka gospodarstvenik godine za 2010.

Nije na odmet reći da se u vrijeme ovih računa predsjednik HDZ-a BiH nalazi u upravnim strukturama Monda, odnosno predsjedavajući upravnog odbora Monda.

Sada opet na kraju ponavljamo odgovor Tužiteljstva HNŽ-a.

Obavještavamo Vas da je uvidom u evidencije ovog Tužiteljstva utvrđeno da je navedeni predmet prije više godina bio predmetom rada i postupanja, odnosno, poduzimanja istražnih radnji u ovom Tužiteljstvu, te da je nakon toga pravomoćno okončan i arhiviran. Iz navedenih razloga, nismo u mogućnosti dati Vam više informacija o istom“, kaže na naš upit Ana Rajič, stručna savjetnica za odnose s javnošću – glasnogovornica Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar.

Usputno rečeno, prosječan čovjek, stanovnik najljepše naše BiH, najljepše svoje godine života provede plaćajući visoke rate za nekretninu u kojoj stanuje on i obitelj. Nakon što konačno plati sve rate, vrijeme mu je svakako da se zaduži za grobnicu, jer treba putovati na neke, nadajmo se poštenije svjetove. No, nemaju svi te probleme. Nekima je stanove kupila stranka. Tko su oni, i kako su došli do stanova čitajte narednih dana u nastavku članka.

(Istina.media)

Idi naVrh

Don't Miss