ŽIVOT U OPŠTINI VIŠEGRAD: Građani u drugom planu, ekološka bomba i dalje truje

26.09.2024.

Želja da se riješe nagomilani problemi građana nije pokazana, a Đurević (SNSD) kojem mandat ističe uskoro, bi želio biti prvi čovjek ove opštine i naredne četiri godine

VIŠEGRAD – Opštinu Višegrad proteklih godina obilježilo je bahato i neodgovorno ponašanje načelnika Mladena Đurevića (SNSD), koji je svojim (ne)aktivnostima navukao gnjev i ljutnju velike većine Višegrađana, pa i onih koji su mu do jučer bili lojalni.

Đurević mjesecima nije priznavao aktuelnu skupštinsku većinu, u kojoj nije bilo njegovog SNSD i odbijao je da predloži budžet zbog čega je život u ovom podrinjskom gradiću bio blokiran u potpunosti. Govorilo se o sukobu između načelnika i većine okupljene oko SDS-a. Kulminaciju je doživio smjenom većine rukovodilaca u javnim preduzećima, jer je 11 od njih 14 poslovalo sa gubitkom.

Kapitalna ulaganja

Prema pisanju Skener.info, do usvajanja budžeta, u martu 2022. godine, studenti su bili bez stipendija, poljoprivrednici bez subvencija, nevladine organizacije, kulturno-umjetnička društva, sportski kolektivi, vjerske organizacije i ostali budžetski korisnici bez sredstava, odnosno, bez finansijske podrške opštine za svoj rad.

Kapitalna ulaganja u opštinu su, kako je pisao Capital.ba bila obustavljena, a sve sportske, kulturne i turističke manifestacije su otkazane ili prolongirane. Čak su se i mladenci snalazili sami s obzirom da nisu bili određeni odbornici za zaključivanje vjenčanja, pa su brak sklapali u drugim opštinama.

Budžet je usvojen tek dvije godine nakon izbora 2020. godine.

Đurević je tokom protekle četiri godine pokušavao i da preko Ministarstva uprave i lokalne samouprave, te ministrice Senke Jujić ospori odluke koje je mjesecima ranije donosila Skupština opštine, zbog čega su odbornici većine protiv ministrice podnijeli i krivičnu prijavu. Smatrali su da je nezakonito stala na stranu načelnika Đurevića. 

Divlja deponija

Jedan od najvećih problema Višegrada je i ogromna divlja deponija koja se decenijama ignoriše, a koja okolne stanovnike konstantno truje i zagađuje. Pedesetak metara od rijeke Drine, pored puta za naselje Holijaci, već trideset godina smještena je nelegalna deponija. Na toj lokaciji, uz prećutnu saglasnost opštine, fizička i pravna lica godinama deponuju otpad svih vrsta. Deponija radi bez ekološke dozvole, bez rampe, ograde i čuvarske službe.

Zbog ilegalne deponije su protestvovali i građani

Đureviću ali i Skupštini Grada su se više puta obraćali članovi neformalne grupe građana “Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom” sa zahtjevom da se ovaj problem riješi, ali do danas nije bilo značajnijih pomaka.

Aktivisti su se također žalili više puta i JP „Komunalac“  ali se ništa nije uradilo povodom njihovih apela.

Emin Karčić iz neformalne grupe građana „Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom – Višegrad“, kazao je ranije za InfoRadar da su imali žestoke probleme zbog deponije.

“U zadnje vrijeme ne pale, a inače je gorjela non stop. Morali smo maske nositi. Imamo problem što je to na putu našem i deponija se nalazi sa obje strane i mi prolazimo kroz sve deponije. Neko istovari nasred puta, zovemo policiju, niko neće da interveniše. Dovuku sijeno na sred puta i zapale ili bilo kakvo smeće. Moramo da sačekamo da to izgori. Ne znam kako niko nije nastradao, jer tu je bilo minsko-eksplozivnog materijala. Kad se zatvorilo jezero Hidroeleketrane, ostavljeni su propusti za potok da protiče u rijeku Drinu. Jezero se izlilo ispod deponije i deponija je u jezeru, to je van svake pameti i to jezero je zatrpano smećem. Potok koji protiče kroz deponiju spaja se sa jezerom i sa rijekom Drinom”, kazao je Karčić, dodajući da ih nadležni tretiraju kao da ne postoje.

Deponija se s vremenom znatno proširila i postala opasan problem za cijelu regiju i za koji još nema institucionalnog rješenja.

Dejan Furtula, aktivista udruženja Eko centar, je u razgovoru za InfoRadar kazao da veliki problem predstavlja činjenica da kroz deponiju teče i mali potok, pa svi toksini koji se tu nalaze budu isprani i završe u rijeci Drini.

Loklana vlast/Skupština im je obećavala formiranje Komisije za rješenje ovog pitanja, ali to se nikada nije desilo.  Nebriga i ignorisanje nadležnih ove opštine se nastavilo. Želja da se riješe nagomilani problemi građana nije pokazana, a Đurević kojem mandat ističe uskoro, bi želio biti prvi čovjek ove opštine i naredne četiri godine. Opet kao kandidat SNSD-a.

(INFORADAR.BA)

Idi naVrh

Don't Miss