PROTEKLE ČETIRI GODINE U BRČKOM: Jača borba za fotelje od borbe protiv korupcije

26.09.2024.

Mediji i nestranački aktivisti godinama upozoravaju na činjenicu da političke stranke imaju direktan utjecaj prilikom zapošljavanja u brčanske javne institucije i preduzeća, a bivši gradonačelnik Esed Kadrić (SDA) je to javno i priznao, piše MISBIH

Stranačka zapošljavanja, smjena vlasti i enormno trošenje javnog novca obilježile su protekle četiri godine u Brčko distriktu BiH. Kancelarija za prevenciju i borbu protiv korupcije Brčko distrikta BiH u šest mjeseci prošle godine zaprimila je 21 prijavu po osnovu sumnje na koruptivne radnje. Njih 19 je obrađeno i proslijeđeno policiji i Tužilaštvu Distrikta na dalje postupanje.

Prekršena radnička prava

Mediji i nestranački aktivisti godinama upozoravaju na činjenicu da političke stranke imaju direktan utjecaj prilikom zapošljavanja u brčanske javne institucije i preduzeća a bivši  gradonačelnik Esed Kadrić (SDA) je to javno i priznao u emisiji “Restart Info”, navodeći da su osobe zaposlene putem ugovora o djelu (ugovor van radnog odnosa) upravo i došle do posla zahvaljujući političkim strankama.Više  pročitajte na missbih.ba.

Ugovorima van radnog odnosa podstiče se korupcija, kupuju glasovi i krše radnička prava.

Na nepravilnosti i nepotizam koje se godinama dešavaju u Brčkom ukazuje i Udruženje građana “Demos” Brčko kroz svoje projekte i konstantno pozivaju nadležne da otvore istragu po pitanju zapošljavanja “ugovoraca” i procesuira krivično djelo kojima su izložene stotine građana Brčko distrikta BiH.

Portal Žurnal je pisao da Kadrićev brat, snaha, sestra, supruga… rade u javnom sektoru, a čak su se i Kadrićeve želje glede radnog mjesta supruge ispunjavale.

Kadrić je u martu prošle godine smijenjen te je na njegovo mjesto došao Zijad Nišić (SBiH), koji je najavio borbu protiv korupcije, te realiziranje kapitalnog budžeta.

Zijad Nišić po struci je ljekar i članovi njegove uže porodice su također iz medicinske struke i na budžetu su. Ali za Nišića u tome nema ništa sporno i to nije nepotizam, kaže, u pravom smislu te riječi:

“Moja supruga je oftamolog, jedan od tri oftalmologa u Brčkom. Sin je završio Medicinski fakultet, s prosjekom ocjena 8,5. Bio je na birou šest mjeseci, zaposlen je sada u JZU Brčko. Kćerka mi je stomatolog i radi u Domu zdravlja kao volonter”, objašnjavao je Nišić za Žurnal.

Brat Zijada Nišića, Mensur Nišić je prozvan kao “vječiti član upravnih odbora”. Zaposlen je kao stručni saradnik u Direkciji za finansije, s osnovnom platom u iznosu od oko 1.940 KM.

InfoRadar je još u februaru prošle godine objavio da Brčko distrikt izdvaja 100.000 maraka za koncert narodnjačke zvijezde iz Srbije Ace Lukasa i prateći dernek za dan Distrikta 7. marta ove godine. U raspisanom tenderu ova stavka je navedena kao “nabavka usluga za potrebe Kancelarije gradonačelnika Eseda Kadrića”. Na osnovu kojih kriterija je izabran baš Lukas nije poznato ni do danas.

Podsjetimo da je InfoRadar objavio i to da je Ured za reviziju javne uprave i institucija u Brčko distriktu BiH utvrdio niz nepravilnosti kada su u pitanju famozni ugovori o posebnim poslovima u javnim institucijama Distrikta.Više  pročitajte na missbih.ba.

Nije obezbijeđena transparentnost prilikom izbora angažovanih lica, nije osiguran nadzor i praćenje njihovih ostvarenih rezultata, niti su podneseni izvještaji o izvršenoj analizi i ocjeni o efikasnosti i efektivnosti obavljenih posebnih poslova.

Podsjetimo da je InfoRadar pisao i o nabavci Vlade Brčko Distrikta za potrebe Policije Brčko distrikta te je kupila sedam motornih vozila (patrolnih i civilnih) za 353.846,15 KM bez poreza.

Sukob interesa

Iako je okvirni datum pokretanja postupka bio planiran 31. maja 2023. godine, postupak je pokrenut tek pet mjeseci poslije, odnosno 18. oktobra prošle godine. Portal Pratimo tendere ovoj nabavci je dodijelio crvenu zastavicu, što predstavlja visok stepen rizika na korupciju i druge zloupotrebe.

Treba svakako spomenuti da je Brčko distrikt prvi dio BiH u kojem je donesen Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Admira Mujić, predsjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta BiH je u intervjuu za InfoRadar kazala da je Komisija tokom 2023. godine pokrenula 75 postupaka protiv nosilaca javnih funkcija u Distriktu zbog kršenja odredbi zakona po raznim osnovama.

U 44 slučaja su izrečene sankcije u kojim je 28 funkcionera kažnjeno opomenom, 13 sankcionisano obustavljanjem dijela naknade, po jedno lice novčanom kaznom od 1.0003.000 i 4.500 KM te jednim prijedlogom za razrješenje s javne funkcije.

Sa javne funkcije je u martu prošle godine smijenjen i Esed Kadrić a njegovu smjenu su izglasali NiP, SDP, SBB i SBiH. Kao razlog za to su naveli da nisu zadovoljni ukupnim stanjem u ovom gradu. Smjenu su podržali i SNSD i HDZ koji su ranije podržavali Kadrića.

Ni nova vlast nije donijela promjene na koje se čekalo. Nišiću se zamijeralo to da se posvetio samopromociji i slikanju a ne poduzimanjem određenih mjera na prevenciji stvarnih problema građana, dok su ostali bitni poslovi prepušteni Šefu Kabineta Nedimu Hamzabegoviću koji se navodno ne snalazi baš najbolje ili ima neke druge ciljeve suprotne od Gradonačelnika Nišića.

(INFORADAR.BA)

Idi naVrh

Don't Miss