FOČA: Kako je načelnik Milan Vukadinović vidio opštinu prije četiri godine, a gdje je ona sada?

23.09.2024.

Pošto je aktuelni načelnik Foče 2020. godine u svom obraćanju biračima govorio da im ne baca maglu u oči danas četiri godine kasnije, istraživali smo prema obećanom i urađenom koliko je tačna njegova tvrdnja. Milan Vukadinović, inače kadar SNSD-a, je ponovo kandidat za načelnika opštine Foča, prenosi MISBIH

FOČA –  “Ne bacam maglu u oči biračima. Kampanja nije populistička niti mi je fokus lična promocija. Fokus rada stavljam na potrebe običnog čovjeka”, tako je u novembru 2020. godine govorio sadašnji načelnik opštine Foča Milan Vukadinović, kada se pojavio kao kandidat za tu poziciju.

Danas, četiri godine kasnije, Vukadinović, inače kadar SNSD-a, je ponovo kandidat za načelnika opštine Foča, istraživali smo prema obećanom i urađenom koliko je tačna njegova tvrdnja.

Naime, pred lokalne izbore 2020. godine Milan Vukadinović je navodio da je okosnica njegove kampanje razgovor sa građanima. Važna pitanja koja je građanima predstavljao kao realno rješiva podijelio je u više cjelina – infrastruktura, privreda, sport i omladina, penzioneri i oblast turizma.

Ograđivanje od predizbornih tvrdnji

U svom predizbornom predstavljanju, Vukadinović se većinom ograđivao od tvrdnji da će nešto uraditi. Umjesto toga više je govorio kako će se truditi da nešto bude urađeno, ali bez navođenja preciznih rokova do kada bi nešto trebalo biti promijenjeno na bolje.

Tako je, primjera radi, u svom predizbornom predstavljanju 2020. godine govorio da će se truditi da Foča dobije status grada. Foča danas ima status opštine.

Biće i boljih puteva nekada, intervenisaće za nas

Kao najvažnije infrastrukturno pitanje Vukadinović je navodio putnu komunikaciju i magistralne puteve prema Sarajevu, Tjentištu i  Šćepan Polju, ka Crnoj Gori.

Pošto pomenuti putni pravci nisu u nadležnosti opštine Foča, Vukadinović je isticao kako će intervenisati kod nadležnih institucija i Puteva Republike Srpske da krenu u rekonstrukciju pomenutih putnih pravaca.

Dalje je navodio da je ta rekonstrukcija izvjesna, jer je obuhvaćena ranije dogovorenim projektima Vlade Republike Srpske i Srbije.

Inače, izgradnja bolje putne komunikacije se godinama ponavlja kao obećanje i u Foči kao i u ostalim opštinama i gradu istočne Hercegovine.

Magistralni put Foča – Šćepan Polje decenijama na čekanju

Primjera radi magistralni put Foča – Šćepan Polje zbog svog značaja godinama je i državna tema. Više od trideset godina građani Bosne i Hercegovine i Crne Gore čekaju na njegovu obnovu, a kakvi su uslovi puta najbolje govore izjave pojedinih vozača koji ga opisuju kao “put iz pakla”.

Ukupna dužina puta je malo više od 45 kilometara, s tim da se u Republici Srpskoj nalazi 20,2 kilometra, a u Crnoj Gori 25,4 kilometra.

Još 2020. godine, kako su prenijeli mediji, iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske rekli su da ukoliko ne bude većih zastoja u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i obezbjeđivanju sredstava, izgradnja puta Foča – Šćepan Polje trebalo bi da počne najranije polovinom 2021. godine.

Ipak, slučajno ili ne radovi, su sačekali narednu izbornu godinu, pa je tako tada srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u septembru 2022. godine ozvaničio početak rekonstrukcije dijela magistralnog puta od Broda na Drini ka Šćepan Polju.

Do sada je urađeno oko pet kilometara ovog puta, a priča o drugoj fazi rekonstrukcije preostalog puta aktivirana je prethodnih mjeseci.

Tako je krajem juna predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao da je Republika Srpska spremna da se krene u drugu fazu realizacije memoranduma sa kineskom korporacijom za puteve i mostove (CRBC) kako bi radovi na rekonstrukciji dijela magistralnog puta Foča – Šćepan Polje mogli što prije da počnu.

Ipak, radovi neće početi ove izborne godine. Mogli bi da počnu za godinu dana, makar je to istaknuto u julu na sastanku ministara saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića i ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edina Forte.

S druge strane, ono što je u nadležnosti opštine, a što ometa normalan život stanovnika Foče jesu komunalna pitanja. Za neka od njih je Vukadinović kao kandidat za načelnika smatrao da se moraju završiti.

 “Moramo završiti rekonstrukciju kanalizacione mreže sa ugradnjom kolektora i prečišćivača”, govorio je Vukadinović 2020. godine.

Prema informacijama koje smo mi dobili od mještana Foče, iako je rađeno na rekonstrukciji kanalizacionih mreža, nisu urađeni prečišćivači.

Još jedno u nizu moranja koje je Vukadinović 2020. godine predstavljao građanima, jeste i to da s Elektroprivredom Republike Srpske i Elektro prenosom Bosne i Hercegovine moraju dogovoriti dvostrano rješavanje napajanja električnom energijom ove opštine.

Šta se po tom pitanju događalo nismo saznali od načelnika, ali kako su nam rekli neki od građana Foče to je i dalje neriješeno pitanje.

Kao jedan od glavnih ciljeva našla se izgradnja nove deponije, međutim do sada ni ovaj problem nije riješen, iako je još uvijek glavna deponija u Foči izgubila upotrebnu dozvolu 2015. godine.

Deponiji smeća Babin potok (Foto: Fočanske novosti)

A kako smo čuli od nekih stanovnika Foče sporna je i nova lokacija deponije koja bi trebala da bude na samo 800 metara od pješčanih piramida kraj Foče, koje su jedinstveni turistički birer ovog kraja.

Naime, odluku o lokaciji nove deponije je donijela Skupština Opštine Foča u decembru 2023. godine, usvajanjem prijedloga izvršne vlasti da deponija bude postavljena na pomenutoj lokaciji.

Među planovima predstavljenim građanima 2020. godine, Vukadinović je imao i rekonstrukcija gradskog trga, modernizaciju gradske pijace, ali i pravljenje javne garaže i parking prostora.

Od navedenog, urađena je rekonstrukciju gradskog trga i modernizacija gradske pijace.

Na nekoliko lokacija napravljena su parking mjesta rušenjem starih garaža, nasipanjem ili asfaltiranjem prostora, ali još uvijek nije počela izgradnja javne garaže.

Doduše, Vukadinović je i 2020. godine za pravljenje javne garaže i parking prostora rekao da će biti riješen, ukoliko to finansijske mogućnosti budu dozvoljavale, pa se i tada mogao naslutiti ovakav ishod.

Kao nešto izvjesnije te 2020. godine Vukadinović je predstavljao da će se na platou ispred vrtića graditi dvije zgrade za mlade bračne parove, višečlane porodice i kadrove sa tamošnjih fakulteta.

Iako najavljivane 2020. godine, pomenute zgrade još nisu izgrađene. Doduše, u toku je izgradnja zgrade za mlade bračne parove, koja će imati pedeset stanova, a prema očekivanjima predstavnika opštine biće useljiva naredne godine.

Po pitanju privrede Vukadinović je 2020. godine građanima obećavao da će uvesti  poreske olakšice za sve koji zapošljavaju radnike i za one koji budu otvarali pogone u ovoj opštini.

Tako je Vukadinović govorio da se industrijskim zonama mora posvetiti puna pažnja te da se mora riješiti voda, putnu komunikacija i rasvjeta. Međutim, kako nam kažu građani Foče, u nekim dijelovima još uvijek su prisutni ovi problem.

Od pomoći privrednicima u prethodne četiri godine zapazili smo neke od podsticaja i dodjela sjemenskog materijala.

Za mlade i penzionere posebno poštovanje – Uvećane stipendije 10 KM i izgradnja staračkog Doma

Vukadinović se u svom predizbornom obraćanju 2020. godine potrudio da se ne osjete zapostavljenim ni mladi, ali ni penzioneri.

Pored povećanja budžeta za sport, Vukadinović je tako naveo da  moraju revitalizovati i graditi sportsku infrastrukturu. U svojim predizbornim obraćanjima naveo je i više terena koji trebaju biti urađeni, neki od njih su završeni ili se završetak očekuje u ovoj godini.

Nije izgrađen sportski centar između zgrade studenstskog doma i novog dječijeg vrtića koji je takođe među planovima pominjao Vukadinović kao kandidat za gradonačelnika.

Ako se mladi nisu zadovoljili prethodno nabrojanim planovima i intervencijom, Vukadinović je za njih namijenio još ponešto.

Tako je najboljim đacima i studentima generacija obećao obezbijediti “minut” slave.

Naime, rekao je da će na dan opštine biti nagrađeni prigodnim poklonima, a njihove slike će istaći na bilbordima u gradu.

Kako je obećao, fotografije najboljih fočanskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata, uz natpis „Ponos Foče“ bile su postavljene već naredne godine na bilbordu u ulazu u opštinu Foča.

Zbog tog poteza pojedini portali su tada Vukadinovića nazvali i pobjednikom dana.

Takođe 2021. godine studentske stipendije za student prve godine su povećane za 10 KM i sa uvećanjem iznosile su 90KM.

Vukadinović kao kandidat za gradonačelnika nije zaboravio ni najstarije sugrađane.

Obećavao je tada i da će postojeći Dom penzionera urediti, ali i da im je u planu formiranje staračkog doma u Miljevini.

Do sada nije formirao starački dom u Miljevini, ali je ponovo aktivirana ova priča, a radovi su počeli u maju ove godine.

Rok za završetak radova je 365 radnih dana.

Turizam je još jedna oblast kojoj je kao tadašnji kandidat za načelnika posvetio posebnu pažnju.

Kao jedan od tadašnjih ciljeva, Vukadinović je navodio i kako bi područje iznad kanjona Tare trebalo proglasiti parkom prirode.

To se i desilo 2022. godine odlukom Vlade Republike Srpske I taj pojas je nazvan Park prirode “Tara”.

Građani su Vukadinoviću zamjerali i to što je dozvolio da zbog Rudnika mrkog uglja rijeka Bistrica povremeno postaje Crnica, kako je nazivaju u posljednje vrijeme.

Pored toga, Vukadinoviću se zamjera i izostajanje reakcije povodom aktuelne izgradnje minihidroelektrana na rijekama Jabušnica, Sastavci i Sutjeska u Nacionalnom parku Sutjeska.

Mještani sela Izgori, ekološki aktivisti, ali i ljubitelji prirode za naš portal su govorili da neće dozvoliti dalje uništavanje prirodnih ljepota i bogatstava rijeke Sutjeske.

Direkt portal je pisao i o tome kako je Opština Foča namjestila tender za izradu šumskoprivredne osnove za private šume na svom području. Tender je dobila, kako smo i najavili, firma “Šuma plan”.

Željeli smo da o svim započetim i nerealizovanim projektima razgovaramo sa načelnikom Foče Milanom Vukadinovićem, ali iz njegovog kabineta do objave ovog teksta nisu stigli odgovori na naša pitanja.

(DIREKT-PORTAL.COM)

Idi naVrh

Don't Miss