POLITIKA I SPORT U BIH: Niski udarci tu se ne sude

21.09.2024.

Na izborima u oktobru golmani, sudije, košarkaši, nogometaši, bivši reprezentativci, jedna džudistkinja

Piše: Z.L.

Za razliku od prošlih izbora, izgleda da su najveće stranke u BiH ove godine animirale manje poznatih sportaša i sportašica za svoje liste nego što im je to bio običaj do sada. Naime na oktobarskim izborima 2024. ističu se šest poznatih sportaša od kojih je samo 1 žena.

Karatista bez mandata

Tu je Denis Muhović (SDA), bivši prvak Evrope u karateu, koji je treći na listi u Općini Ilidža za općinsko vijeće. Muhoviću ovo nije prvi ulazak u politiku, još od lokalnih izbora 2012. godine je redovno na listama Stranke demokratske akcije što za Kanton Sarajevo, što za Općinsko vijeće Novog Grada. Do ovih izbora nije osvojio niti jedan mandat.

Izborni plakati Denisa Muhovića sa prethodnih i ovogodišnjih lokalnih izbora

Legendardni rukometni golman reprezentacije BiH Enid Tahirović (SDP) je 22 na SDP-ovoj listi za Novi Grad. Tahirović je također poznato lice na lokalnim izborima obzirom da je 2018. i 2020. bio na SDP-ovoj listi za Skupštinu Kantona Sarajevo, odnosno za Općinsko vijeće Novi Grad. Nije osvojio niti jedan mandat, ali je rješenjem Vlade FBiH imenovan 2023. za direktora Emiran Studentskog doma -Univerzitetskog hotela u Sarajevu.

Enid Tahirović na lokalnim izborima 2018 i 2020 godine

Sadikovska i Snaga naroda

Višestruka prvakinja Bosne i Hercegovine u džudou, prvakinja Balkana i reprezentativka, još uvijek aktivna sportašica Dijana Sadikovska je peta na listi Isakove Snage Naroda u Zenici. Povezana je sa porodicom Isak i preko svog redovnog posla. Naime od 2010. godine zaposlena je u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici a kojim upravlja direktor Rusmir Isak. U politiku je odlučila ući, kako je kazala, na predizbornom mitingu “zbog naše djece”.

Moj fokus će biti sport, svi vam obećavaju neke projekte, ali niko ne misli na našu djecu – kategorična je Sadikovska.

Bivši košarkaš KK Bosna Samir Avdić je nosilac NiP-ove liste u Općini Novi Grad. Avdić je bio ministar sporta u Kantonu Sarajevu od 2021-2023. a trenutno je zamjenik gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić. Prethodno je još davne 2012. godine kako pišu mediji Samir Avdić bio kandidat za Općinsko vijeće Novog Sarajeva na listi SDA, što se nekako, s vremenom, izgubilo iz zvaničnih biografija.

Dizač tegova Sejfo Šehović je najpoznatiji kao najstariji aktivni dizač tegova u BiH (64 godine) sa velikim brojem medalja i pehara. Trenutni vijećnik u općini Stari grad, ove godine je nosilac NES BiH liste za ovu općinu.

Golman Krupe cilja na Skupštinu Banja Luke

U Republici Srpskoj vrijedi pomenuti Mladena Ilića koji je na ovim oktobarskim izborima kandidat SNSD-a za odbornika u Skupštini Banja luke. Ilić je prije političke sportsku karijeru gradio kao golman FK Krupe, Borca iz Banja Luke i Kozare iz Gradiške. Na lokalnim izborima 2020. u Banja Luci izabran je za odbornika u skupštini grada, 2021. za predsjednika Skupštine grada Banja Luka na što je podnio ostavku godinu poslije kad je prihvatio mandat narodnog poslanika. Nakon opštih izbora u oktobru 2022, izabran je direktnim mandatom za Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Što i naš kanton veliki spektakl

Jednog dana im′o ne bi

Da i predsjednik šampiona

Na konak zovne sebi

Na predhodnim lokalnim i općim izborima u Bosni i Hercegovini na listama su se češće pojavljivala imena bivših košarkaša i košarkašica, džudista i džudistkinja, fudbalera…sa različitim uspjehom. Jedna od najboljih košarkašica u historiji Razija Mujanović u ime Koalicije država (Mirsad Hadžikadić-Platforma za progres-NB) na izborima 2022. godine za Parlamentarnu skupštinu BiH nije osvojila mandat.

Kako je Kerla završila u politici?

Nasuprot Mujanovićke, Bibija Kerla, legendarna brzoklizačica, je imala prilično plodonosnu političku karijeru. “Glavni krivac” što se našla u politici je njena rahmetli majka Mejra koja joj je rekla:

Bibo, sve živo si probala u životu i bila si uspješna, što se ne oprobaš u politici.

Kerla: Izabrala politiku da ispuni majčinu želju

Kerla je izabrala DF jer je kaže njena majka to predložila obzirom da je “strašno voljela Željka Komšića.” Osvojila je mandat 2014. za zastupnicu u Skupštini Kantona Sarajevo kao i 2018. Njen kompenzacijski mandat na izborima 2022. Predstavnički dom Parlamenta FBiH CIK je dodijelio drugom kandidatu kako bi ispunili nacionalni balansza tu glasačku jedinicu.

“Živopisni” Zildžić

Kickboxer Salko Zildžić u svojoj političkoj karijeri bio je zastupnik SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona (2006. – 2010.), te zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH od 2018. do 2022. Njegova politička karijera je bila više poznata po hapšenjima jer prelazi državnu granicu sa pištoljem, nasilju prema stranačkim i drugim kolegama na sjednicama, te živopisnom govoru – visokog predstavnika BiH je opisivao kao fašistu, Dinu Konakovića kao idiota a menstrualnom siromaštvu se javno ismijavao.

Igor Stojanović, bivši košarkaš, u 49. godini života može se nakon sportske pohvaliti i dosta bogatom političkom karijerom. Pored pozicija savjetnika direktora ZOI 84, savjetnika Federalnog ministra pravde i direktora košarkaških reprezentacija BiH, imao je i mandate u Općinskom vijeću Centar i Gradskom vijeću Sarajeva. Danas obnaša funkciju potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog Naroda. Svoju karijeru u politici gradi kao član stranke SDP.

Stojanović: Nakon sportske i politička karijera

Konaković – od koša do MVP

Naravno, scena sportista u politici bila bi nepotpuna bez Elmedina Konakovića (NIP).

Kako piše CIN u politiku ulazi 2004. kao član Stranke demokratske akcije (SDA) i te godine je izabran u Općinsko vijeće Općine Centar Sarajevo. Na lokalnim izborima 2008. godine kandidovao se za načelnika Općine Centar, ali nije izabran. Dvije godine kasnije ulazi u Skupštinu Kantona Sarajevo (KS) i postaje predsjednik Kluba poslanika SDA. Nakon Općih izbora 2015. imenovan je za premijera KS. Početkom 2018. podnio je ostavku na sve stranačke funkcije i izašao iz SDA, a potom je smijenjen sa pozicije kantonalnog premijera. Tad osniva stranku Narod i pravda, i pred kraj godine, na općim izborima je osvojio novi poslanički mandat i biva izabran za predsjedavajućeg Skupštine KS. Istovremeno je delegiran u Dom naroda Parlamenta FBiH. U januaru 2020. je smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg, a 2023. je imenovan za ministra vanjskih poslova BiH.

Bivši kapiten fudbalske reprezentacije Vlatko Glavaš (DF) je na izborima za Parlamentarnu skupštinu povjerenje dobio od 5405 glasača. Mandat poslanika u Predstavničkom domu BiH BiH obavljao je u periodu 2018. – 2022. godine kao član stranke DF.

“Traca” u aferi koja je potresla SDA

Sabahudin Delalić, bivši kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci je također još od 2012. na listama SDA. Bivši je predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a 2014. preuzima dužnost zastupnika u Skupštini KS. Delalić napušta SDA napustio je zbog afere “Snimak”.

Delalić: Bivši kapiten u skandaloznom snimku

On je bio jedan od učesnika u razgovoru i spominje se kao “Traca” na snimku koji je na Facebooku objavio Semir Efendić, a nakon čega je u SDA nastala afera koja je rezultirala ostavkom Asima Sarajlića na sve stranačke funkcije.

Knežević osvojio 99 glasova

Ne tako uspješni na predhodnim izborima bili su također bivši fudbaleri Petar Jelić i Nemanja Knežević. Jelić je sin nekadašnjeg predsjednika RS-a, pokojnog Milana Jelića dok je Nemanja Knežević bivši fudbaler Sutjeske, Radnika i Slavije, sin komandanta jedinice “Bijeli vukovi”.

Knežević je na izborima 2022. osvojio 99 glasova, od čega 56 u rodnim Palama.

Podsjetimo, na ovogodišnjim lokalnim izborima učestvuje 110 političkih stranaka, 386 kandidata je za (grado)načelničke pozicije.

Više od 25.700 kandidata_kinja će se boriti za mjesta u parlamentima lokalnih zajednica.

Očekivani troškovi izbora su 9,7 miliona EUR. Od 386 kandidata za načelnike i gradonačelnike u BiH, samo je 29 žena odnosno 7,5%.

Idi naVrh

Don't Miss