LAKTAŠI: Grad “Igokee” i namještenih tendera

21.09.2024.

Laktaši su prije dvije godine dobili status grada, iako nisu ispunjavali uslove. Tada su imali 30.000 stanovnika, a prema važećim zakonima, status grada mogu dobiti opštine koje imaju najmanje 50.000 građana. U inicijativi za dobijanje statusa grada, kao opravdanje je naveden privredni razvoj, kao i stopa zaposlenosti. Ipak, iza svega se zapravo krije novac, jer dobijanjem statusa grada, Laktaši su dobili pristup fondovima EU namijenjenim za razvoj lokalnih zajednica

LAKTAŠI – Jedna od prvih asocijacija na Laktaše svakako je Košarkaški klub „Igokea“ koji suvereno vlada košarkom RS i nema skoro nikakvu konkurenciju. Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport u 2010. godini, dva puta je isplatilo Košarkaškom klubu „Igokea“ po 250.000 KM. Televizija BN podsjeća da je u tom periodu predsjednik Vlade RS bio Milorad Dodik, prvi čovjek KK „Igokea“, ujedno i predsjednik SNSD-a, stranke kojoj je pripadao i tadašnji ministar za porodicu, omladinu i sport, piše MISBIH.

Poznato je da je KK “Igokea“ imala povlašten položaj u budžetima velikog broja republičkih i lokalnih institucija, javnim i privatnim preduzećima, bankama i sl. u višemilionskim iznosima. „Gerila“ je ranije pisala tekst u kojem se, između ostalog, tvrdi da ovaj košarkaški klub ima apsolutno privilegovan status u ovoj opštini u odnosu na ostale laktaške klubove.

Notarka sa novčanom kaznom

Najmanje šestero notara u BiH je tokom prethodnih nekoliko godina osuđeno zbog nesavjesnog rada, falsifikovanja isprava i ugrožavanja sigurnosti, a među njima je i notarka Milka Đaković iz Laktaša.

Ona je 2018. godine osuđena na novčanu kaznu od 4.000 KM, zbog sprečavanja dokazivanja krivičnog djela. Naime, odlučila je da Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) ne dostavi podatke o prometu nekretnina u koje su bili uključeni tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i njegova supruga Snježana.

Prema pisanjau N1, SIPA je tada po nalogu Tužilaštva BiH, istraživala Dodika zbog sumnje na pranje novca, a Đaković je kod sebe imala ugovor o zamjeni nekretnine i punomoć za kupoprodaju nekretnina u Srbiji, ali je odlučila da ih neće dostaviti istražiocima.

Umjesto toga je obavijestila Dodika da se vodi istraga protiv njega te da će ona ugovor „skloniti da im ne bode oči“.

„Dodik je moj klijent, ne samo on nego kompletna porodica. Rekla sam mu šta su tražili, šta sam dala“, rekla je tada Đaković za Centar za istraživačko novinarstvo.

Ona nije bila suspendovana tokom suđenja niti je protiv nje vođen disciplinski postupak zbog presude. Tvrdi da nije učinila nikakvo krivično djelo te da je sve priznala da bi se poštedjela sudskog postupka i nagodbom dobila novčanu kaznu „jer upravo kao profesionalac, znala sam da ne može da se reflektuje ni na šta što se tiče dalje odgovornosti ili rada mene kao notara“.

Naime, po Zakonu o notarima RS novčana kazna nije razlog za otkaz. Iako je odbijanje davanja dokumenata na zahtjev nadležnog organa teži disciplinski prekršaj koji se može kazniti novčano ili otkazom, Notarska komora RS nije reagovala jer kažu da to od njih nije tražilo Ministarstvo pravde koje je tvrdilo da o presudi ništa ne zna. Presuda je, kaže Đaković, 2021. godine izbrisana iz kaznene evidencije.

Za tenderske favorite uvijek ima posla

Grupa ponuđača, predvođena građevinskim preduzećem „Gradip“ iz Prnjavora, dobila je sedam miliona maraka vrijedan posao izgradnje srednjoškolskog centra u Laktašima, iako je ponuda koju su dostavili iznosila 1,3 miliona maraka više od procijenjene vrijednosti ugovora.

„Gradip“ je često jedini ponuđač u javnim nabavkama te lokalne zajednice, pa je tako bilo i u slučaju dogradnje osnovne škole u Klašnicama, početkom 2022. godine, kada je cijena posla na osnovu dodatnih radova porasla za preko 300.000 maraka, dok su tenderski uslovi bili takvi, da je svaka konkurencija ovom ponuđaču bila unaprijed isključena.

Situacija je bila potpuno drugačija, u slučaju rekonstrukcije gradskog trga, jer se u tom slučaju pojavila konkurencija. Međutim, ni to nije predstavljalo prepreku da favorizovani ponuđač dobije još jedan unosan posao. Tada je gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić poništio postupak javne nabavke. Kao razlog poništenja u gradonačelnikovoj odluci se navodi da su cijene svih prihvatljivih ponuda, koje je komisija za javne nabavke primila, „znatno veće od obezbijeđenih sredstava za ovu javnu nabavku“.

Riječ je o tri prispjele ponude od kojih su samo dvije razmatrane kao prihvatljive, dok je ponuda koju je dostavila grupa ponuđača predvođena firmom „GIFA Consulting“ iz Banjaluke, ocijenjena kao neprihvatljiva, jer ovaj ponuđač nije uredno dostavio traženu dokumentaciju o uspješno realizovanim ugovorima.

Od preostale dvije ponude najniža je bila ona koju je dostavio „Gradip“ iz Prnjavora i ona je iznosila 659.204 KM bez PDV-a. Ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a procijenjena je na 427.350 maraka.

Kako piše „Impuls“, nakon poništenja zbog previsokih cijena ponuda, pokrenut je novi postupak javne nabavke. Članom 69 Zakona o javnim nabavkama, predviđeno je da ugovorni organ poništava proceduru javnih nabavki, ukoliko se ispostavi da su „cijene svih prihvatljivih ponuda znatno veće od osiguranih sredstava za predmetnu nabavku“.

U susret ponuđačima

Međutim, ugovorni organ je u ovom slučaju odlučio da izađe u susret ponuđačima. Tako je u ponovljenom postupku javne nabavke ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a povećana za blizu 70.000 maraka, pa je ovaj put iznosila 495.726 KM.

„Gradip“ je ovaj put korigovao cijenu ponude tako što je spustio iznos za 64.000 maraka, tako da je konačan iznos  594.792 KM.

Ista kompanija je uskoro dobila i znatno unosniji posao u ovom gradu. Izgradnja srednjoškolskog centra u Laktašima povjerena je upravo grupi ponuđača predvođenoj „Gradipom“. Zapravo oni su jedini dostavili ponudu za ovu javnu nabavku, pa usljed nedostatka konkurencije nije bilo dileme ko će dobiti ovaj posao.

Bez obzira na to što se na tender prijavio samo jedan ponuđač, objavljivanje ko je dobio posao prije nego što se procedura javne nabavke okonča je nedopustiva. Tako bar tvrde poznavaoci procedura javnih nabavki.

„Iako se radi o jednom ponuđaču, procedura nije bila okončana, mogla je uslijediti žalba ili se utvrditi neka nepravilnost, zbog koje ne bi mogao dobiti posao, zbog čega je objavljivanje rezultata javne nabavke prije nego što je procedura okončana nedopustivo“, smatra Slobodan Golubović, urednik portala „Pratimo tendere“ za Impuls portal.

Unosan posao od grada

Grupa ponuđača predvođena „Gradipom“ je početkom 2022. godine dobila jedan unosan posao od grada Laktaša. Za tender za dogradnju osnovne škole u naselju Klašnice niko osim ove grupe nije bio zainteresovan. Dakle, u ovom slučaju nije došlo do poništenja nabavke, iako je cijena jedine i najniže ponude za skoro 470.000 maraka veća od procijenjene vrijednosti. Još je interesantnije zašto se za ovako unosan posao javio samo jedan ponuđač.

Uvidom u evidenciju javnih nabavki, „Impuls“ piše da je jasno da na ovom području, uz ovakve uslove, „Gradip“ nije mogao imati nikakvu konkurenciju, odnosno da su uslovi precizirani na način da je konkurencija u startu eliminisana. Ispostavilo se da su na školi u Klašnicama potrebni i dodatni nepredviđeni radovi pa je „Gradip“, početkom septembra 2022. godine, dobio i dodatni posao na dogradnji ove škole, vrijedan gotovo 300.000 maraka. Posao je sklopljen po principu direktne pogodbe, pa je „Gradip“ opet ostao bez konkurencije.

(eTRAFIKA.NET)

Idi naVrh

Don't Miss