KPZ MOSTAR PREKRŠIO ZAKON: Zatvorenike u bolnici liječili bez ugovora

18.09.2024.

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici plaćeno 23.271 KM bez raspisivanja javne nabavke. Zakon o javnim nabavkama je višestruko prekršen

Piše: A. DUČIĆ

Kazneno-popravni zavod Mostar prekršio je Zakon o javnim nabavkama BiH tako što za usluge bolničke zdravstvene zaštite sekundarnog nivoa, koje su lani iskazane u iznosu od 23.271 KM, a odnose se na zdravstvene usluge pružene osuđenim i pritvorenim licima u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, uopće nije potpisao ugovor s ovom bolnicom.

Zdravstvene usluge

Također, nije proveden ni postupak javne nabavke. Kako su ustanovili federalni revizori, KPZ Mostar je u 2023. godini izvršio nabavku usluga bolničke i zdravstvene zaštite sekundarnog nivoa u iznosu od 23.271 KM, bez provođenja postupka javne nabavke iz dijela Aneksa II i zaključenih ugovora, kao i bez objave obavještenja o dodjeli ugovora, što je u suprotnosti sa odredbama člana 8. Zakona o javnim nabavkama BiH.

Inače, Mostar trenutno rukovodi direktor Ivan Lončar, imenovan je na period od četiri godine, počevši od 17. novembra 2023. godine nakon što je razriješen dotadašnji direktor Mario Marić. Zamjenica direktora je Edita Hadžajlić, imenovana na period od četiri godine, počevši od 8. septembra 2023. godine, a razriješen je dotadašnji zamjenik direktora Mujo Trebović.

Dodatno, ustanovili su da su direktni postupci KPZ-a Mostar u iznosu od najmanje 41.227 KM provedeni bez planiranja u planu nabavki ili donošenja posebne odluke o pokretanju postupka nabavke, što nije u skladu sa članom 17. Zakona.

U postupcima nabavke usluga grijanja i nabavke lijekova nije objavljen izvještaj o provedenom postupku nabavke, što je u suprotnosti sa članom 75. Zakona. Nabavka usluga bolničke i zdravstvene zaštite sekundarnog nivoa iz Aneksa II u iznosu od 23.271 KM vršena je bez zaključenih ugovora, kao i bez objave obavještenja o dodjeli ugovora – naveli su revizori.

Očitovanje KPZ-a

Iz KPZ-a su se po ovom pitanju očtiovali navodeći da za nabavku usluga zdravstvene zaštite za koje nisu potpisivani ugovori navedeno je da su ove usluge nabavljane isključivo od javnih zdravstvenih ustanova na području grada Mostara. Međutim, revizori su odgovorili da je članom 8. Zakona o javnim nabavkama propisano da se za dodjelu ugovora koji za predmet javne nabavke ima usluge iz Aneksa II primjenjuju odredbe koje se odnose na opće principe, pripremu tehničke specifikacije, period na koji se zaključuje ugovor, pravnu zaštitu, objavu obavještenja o dodjeli ugovora i dobrovoljno ex ante obavještenje o transparentnosti. KPZ Mostar nije postupio u skladu sa navedenim zakonskim odredbama.

Također, ustanovili su i da postupak nabavke radova „Nastavak izgradnje Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog i poluotvorenog tipa u Mostaru – objekti Lamela A, Lamela B i Lamela C“, ukupne vrijednosti 4.999.995 KM sa PDV-om, po ugovoru zaključenom 14. 2. 2022. godine nije okončan u ugovorenom roku.

KPZ Mostar nije adekvatno proveo planiranje ove nabavke, jer nisu u potpunosti obezbijeđena dovoljna sredstva i uslovi za njenu realizaciju, što je imalo za posljedicu da su ugovoreni rokovi prolongirani za najmanje 18 mjeseci, a radovi još uvijek nisu završeni. Navedeno nije u skladu sa odredbama zaključenog ugovora i principom efikasnosti utvrđenim Zakonom. U revidiranim otvorenim i konkurentskim postupcima nabavki nije nam prezentovana dokumentacija na osnovu koje bi se uvjerili da je ugovorni organ vršio prethodnu provjeru tržišta i sačinio pisanu zabilješku o svim radnjama i postupcima i uložio je u spis, što nije u skladu sa članom 14a. Zakona – navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Idi naVrh

Don't Miss