KAKO SE TRGUJE LAŽNIM DIPLOMAMA U BIH „Profa moj, je li gotovo?“

05.09.2024.

Rektori, profesori fakulteta i njihovi posrednici uhapšeni u akciji “Klaster” na području Banjaluke, Mostara i Brčkog, zbog trgovanja falsifikovanim diplomama, “poslovali” su vrlo ležerno po uhodanoj šemi po kojoj su prodavali diplome medicine, prava, zaštite na radu, šumarstva, ekonomije i brojnih drugih zvanja

Piše: Andrijana PISAREVIĆ

Kako se vidi u optužnici dugoj 50 stranica, oni su otvoreno dogovarali detalje prodaje diploma, fiktivnog polaganja ispita i odbrana diplomskih radova porukama i emailovima, koji su se kasnije našli i u dokaznim materijalima.

Prema onome što smo mogli da zaključimo iz optužnice koju je portal Capital dobio na uvid, cijene lažnih diploma bile su u rangu polovnih vozila, a često su zavisile od “dužine studiranja”, odnosno da li će „diplomac“ zvanje po narudžbi steći za dva – tri mjeseca ili čak za devet mjeseci. Naplaćivali su od 3.500 maraka pa sve do 10.000 maraka, a do sada je utvrđeno da su inkasirali najmanje 370.000 maraka.

Zbog trgovine lažnim diplomama optužnicom je obuhvaćeno 15 fizičkih i šest pravnih lica koji se terete da su prodali najmanje 49 diploma osobama koje nisu studirale.

Zvijezde optužnice

Apsolutna zvijezda optužnice je rektor banjalučkog Nezavisnog univerziteta (NUBL) Zoran Kalinić, poznat i po tome da je nekada bio čak i kandidat za predsjednika Republike Srpske.

U stopu ga prati i suvlasnik Visoke škole za primijenjene i pravne nauke “Prometej” Banjaluka Dragan Ilić, gdje je diplomu stekao i Veljko Ražnatović, sin folk pjevačice Svetlane Ražnatović.

U ekipi koja je štancala i prodavala diplome kao polovna auta, našao se i v. d. rektora na Univerzitetu modernih nauka “CKM” i direktor na Visokoj školi “Union” Mostar Vladimir Stojanović, kao i rektor na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment “PIM” Banjaluka Dragan Đuranović.

Šlag na tortu: Kalinić pomogao Iliću da postane docent

Rektor Kalinić nije samo pomagao “diplomcima” nego i postdiplomcima, pa je takođe optuženom Draganu Iliću pomogao da se retroaktivno prijavi i da bude izabran u zvanje docenta za užu naučnu oblast menadžment.

Sva Ilićeva dokumentacija izdata je i ovjerena gotovo dva mjeseca nakon službeno evidentiranog podnošenja prijave i formiranja komisije za izbor u zvanje.

Optuženi su profesori fakulteta Denis Pračić (Union i Univerzitet modernih nauka Mostar), Mirko Tufegdžija i Vojislav Škrbić (PIM Banjaluka), Ljubiša Todorović (Prometej Banjaluka i CKM Mostar), Dragan Golijanin (Victoria international university Mostar, pravni nasljednik CKM).

Tu su i posrednici i zastupnici zaduženi uglavnom za “prljavi dio posla”, tačnije naplatu u komunikaciju sa “studentima” i “diplomcima” kojima su dostavljali već napisane radove i prezentacije, Vaso Pajić, Goran Lalović, Dušan Perić, Senad Sinanović, Ljubinko Dobraš, te Miodrag Tepić.

Neki od njih, poput Dušana Perića, imali su uredne pismene evidencije od koga su koliko naplatili za školarine, diplome, kao i šta su sve dogovarali. Tako je jedan diplomirani ekonomista u njegovoj evidenciji, diplomu stekao za 6.500 maraka, a da nikada nogom nije kročio na fakultet. U njegovom dosijeu, kao i u brojnim drugim, nema datuma upisa na semestralnim listovima, a podaci o položenim ispitima često su upisivani retroaktivno ili bez potpunih podataka.

Za sve diplome koje su do sada prodali, navodi se da će biti zatraženo poništavanje, ali nismo uspjeli da utvrdimo da li će osobe koje su ih kupile i lažirale stručnu spremu u procesu zapošljavanja biti takođe pozvane na odgovornost.

Tužilaštvo BiH u optužnici navodi da kupci diploma nisu učestvovali u procesu školovanja ili su bili u malom obimu, za šta navode da imaju preko 3.000 dokaza i 70 svjedoka, a oni koji su optuženi, terete se za krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, nedopuštenu trgovinu, falsifikovanje isprava i druga povezana krivična djela.

“Prelomili” sa rektorom Kalinićem

Među najzanimljivijim navodima u optužnici možda je komunikacija između Kalinića, Škrbića i Perića tokom 2021. godine kada im je biznis doslovno cvjetao, iz koje se vidi da su “studenti” po znanje i titule dolazili na benzinske pumpe i u hotele, a da su se posrednici “mučili” da im sve obezbjede.

Tako je Dušan Perić pisao Zoranu Kaliniću u SMS poruci raspitujući se za diplomu ekonomiste.

“Profa moj, izvinite što vas zamaran, da li je izrađena, potpisana diploma (ekonomija) kako bi sutra podigli? Hvala”, pisao je Perić da bi sutradan podigao diplomu ni manje ni više nego na jednoj banjalučkoj benzinskoj pumpi.

Da nije uvijek ni bilo lako da se “izganjaju papiri”, vidi se iz dalje prepiske između profesora i posrednika.

“Kada mi to dolazimo do glatkih papira? Nikada. Mi dolazimo samo sa mukom. Ima diploma da bude završena do septembra, reći ću mu ja večeras”, rekao je Škrbić Periću napominjući da su “prelomili” sa rektorom Kalinićem.

Perić kasnije odgovara da će “studentkinju” koja se namjerila da po ubrzanom postupku postane diplomirani vaspitač predšolske djece odvesti u studentsku službu i njima dole reći “da je sve dogovoreno sa Kalinićem, rektorom“.


“Pa da, sa rektorom. Reci 900, naplati, reci treba sprovesti diferencijalne, treću i četvrtu godinu. Ako budu pitali kada će biti završeno, reci da će biti brzo, za dva do tri mjeseca”
, rekao mu je Škrbić.

“Prometejevi” ekonomisti i PIM-ov menadžment

Visoka škola za primijenjene i pravne nauke “Prometej” Banjaluka optužena je da je naštancala gomilu ekonomista širom BiH, a suvlasnik Dragan Ilić da je sa profesorom Ljubišom Todorovićem omogućavao da “studenti” ispite polažu pismeno kod kuće, bez nadzora profesora, a odgovore dostave poštom.

Požrtvovani profesori ovog fakulteta pobrinuli su se da se saradnja sa studentima podigne na još viši nivo, pa su im dostavljali i gotove seminarske radove, a prepravljali su im i odgovore na pitanja u pismenim ispitima gdje su pogrešno prepisali.

Jedna “ekonomistkinja” koja je svoju diplomu platila 9.000 KM ipak je morala da uči. Ona je nakon retroaktivnog upisa četvrte godine, odabrana ispitna pitanja dobila od profesora i to unaprijed da se, zna se, adekvatno pripremi za polaganje. Dobri rektor kasnije je studentkinju obavijestio da je odbranila diplomski rad, ali je bio zabrinut što nije došla na odbranu pa je pozvao da je to pita i da je pozove da dođe i potpiše dokumentaciju. Ona mu je odgovorila da joj niko nije javio za odbranu diplomskog.

(Capital)

Idi naVrh

Don't Miss