PATRIOTIZAM I POPULIZAM: 19 limuzina za “bolje sutra”

14.08.2024.

Moramo dati sve od sebe da našim građanima vratimo vjeru u bolju vlast, bolju budućnost, bolje sutra, rekao je Nermin Nikšić kad je prošle godine najavio da se neće obnavljati vozni park. Ali, to je bilo “čak” prije godinu dana. Računa na naše slabo pamćenje

Piše: S. K.

Hitna sjednica Vlade Federacije BiH, jer problemi su hitni.

Nabavka novog voznog parka za članove federalne Vlade na čelu s premijerom Nerminom Nikišićem.

Kupljeno je 19 novih automobila, cijena – prava sitnica tek 1,6 miliona KM.

Odluka o korištenju novih makina objavljena u Službenim novinama FBiH, pa hitno sazvana sjednica. Da se ne gubi na dinamici.

Uredu premijera Vlade FBiH, dakle Nerminu Nikšiću pripao automobil VW Touareg. Isti je automobil stigao i za potrebe dopremijera Vojina Mijatovića.

No, Mijatovićevom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta pripao je i VW Golf A8.

Samo neka je luksuzno

Federalni ministar finansija Toni Kraljević u buduće će se vozikati u Audi A6 isto kao i predsjednica FBiH Lidija Bradara.

Arteon R-Line 2.0 TDI DSG 4motion najpopularniji je automobil u Vladi FBIH. U ovom krugu „sretni dobitnici su“ Ministarstvu unutrašnjih poslova na čijem je čelu Ramo Isak, ministarstvo trgovine na čelu sa Amirom Hasičevićem, ministarstvo  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje vodi Kemal Hrnjić, ministartvo pravde na čelu sa Vedranom Škrobićem, te ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu s ministrom Nerinom Dizdarom.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja na čelu s ministrom Željkom Nedićem dobilo je dva automobila  – VW Arteon Elegance 2.0 TDI DSG 4motion i VW Golf A8 Life 2.0 TDI SCR.

Našao se po koji automobil i druge federalne institucije. Porezna uprava FBiH je dobila tri automobila VW Golf A8 Life 2.0 TDI SCR i dva VW Golfa A8 Life 2.0 TDI SCR. Federalno tužilaštvo dobilo je jedan službeni putnički automobil VW Arteon R-Line 2.0 TDI DSG 4motion, a Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH – VW Arteon 2.0 TDI DSG R-Line.

I šta je tu novo? I zbog čega je javnost (poslovično, mlako) uznemirena?

Nabavka se pravda lošim voznim parkom, starim automobilima. No, zapravo to slušamo uvijek i stalno. Kukaju, žale se, krive druge, izmišljaju se neprijatelji. Uglavnom domaći, ponekad i strani.

Mantra za naivne

Istovremeno, obmanjuju, manipuliraju. Ne birajući sredstva.

U julu prošle godine upravo je premijer Nikšić najavio da je novac planiran za nabavku automobila preusmjeren za liječenje djece oboljele od cistične fibroze.

Ova odluka nije populistička, ovo je odluka koju naši građani zaslužuju, ovo je odluka koja je morala biti donesena i koja treba biti vodilja u nastavku našeg rada. Ovo je, između ostalog, jedan od naših načina pokazivanja patriotizma. Moramo dati sve od sebe da našim građanima vratimo vjeru u bolju vlast, bolju budućnost, bolje sutra- rekao je Nikšić.

No, samo su naivni zaista mogli i pomislili da će se vlast u korist bilo koga ili bilo kojeg cilja odreći udobnih automobila.

A nešto je trulo u državi Danskoj. I bolesno. Jako bolesno. Svi smo bolesni, a nastavlja se kršenje zakonskog minimuma koji se odnosi na izdvajanje novca za Fond solidarnosti pri Zavodu zdravstvenog osiguranja FBiH, iz kojeg se liječe teško oboljeli. Liste čekanja su sve duže, a mnogi pacijenti, nažalost, i ne dočekaju svoj lijek. Lijek kojeg svugdje u svijetu ima samo u BiH nema.

A tender za onkologiju?

Pitaju li se u Vladi kako je moguće da toliko puta “padne” tender za nabavku opreme za onkološke pacijente, recimo u Kliničkom centru u Tuzli, a da se to nikad nije dogodilo kad se nabavljaju skupi automobili.

Pitaju li se u Vladi kako žive umirovljenici, bolesni, nezaposleni, oni s minimalnim plaćama, oni koji će djecu uskoro spremati u školu, oni koji dobijaju mizerne invalidnine, pošteni građani, radnici, studenti, ljudi koji su odlučili živjeti od svog rada.

A vi se pitate imaju li i mrvu morala, je li ih i malo stid. Nije. I tačka!

Idi naVrh

Don't Miss