NIKO SE VIŠE NE SMIJE: Čičić preuzeo „Infinity“ od Đurića

13.08.2024.

“Infinity International grupa” iz Banjaluke, koja se prije nepuna dva mjeseca našla na OFAC-ovoj “crnoj listi” i kojoj su banke pogasile sve račune, promijenila je osnivača i umjesto Đorđa Đurića upisala Milenka Čičića, koji je sankcionisan kao direktor “Kaldere”

Piše: A. P.

Portalu Capital promjena je potvrđena i iz novoosnovanog “Invictus Technologyja”, ali i iz Okružnog privrednog suda u Banjaluci gdje smo saznali da se promjena dogodila u petak.

Do promjene osnivača je došlo iz formalnih razloga, s obzirom na to da je Đorđe Đurić odustao od poslovanja i napustio BiH. Kako su u toku administrativne procedure gašenja “Infinity International Group”, koje bi mogle potrajati nekoliko narednih mjeseci, Milenko Čičić, kao lice koje stalno boravi u BiH, će biti na toj poziciji dok se ne reguliše sve što je neophodno u ovakvoj situaciji –  odgovorili su nam iz “Invictusa”.

Misteriozni Đurić, kojeg u javnosti nismo nikada vidjeli, navodno se povukao iz svih poslova i napustio BiH, nakon što su se i on i njegove kompanije našle na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država.

Nekad “Kaldera” danas “Elpring”

Prema sadašnjim podacima u Privrednom registru Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, došlo je i do promjena u “Kalderi” gdje su sada kao osnivači sa po 20 odsto udjela u vlasništvu navedeni Branislav Zelić, Danko Kaurin, Marinko Simišić, Miroslav Kodžoman i Nedeljko Babić. Svi oni su bili članovi uprave “Kaldere”.

Takođe, prošlog mjeseca je najavljeno da će „Kaldera“ svoje poslovanje nastaviti u okviru novoosnovanog preduzeća “Elpring”.

“Kaldera” još uvijek ima jedan aktivan račun.

Na ažuriranoj listi OFAC-a, dakle, nalaze se kompanije “Prointer ITSS”, “Infinity Media”, “K-2 Audio Company”, “Sirius 2010”, “Una World”, “Kaldera Company”, te odgovorna lica Milenko Čičić i Đorđe Đurić, a za njih se navodi da su povezani sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Većina ovih kompanija, ako ne i sve, bile su odabrani ljubimci institucija za dobijanje poslova na javnim pozivima i tenderima.

Gašenje računa i raskidanje ugovora

Interensantno je da su sve firme koje su Amerikanci sankcionisali do sada, ubrzano promijenile strukturu pokušavajući da spasu poslovanje i to otvarajući nova pravna lica i prenoseći vlasništvo na nekadašnje rukovodioce.

“Infinity grupa“ koja više nema nijedan aktivan račun je prije mjesec dana faktički prestala da postoji nakon što je njeno rukovodstvo osnovalo “Invictus Technology” i sa Bojanom Vujićem na čelu najavilo da prelazi u novu firmu.

Zanimljivo je da su isti ljudi koji su osnovali „Invictus“ prošle sedmice zvanično preuzeli i „Prointer“ koji je do tada bio u većinskom vlasništvu Infinity grupe.

Inače, iz ove grupe su nakon sankcija najavili da ostaju u IT oblasti a da napuštaju medije. Nakon toga, ugašena je “Una TV” koja je u tom trenutku bila u finansijskoj dubiozi sa minusom od blizu 8,5 miliona maraka.

Takođe, jedan račun još ima Alternativna televizija koja je ranije osnovala “K-2 Audio Company” da bi nastavila poslovanje. I ova, nova, firma se za manje od mjesec dana od osnivanja našla na OFAC-ovoj listi. Njima je ugašeno sedam računa. Nakon toga, radnici ove televizije osnovali su novu firmu pod imenom “Video audio media” (VAM), sa sjedištem na istoj adresi u Banjaluci.

(foto: Capital)

Takođe, firma „Sirius 2010“ osnovala je “Nimbus Inovations” na koju prenosi poslovanje i sada zvanično posluje u okviru “Invictusa”, a zanimljivo je da je vlasnik „Siriusa“ Nemanja Reljin suvlasnik u “Invictusu”.

Takođe, grandiozna vila u Banjaluci koja je bila uknjižena na “Sirius” prepisana je nedavno na Reljina, a portal Capital je potvrdio prošle sedmice da u njoj živi Igor Dodik.

(Capital.ba)

Idi naVrh

Don't Miss