REVIZORI UPOZORAVAJU: Ne može se utvrditi na koji način ZZOR FBiH sastavlja liste čekanja Fonda solidarnosti!

05.08.2024.

Najproblematičniji za federalne revizore bili su finansiranje i rad Fonda solidarnosti. Vlada FBiH, na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, u prošloj je godini u Fond uplatila samo 25% zakonom propisanog iznosa. Broj osoba na listama čekanja Fonda solidarnosti u odnosu na 2022. godinu povećan za više od 80%

Piše: Dino CVIKO

Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH objavio je Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH (ZZOR) za 2023. godinu. Imali su revizori zamjerke na rad ZZOR-a, te su dali mišljenje s rezervom kada je riječ o reviziji usklađenosti.

Najproblematičniji za revizore bili su finansiranje i rad Fonda solidarnosti. Podsjetimo, Fond solidarnosti osnovan je 2002. godine kako bi se svim stanovnicima FBiH osigurali jednaki uvjeti prilikom pružanja određenih zdravstvenih usluga domaćih zdravstvenih ustanova i putem liječenja u inostranstvu, kao i da se osigura kupovina lijekova za najteža oboljenja.

Zakonski, Fond solidarnosti primarno se finansira iz dva izvora – putem doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje, a isti iznos bi svake godine trebala uplatiti Vlada FBiH iz federalnog budžeta.

Uplaćeno samo 25 posto

Međutim, ni u 2023. godini nije riješen problem star više od 20 godina, a koji se tiče finansiranja Fonda solidarnosti. Naime, Vlada FBiH, na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, u prošloj je godini u Fond uplatila samo 25% zakonom propisanog iznosa!

Prihodi od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje ostvareni su u iznosu od 203.802.658 KM, dok su prihodi iz Budžeta FBiH iznosili 51.650.000 KM, što predstavlja samo 25% sredstava koja su se trebala uplatiti iz Budžeta FBiH u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, a čija je namjena liječenje pacijenataistakli su revizori.

Osim što na ovaj način Vlada FBiH krši zakon, zbog nedostatka sredstava na računima Fonda solidarnosti formirane su famozne liste čekanja na kojima se nalazi najviše onkoloških pacijenata koji na lijek čekaju od mjesec, do preko godinu dana.

Kako je istaknuto u izvještaju, Zavod je jednom u šest mjeseci obavještavao resorno Federalno ministarstvo zdravstva, kojim trenutno rukovodi ministar Nediljko Rimac, o statusu listi čekanja, ali to, očito, nije natjeralo Vladu FBiH da ispuni svoju zakonsku obavezu.

Da stvar bude gora, broj osoba na listama čekanja u odnosu na 2022. godinu povećan je za više od 80%! Krajem 2022. godine na listama čekanja, koje pacijenti nazivaju listama smrti, bilo je 606 pacijenata, a krajem 2023. godine čak 1.106 pacijenata.

Da je situacija odavno alarmantna pokazuje i podatak da je zaključno s krajem juna 2024. godine, za lijekove koji se finansiraju iz sredstava Fonda solidarnosti, na listama čekanja, po lijeku, bilo ukupno 1.440 pacijenata.

Iako je za problem nedostatka novčanih sredstava odgovorna isključivo Vlada FBiH, dio odgovornosti za problem listi čekanja leži i na Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, na čelu s direktoricom Vlatkom Martinović.

Već smo pisali kako iz ZZOR-a FBiH krše Zakon o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata FBiH, jer je članom 32. tog zakona jasno precizirano da se lista čekanja utvrđuje samo za zdravstvene usluge koje nisu hitne, te da vrijeme čekanja ne smije ugroziti zdravlje ili život pacijenta.

evizori su utvrdili i kako nadležne komisije ZZOR-a nisu uspostavljale liste čekanja onako kako to nalaže uputstvo, zbog čega se uopće nije moglo utvrditi na koji način su sastavljene!

Prezentovane su liste čekanja, uvidom u koje smo konstatovali da komisije za izdavanje saglasnosti za liječenje osiguranih osoba na teret Fonda solidarnosti FBiH u radu nisu koristile propisani obrazac LP-1, već su vodile liste čekanja u formi koja ne sadrži sve podatke koji su navedeni u obrascu LP-1. Imajući u vidu da ove liste ne sadrže broj bodova, nije moguće utvrditi način na koji su sastavljene, odnosno da su sastavljene u skladu sa kriterijima propisanim u Uputstvu o uspostavi liste čekanja za lijekove sa Liste lijekova Fonda solidarnosti FBiH – upozorili su revizori.

ZZOR krši zakon, kažu revizori, i time što se nisu sačinjavali izvještaji o provedenom monitoringu i evaluaciji terapijskog liječenja pacijenata lijekovima sa liste lijekova Fonda solidarnosti.

Dok onkološki pacijenti umiru na listama čekanja, za direktoricu ZZOR-a FBiH utvrđena je mjesečna plaća u iznosu od čak pet prosječnih mjesečnih neto plaća isplaćenih u FBiH u prethodna tri mjeseca prema posljednjem objavljenom podatku Zavoda za statistiku FBiH, uključujući minuli rad.

Na kraju podsjetimo kako je Žurnal nedavno objavio film pod nazivom „Borba za život: Sistem protiv onkoloških pacijenata“, a u kojem se, između ostalog, govori o radu Fonda solidarnosti.

(Žurnal. info)

Idi naVrh

Don't Miss