APOKALIPTIČNI PRIZORI HE ULOG: Ekološka bomba za smrt smaragdne kraljice Neretve

18.07.2024.

Užasavajući prizori probnog punjenja akumulacije i zamućene i neprepoznatljive Neretve prijete da ćemo biti posljednja generacija koja je zapamtila ljepotu naših rijeka

Postoji realna opasnost da ćemo mi biti posljednja generacija koja je zapamtila ljepotu i osjetila čari Neretve, uz Unu, najljepše bosanskohercegovačke rijeke, upozorili su iz Fondacije Atelje za društvene promjene ACT.

Ovo dramatično upozorenje stiglo je nakon što su aktivisti ACT-a, na poziv lokalnog stanovništva posjetili gradilište kontroverzne hidroelektrane (HE) “Ulog” kod Kalinovika.

Vlasti ignorišu problem

Zabilježili su, ističu, užasavajuće prizore probnog punjenja akumulacije i zamućene i neprepoznatljive Neretve neposredno ispod brane visine 53 metra.

Još jednom napominjemo da je sigurnosni rizik ovog projekta najviše izražen među stanovništvom koje živi nizvodno, s obzirom na to da se projekat HE “Ulog” realizuje na lokalitetu s izuzetno nestabilnom geologijom tla. Naselje Ulog se na seizmičkoj karti nalazi u okviru izoseiste 8 stepeni MCS što ukazuje da je područje podložno razornim zemljotresima. Vlasti na svim nivoima i investitor EFT, u vlasništvu kontroverznog biznismena Vuka Hamovića, svjesno su ignorisale preporuke Bernske konvencije u vezi ovog projekta, kao i sigurnosni rizik koji nosi izgradnja ove ekološke bombe, dok je nedavno Vrhovni sud Republike Srpske odbio još tužbu Zeleni Neretva Konjic protiv ekološke dozvole za HE “Ulog” – naveli su iz Fondacije ACT.

Evo šta čovjek čini rijekama (Foto: FB)

Od Neretve ne smijemo odustati

Oni ističu da je situacija teška, projekat je u poodmaklom, završnom stadiju.

Ali od Neretve ne smijemo i nećemo odustati! “Zeleni Neretva Konjic” nastavit će pravnu borbu na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, dok Pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine postupa po ovom slučaju i uskoro očekujemo konkretne informacije o njihovim aktivnostima – navedeno je.

Idi naVrh

Don't Miss