NEISPUNJENO OBEĆANJE Vlada Republike Srpske nema para za policajce

13.07.2024.

Već više od pola godine policajci koji su navršili tri decenije u službi čekaju isplatu. Razočarani su i povrijeđeni. Sindikat MUP-a je 28. marta ove godine pokrenuo postupak pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova. Postupak je okončan tako što je MUP samo priznao svoju zakonsku obavezu

Piše: D. MOMIĆ

Više od 130 pripadnika MUP-a RS koji su radni vijek proveli u ovoj instituciji od novembra i decembra prošle godine čeka isplatu jubilarne nagrade u iznosu od tri prosječne plate ili oko 5.000 KM, ali u budžetu Srpske za njih nema para.

Predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Jondić potvrdila je za Capital da je 41 pripadnik MUP-a u novembru navršio 30 godina službe i stekao pravo na jubilarnu nagradu.

U decembru su još 93 naše kolege i kolegice stekle pravo na jubilarnu nagradu, ali nikome od njih to još nije isplaćeno. Za isplatu jubilarne nagrade za njih 134 potrebno je oko 1.078.000 KM i apsolutno je neprihvatiljivo i poražavajuće da Vlada RS nema sredstva za to –  kaže Jondić.

Zapostavljeni i poniženi

Ona ističe da je riječ o ljudima koji su u novembru i decembru prošle godine navršili tri decenije službe u MUP-u i da su jako povrijeđeni i razočarani.

Ogromna većina njih ima status boraca, jer su to ljudi koji su stvarali Republiku Srpsku i njen MUP. Oni su zaslužili da Republika Srpska prema njima iskaže posebno poštovanje i da ih sa poštovanjem isprati u penziju, a ne da se ovako odnosi prema njima i da se osjećaju zapostavljeno i poniženo – kaže Jondić.

Prema njenim riječima, Sindikat MUP-a je 28. marta ove godine u skladu sa zakonom pokrenuo postupak pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova. Taj postupak, objašnjava ona, okončan je time što je MUP samo priznao svoju zakonsku obavezu koju ničim nije ni mogao negirati.

Predstavnici MUP-a i Pravobranilaštva RS koje je zastupalo MUP u tom postupku izbjegli su direktno suočavanje sa predstavnicima Sindikata i oštećenih radnika, zato što bi se morali definisati rokovi do kojih MUP mora da ispuni svoju obavezu – objašnjava ona.

Dobili rješenje, ali ne i isplatu

Prva sindikalka MUP-a RS kaže da su svi pripadnici MUP-a u novembru i decembru uz svoje platne liste dobili rješenje o jubilarnoj nagradi sa unesenim iznosima koji ih sleduju, ali to nikome nije isplaćeno.

Platne liste su izvršne isprave, tako da niko od njih nema potrebu da podnosi posebnu tužbu. Dovoljno je da pred sudom zatraže pokretanje izvršnog postupka i dobiće svoja sredstva – objašnjava ona, dodajući da je na svakome od njih pojedinačno da odluči da li će to uraditi.

Rebalanskom budžeta policajci osali bez nagrade

Od 1. januara 2017. godine, precizira ona, pa do novembra prošle godine MUP RS nije kasnio sa ispunjavanjem svojih obaveza prema zaposlenima.

MUP je u budžetu za prošlu godinu imao sredstva za jubilarne nagrade i ostale obaveze, ali Vlada je rebalansom budžeta u novembru MUP-u skinula 5.450.000 KM sa te stavke i od tada se ne isplaćuju jubilarne nagrade – kaže Jondićeva.

Poseban problem i ono što izaziva dodatno razočarenje, ističe ona, jeste to što su prema svim ostalim budžetskim korisnicima, od pravosuđa, preko prosvjete do zdravstva i ostalih, izmirene sve obaveze iz prošle godine, osim prema pripadnicima MUP-a.

Da zlo bude veće, ona kaže da su neki od policajaca u međuvremenu otišli u penziju, ističući da je njihovim penzionisanjem MUP ušao u još jedno kršenje zakona.

Prije raskida radnog odnosa radi penzionisanja, MUP je po zakonu morao da izmiri sve zaostale obaveze prema svojim pripadnicima. Pošto im nisu isplaćene jubilarne nagrade, to znači da je prekršen zakon prilikom njihovog penzionisanja – objašnjava Jondićeva.

Ona na kraju dodaje da je u proteklih šest mjeseci ove godine dodatni broj pripadnika MUP-a takođe stekao pravo na jubilarnu nagradu, tako da su ukupne neizmirene obaveze MUP-a po tom osnovu veće od 1.078.000 maraka koliko se duguje samo za jubilarne nagrade iz prošle godine.

“Sram ih bilo”

Jedan od policajaca koji je u decembru stekao pravo na jubilarnu nagradu kaže da se pred kraj radnog vijeka stidi države za koju je krvario.

Ranjavan sam u ratu i bio sam ponosan na svoje rane. Borio sam se za Republiku Srpsku i za to da odbranimo i sačuvamo svoja ognjišta, a poslije 30 godina nam se ovako vraća. Neko treba da mi kaže da Republika Srpska nema milion maraka za nas koji smo za nju davali svoju krv, a ima za sulude projekte i gluposti. Pa samo za onaj teniski teren u Banjaluci u kojem se legu žabe su dali 50 miliona maraka, a nemaju sredstava za policajce. Sram ih bilo – kaže policajac koji je zamolio da mu ne objavljujemo ime dok ne ode u penziju.

On ističe da godinama unazad svjedočimo razbacivanju para iz budžeta na sve i svašta, od davanja para za prazne sportske dvorane, do finansiranja kojekakvih koncerata i raznih drugih manifestacija.

(Capital.ba)

Idi naVrh

Don't Miss