„NACRTANI“ KONKURS: Kako se namještaju pozicije za osobe bliske šefovima UIO

07.06.2024.

Duboke su veze privatnog fakulteta Aperion sa UIO (i sam Džakula je dugo bio vanredni profesor na Aperionu), godinama studenti koji „završavaju“ studije dobijaju poslove po raznim osnovama u UIO. Jedna od njih je i Maja Romanić, koja je posao provobitno po ugovoru o djelu u UIO u vrijeme Džakule dobila preko Sanela Jakupovića, rektora na Aperionu, čije se ime pominje i u aferi Klaster

Piše: Almedin ŠIŠIĆ

Iako još nije usvojen budžet Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH krajem marta raspisala je konkurs (koji je u toku) za 28 radnih mjesta, od čega čak 17 za područje Regionalnog centra Banjaluka.

Mnogo toga je u vezi s ovim konkursom sporno, najviše zbog činjenice da je on isključivo za pravnike te je doslovno nacrtan za pojedince, preciznije pojedinke kojima se namještaju radna mjesta, a čime ćemo se detaljno pozabaviti u ovoj priči.

U UIO bi najradije da se o konkursu ništa ne zna 

Sama činjenica da smo iz UIO BiH odgovore na pitanja „kada će biti pismeni ispit, odnosno kojeg datuma je planiran usmeni“, za koje treba tek nekoliko sati čekali danima, govori dovoljno u prilog činjenici da bi u UIO bili najsretniji da o ovom konkursu niko ništa ne zna, i niko ništa ne pita.

No, krenimo redom.

Prva na redu je informacija da konkurs sličan ovome, čak i u vrijeme bivšeg direktora Mire Džakule čije su mandate obilježile afere i korupcija, nikada nije raspisan. U „posebnim uslovima“ naveden je VSS – fakultet pravnog smjera, te „tri godine iskustva u struci“, a sasvim slučajno pravnice sa tri i više godina „iskustva u struci“ su Maja Romanić, koja kao savjetnik za oblasti carina radi po ugovoru u radu na određeno u Kabinetu direktora Zorana Tegeltije, te Nina Popović, kćerka ranije suspendovanog Radenka Popovića.

Maja Romanić i Nina Popović

Do zapleta priče dolazimo ako znamo da je Radenko Popović bio desna ruka bivše šefice Grupe za sprečavanje krijumčarenja RC Banjaluka Jelene Majstorović, koja je zajedno s Popovićem uhapšena u akciji SIPA-e Brend 4 u decembru 2022. godine (čak su i u pritvoru proveli zajedno 30 dana).

Više nije ni javna tajna da oni kojima se namještaju pozicije na ovakvim konkursima pitanja dobiju unaprijed, a prema više izvora Valtera ovaj su osmislili jedan od Tegeltijinih savjetnika Goran Gajić (koji je ujedno profesor na privatnom fakultetu Aperion, inače bazi za regrutiranje uposlenika u UIO) te Goran Marinković, glavni operativac u UIO i Tegeltijin kum, o kojem je Valter pisao u više navrata.

Foto: Goran Marinković

Marinković je trenutno i glavni nadređeni Nini Popović, koja također radi po ugovoru o radu na određeno. Ninu je nakon hapšenja i suspenzije njenog oca Radenka u Grupu za sprečavanje krijumčarenja, gdje je radila jedno vrijeme, dovela niko drugi do Jelena Majstorović.

Duboke su veze privatnog fakulteta Aperion sa UIO (i sam Džakula je dugo bio vanredni profesor na Aperionu), godinama studenti koji „završavaju“ studije dobijaju poslove po raznim osnovama u UIO. Jedna od njih je i Maja Romanić, koja je posao provobitno po ugovoru o djelu u UIO u vrijeme Džakule dobila preko Sanela Jakupovića, rektora na Aperionu, čije se ime pominje i u aferi Klaster. Jakupović i Džakula dobro se znaju i bili su u dobrim odnosima u vrijeme Džakulinih direktorskih mandata.

Foto: Džakula u društvu Jakupovića (desno)

Maju Romanić je pandemija spriječila u napredovanju, pa je u vrijeme korona virusa i privremenog posla u brzoj pošti uspjela da upiše master iz oblasti prava na Aperionu, gdje je upoznala vanrednog profesora Gorana Gajića.

Svjedoci navode da je Gajić već tada, mjesecima prije njegovog ustoličenja, izjavljivao da će Zoran Tegeltija biti novi direktor, a on jedan od njegovih ključnih ljudi. Gajić je ispunio obećanje i po imenovanju Tegeltije Maja Romanić ubrzo dobija ugovor o radu, ali na određeno, na mjestu stručni savjetnik u oblasti carina u Kabinetu direktora, gdje je radno vrijeme provodila slikajući se za društvene mreže, a o čemu je Valter također ranije pisao.

„Visoko” društvo i borbe klanova 

Danas Goran Gajić i Maja Romanić sjede u istom kabinetu, a društvo na kafama im često pravi i Goran Marinković, s kojima je Romanić u međuvremenu postala bliska. No, ne samo na kafama. Prema dva nezavisna izvora Valtera, krajem aprila Romanić je viđena u banjalučkom restoranu Integra u društvu same „kreme“ UIO, sa šefovima kabineta i direktorom Tegeltijom, pa ju je kao visoku zvanicu nakon ručka vozač UIO u službenom vozilu prevezao do kuće.

Inače, Maja Romanić, rođena Krneta, je zadržala prezime bivšeg muža, i nije jedina iz porodice koja je dobila posao u UIO. Njena majka Munevera Krneta radi u Središnjem uredu UIO u Sektoru za carine, sa SSS spremom; trenutno i najviše obavlja administrativne poslove za pomoćnika Sektora za carine Vladimira Dragičevića. Izvori navode da preko nje Marinković dobija sve potrebne informacije o dešavanjima u ostala tri regionalna centra Odsjeka za carine (o nekim fiktivnim prijavama mjesta prebivališta i nezakonito stečenoj dobiti od toga neki ćemo drugi put).

Tako je u cijeloj priči nužno poznavati kretanja u UIO i klanovske borbe za prevlast, a trenutno onaj koji se zbog odnosa sa Tegeltijom smatra nedodirljivim – upravo je Goran Marinković. S tim u vezi, tvrdi više naših izvora, Marinković sada preko Maje Romanić pokušava da se približi načelnici istraga u središnjem uredu Dajani Ljubanić, s kojom se Romanić intenzivno druži(la).

Goran Gajić, Dajana Ljubanić

U Dajani Ljubanić, koja pretendira na poziciju pomoćnice Sektora za provođenje propisa, Marinković i njemu iznimno bliska zemljakinja Jelena Majstorović (poznaju se dugo i oboje su iz Prnjavora) vide opasnost, a Majstorović i glavnu suparnicu budući da tu poziciju, iako pod suspenzijom i čeka odluku Tužilaštva BiH i podizanje optužnice u predmetu Brend 4, želi za sebe.

Jelena Majstorović (Foto: CIN)

Sada u ovoj iznimno atraktivnoj fotelji sjedi Danijela Jozić, jedna od kadrova bliskih bivšem direktoru Džakuli i jedna sa spiska istrage o počinjenom krivičnom djelu u vezi sa „exit fakturama“ i uvozom vozila iz inostranstva (o čemu je Valter također pisao).

Tako smo došli do raspleta – a rasplet je da je ovaj neobični i nesvakidašnji konkurs prevashodno raspisan da bi Maja Romanić i Nina Popović dobile stalne pozicije, s kojih mogu dalje napredovati. Za Ninu Popović posebno urgira i Jelena Majstorović, jer se pribojava da bi njen otac Radenko (i Jelenin dugo godina najbliži suradnik) tokom završetka istraga i uoči očekivanog podizanja optužnice Tužilaštva BiH u aferi Brend 4 mogao progovoriti o nekim „poslovima“ o kojima se nikako ne smije pričati.

Suština je da na koja god radna mjesta prođu i Maja Romanić i Nina Popović internim nalogom direktora mogu biti raspoređene i na mjesta koja nisu tražena konkursom, a što je praksa u UIO unazad godinama, o čemu smo također pisali.

Rasplet slijedi u narednim sedmicama.

(Valter portal)

Idi naVrh

Don't Miss